ÅRETS RIBBEKOKK: Kvelden før kvelden skal Bent Stiansen (50) sørge for at NRK leverer optimal julestemning, sammen med Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh og den andre kokken, Øyvind B. Dalelv. På Statholdergaarden har det gått på velsmakende høygir i hele desember. Foto: Nina Hansen// Dagbladet
ÅRETS RIBBEKOKK: Kvelden før kvelden skal Bent Stiansen (50) sørge for at NRK leverer optimal julestemning, sammen med Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh og den andre kokken, Øyvind B. Dalelv. På Statholdergaarden har det gått på velsmakende høygir i hele desember. Foto: Nina Hansen// DagbladetVis mer

Her er kokken som skal hjelpe deg med å få sprø svor

Stjernekokk Bent Stiansen er NRK-kokk kvelden før kvelden.

- Husk at det tar noen timer å steike ei ribbe, sier Bent Stiansen og smiler.

Norsk kokkeguru og første nordmann som kokkelerte seg til Bocuse D'Or-vinner i 1993. Kvelden før kvelden er oppgaven å sørge for en solid dose julestemning fra NRK, sammen med Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh og den andre kokken, Øyvind B. Dalelv. For den som måtte være i tvil: Det skal nok bli sprø svor i år også.

-Jeg er glad i å jobbe med TV og være på TV. Det eneste som er litt kjipt er å se seg selv på widescreen, sier han.
Kjøpte dansk hus Når Dagbladet møter Stiansen på Statholdergaarden rett før jul, har han akkurat kjøpt seg et nytt hus i Odense.

- Journalister spør alltid om jeg har en hobby, og min hobby er å kjøpe hus. Nå har jeg to hus i Provence, ett i Norge og ett i Odense. Det synes jeg er litt kult, selv om det kanskje er en litt snobbete ting å si. Det er litt kult at denne lille «pølsebua» her kunne gi slike muligheter, sier han og viser altså til restauranten han startet sammen med kona Annette Stiansen i 1994, og som de siste femten åra har hatt Michelinstjerne.

- I det nye huset har jeg sørget for spisebord med plass til 20 mennesker. Det er viktig for meg å ha mulighet til å samle storfamilien.
Dansk jul Jula tilbringer han i Danmark sammen med kjæresten Pia Dørge Rasch (51).

- På menyen står andebryst. Det har det vært mye and og gås i mitt voksne liv, sier han med henvisning til det 27 år lange samlivet med Annette som døde av organsvikt for tre og et halvt år siden.
Kona døde brått Kona hadde i årevis slitt med en alvorlig nakkeskade hun pådro seg etter en badeulykke. Hun var sammen med en gjeng med venninner i feriehuset deres i Frankrike, da hun sovnet inn natt til 16. mai 2010, bare 46 år gammel. Deretter ble Stiansen kjæreste med Pia som var Annettes bestevenninne.

- Når man har levd med et menneske som er alvorlig syk over en lang periode, forandrer ting seg. Jeg var opptatt av at selv om Annette var død, så var det viktig at jeg skulle leve videre og ha et godt liv. Det tillater jeg meg. Jeg tillater meg å velge på livets øverste hylle. Pia og jeg har det flott sammen. Det går nesten ikke en dag uten av vi snakker om Annette, sier han.

PROFFE KOKKERS KAMP: : Fra venstre Tom Victor Gausdal, Karla Siverts og Bent Stiansen i «Kokkens kamp» på TV2. Stiansen kom til semifinalen, men tapte for Gausdal som var hans første lærling. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PROFFE KOKKERS KAMP: : Fra venstre Tom Victor Gausdal, Karla Siverts og Bent Stiansen i «Kokkens kamp» på TV2. Stiansen kom til semifinalen, men tapte for Gausdal som var hans første lærling. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han har alltid rost kona og delt priser og ære med henne.

-Vi var et utrolig bra team, og hun hadde en magisk hånd med gjestene.
Tapte for fjær Han måtte overtales for å være med i «Kokkens kamp» på TV2. Stiansen kom til semifinalen i forrige uke, men tapte for Tom Victor Gausdal — hans første lærling på Statholdergaarden. Slaget sto om plukking av tiur på seks-sju kilo.

- Han knuste meg til sist. Det hadde jeg faktisk ikke trodd, smiler Stiansen. 2013 er også året hvor stjernekokken begynte å spille golf.

Og ikke nok med det, i januar skal han gå Marcialonga, det sju mil lange skirennet i provinsen Trento i Italia.

- Radio Norge-programleder Geir Schau spurte om jeg ville være med som kokk. Det synes jeg var litt kult.

KOKEBOKFORFATTER:  Da han ble enkemann, ga han ut kokeboka for singel-husholdninger.  
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KOKEBOKFORFATTER: Da han ble enkemann, ga han ut kokeboka for singel-husholdninger. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Hva vil det si velge på øverste hylla?

- Å klare å kombinere et aktivt jobbliv med frihet. Å oppleve ting og å reise sammen. I høst var Pia og jeg i Amazonas og i Machu Picchu i Peru. Jeg tillater meg å være litt ego etter å ha drevet restaurant i 20 år. Vi har utdannet mer enn 200 flinke fagfolk, og vi har klart å tjene penger hvert år.

- Trapper du ned?

- Jeg vet ikke hva livet bringer. Etter fylte 50 år er hver dag en bonusdag. Jeg er gjeldfri, det er en fantastisk frihetsfølelse som jeg kan anbefale. Nei, forresten, med dette nye huset er jeg visst ikke gjeldfri likevel.

DANSK KJÆRESTE: Bent Stiansen sammen med kjæresten Pia Dørge Rasch. og hunden Trixi.  
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DANSK KJÆRESTE: Bent Stiansen sammen med kjæresten Pia Dørge Rasch. og hunden Trixi. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer