JOBBET SOM LÆRER: Fjordgård skole ligger på Nord-Senja, omlag 57 kilometer fra kommunesenteret Finnsnes. Her var Karl Ove Knausgård lærer i 1987-88. Foto: Marit Rein og Christine Kristoffersen Hansen/Nordlys/Dagbladet
JOBBET SOM LÆRER: Fjordgård skole ligger på Nord-Senja, omlag 57 kilometer fra kommunesenteret Finnsnes. Her var Karl Ove Knausgård lærer i 1987-88. Foto: Marit Rein og Christine Kristoffersen Hansen/Nordlys/DagbladetVis mer

Her er Knausgårds hemmelige skole

Skriver om dragning mot ung elev i «Min kamp» del fire.

||| 23. februar foreligger den neste «Min kamp»-boka. Etter lekkasjene å dømme vier Karl Ove Knausgård mye plass til sine tidligere seksuelle erfaringer, i gymnastida og som ung lærer i Nord-Norge.

I «Min kamp» del 4 er bygda den 18-år gamle Knausgård jobbet i anonymisert som Håfjord. Men i dag kan avisa Nordlys avsløre at dette dreier seg om Fjordgård på Senja.

- Han var en av oss, vi tok han med på fest i Botnhamn, Grasmyra og på Husøya, og vi festet her på bygdehuset i helgene, sier lærer ved Fjordgård skole, Gro Anita Pettersen, til Nordlys.

I medlemsbladet til Boklubben Nye Bøker forklarer Knausgård hvorfor bygda er anonymisert:

- Flere steder i disse bøkene har jeg brukt fiktive navn for å beskytte mennesker, og når handlingen er lagt til en liten bygd som dette, og mange av karakterene også er barn, føltes det ikke riktig å bruke autentiske navn, sier forfatteren. 

Lovbryter?
Da Knausgård debuterte  med «Ute av verden» (1998) skrev han om hovedpersonen Henrik Vankel, er en 26 år gammel lærervikar et sted i Nord-Norge som har sex med en 13-åring. I «Min kamp» del 2 antyder han at sexovergrepet vær selvopplevd. 

Dette har fått Aftenposten-kommentator Ingunn Økland til å peke på at Knausgård kan være en lovbryter.

«Plutselig åpnes det en sjakt under debuten, der det første spørsmålet som presser seg på naturligvis gjelder forfatterens eget ansvar som mulig gjerningsmann. Ja, er saken egentlig foreldet?» skrev hun i fjor.

Viktor Sommerbakk, rektor ved Fjordgård skole da Knausgård underviste der, kan ikke huske en slik historie med en elev.

- Jeg har prøvd å tenke tilbake på om jeg fant noe i hukommelsen, episoder eller hendelser som kunne bekrefte historien. Men jeg finner ingen indikasjoner på at noe slik har skjedd med en mindreårig elev ved skolen, sier Viktor Sommerbakk til Nordlys, og forteller at Knausgård hovedsaklig underviste 4., 5. og 6. klasse.

Dragning

Men i medlemsbladet til Bokklubben Nye Bøker røper redaktør Marius Aronsen at sex-temaet fra «Ute av verden» kommer tilbake i del fire av «Min kamp»:

«Det alle som har lest «Ute av verden» lurer på, får vi svar på her. Karl Ove føler dragning mot en elev, og vet at hun er betatt av ham», skriver Aronsen.

Overfor Dagbladet toner imidlertid Boklubben-redaktøren ned likhetene med overgrepet i «Ute av verden».

- Karl Ove Knausgård er en søkende norsk 18-åring på bygda. Det er ikke noe overgrep som skildres i del fire, det er ikke et slikt forhold, sier Aronsen.

Da forfatteren fikk spørsmål fra Dagbladet-leserne i et nettmøte i 1999, svarte han at det som skjer i «Ute av verden» har ingenting til felles med det som skjedde mens han selv bodde i Nord-Norge.

- Det som skjer, har aldri skjedd med meg. Takk og lov for det. Mitt forhold til damer var litt mindre nevrotisk og litt mer vellykket enn stakkar Henriks relasjoner, svarte Knausgård.

Antyder eget

sexovergrep

I debutboka skrev Karl Ove

Knausgård om en lærer som begikk et seksuelt overgrep. «Min kamp» antyder at

elevforholdet var selvopplevd.

Hovedpersonen i «Ute av verden» (1998), Henrik Vankel, er en 26 år gammel lærervikar et sted i Nord-Norge som har sex med en 13-åring. I virkeligheten ville dette vært et klart lovbrudd.

I likhet med sin romanfigur jobbet Knausgård ett år som lærer i Nord-Norge. I del to av «Min kamp» omtales et selvopplevd seksuelt forhold. Knausgård mener jenta var 15 eller 16 år, men vennen Geir står fast på at Knausgård har sagt at jenta var 13 år.

Lovbryter?

Dette har fått Aftenposten-kommentator Ingunn Økland til å peke på at Karl Ove Knausgård kan være en lovbryter.

«Plutselig åpnes det en sjakt under debuten, der det første spørsmålet som presser seg på naturligvis gjelder forfatterens eget ansvar som mulig gjerningsmann. Ja, er saken egentlig foreldet?» skrev hun i fjor.

Da Dagbladet møtte Knausgård på et Litteraturhuset-arrangement i Oslo før jul i fjor, spurte vi om det var noe selvbiografisk i overgrepshistorien:

PÅ SENJA: Fjordgård ligger på Nord-Senja i Troms. Foto:  Marit Rein og Christine Kristoffersen Hansen/Nordlys
PÅ SENJA: Fjordgård ligger på Nord-Senja i Troms. Foto: Marit Rein og Christine Kristoffersen Hansen/Nordlys Vis mer

—Hva slags spørsmål er det? svarte Knausgård bryskt.

Forfatteren hadde samme kveld tatt opp historien i en samtale med Tore Renberg. Knausgård undret seg over at han slapp kritiske spørsmål.

— I «Ute av verden skrev» jeg om et seksuelt overgrep mot en 13-åring, og fikk bare lovord. Ingen kritikere stilte spørsmål om etikken i det, sa Knausgård.

Kommer mer

Forfatteren selv var 18 år da han dro nordover for å være lærer. I medlemsbladet til Bokklubben Nye Bøker røper redaktør Marius Aronsen at det kommer mer om dette i del fire av «Min kamp»:

«Det alle som har lest «Ute av verden» lurer på, får vi svar på her. Karl Ove føler dragning mot en elev, og vet at hun er betatt av ham», skriver Aronsen.

Overfor Dagbladet toner imidlertid Boklubben-redaktøren ned likhetene med overgrepet i «Ute av verden».

—Karl Ove Knausgård er en søkende norsk 18-åring på bygda. Det er ikke noe overgrep som skildres i del fire, det er ikke et slikt forhold, sier Aronsen.

Da Knausgård svarte Dagbladet-leserne i et nettmøte i 1999, svarte han at det som skjer i «Ute av verden» har ingenting til felles med det som skjedde mens han selv bodde i Nord-Norge.

—Det som skjer, har aldri skjedd med meg. Takk og lov for det. Mitt forhold til damer var litt mindre nevrotisk og litt mer vellykket enn stakkar Henriks relasjoner, svarte Knausgård.

DEBUTROMAN: «Ute av verden» fra 1998 handler om en lærer som begår et seksuelt overgrep. Karl Ove Knausgård arbeidet selv som lærer.

DEBUTROMAN: «Ute av verden» fra 1998 handler om en lærer som begår et seksuelt overgrep. Karl Ove Knausgård arbeidet selv som lærer.
DEBUTROMAN: «Ute av verden» fra 1998 handler om en lærer som begår et seksuelt overgrep. Karl Ove Knausgård arbeidet selv som lærer. Vis mer