Her er «Kon-Tiki»-konkurrentene

Kjemper om Oscar-pris. Se trailerne her.

(Dagbladet): I dag ble det kjent at den norske kinosuksessen «Kon-Tiki» er nominert til Oscar-pris i kategorien for beste utenlandske film.

Av totalt 71 påmeldte bidrag i kategorien, ble det like før jul klart at «Kon-Tiki» var en av ni filmer som overlevde den første sorteringen.

Når prisen deles ut 24. februar, kjemper «Kon-Tiki» mot fire andre utenlandske filmer i den gjeve konkurransen.

De fire andre nominerte er franskspråklige «Amour», danske «En kongelig affære», chilenske «No» og kanadiske «War Witch».

Kritikerrost Dermed blir det altså skandinavisk konkurranse mellom Norge og Danmark.

«En kongelig affære», som har Mads Mikkelsen og Alicia Wikander i sentrale roller, har fått svært gode anmeldelser - blant annet en femmer på terningen fra Dagbladets anmelder.

Filmen er et historisk drama som tar for seg forholdet mellom dronning Caroline Mathilde av Norge og Danmark, kong Christian VII og hans livlege Struensee.

«En kongelig affære» skildrer en av de mest dramatiske og sørgelige av disse prinsesseskjebnene, og et av de mest interessante intermezzoer i dansk historie - og dét uten å bli pompøs eller sentimental. «En kongelig affære» er en fartsfylt historietime og en blodfull kjærlighetshistorie», skriver filmanmelder Inger Merete Hobbelstad.

Terningkast seks «Amour» er også blant filmene som i 2012 fikk svært gode kritikker. Av Dagbladets anmelder, ble den belønnet med terningkast seks.

Den franskspråklige filmen handler om et par i 80-årene, George og Anne, bosatt i Paris. Når Anne en dag blir rammet av slag, blir kjærligheten, som har holdt paret sammen gjennom så mange år, satt på prøve.

«Den er som små vanndråper som sakte og ubønnhørlig huler ut en stein. Steinen er det lange og lykkelige ekteskapet til Anne (Emmanuelle Riva) og Georges (Jean-Louis Trintignant). Dråpen er Annes slag og påfølgende demens, som sakte fratar henne førlighet, forstand og personlighet. Mann og kone blir pleier og pasient.», skriver Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad i sin anmeldelse.

«Den er, på sin livsvise, rolige måte, veldig, veldig trist og veldig, veldig rørende. Og den blir i kroppen lenge etter rulletekstene er ferdig og lerretet er blitt hvitt igjen.», avslutter Hobbelstad anmeldelsen med å skrive.

Vant Berlin-pris Den kanadiskproduserte, franskspråklige filmen «War Witch» utspiller seg i Kongo, Afrika og er basert på hendelser fra virkelighetens Burma.

14 år gamle Komona forteller sitt ufødte barn om sitt liv så langt - et liv som er sterkt preget av krig, soldater og flukt fra geriljaen som bortførte henne.

«War Witch» ble nominert til Gullbjørnen-prisen under filmfestivalen i Berlin i fjor, og den 15 år gamle hovedrolleinnehaveren Rachel Mwanza vant Sølvbjørnen for beste skuespillerinne.

Fikk pris i Cannes Spanskspråklige «No» handler om den etterspurte reklamemannen René.

Filmen er basert på boka «El Plebiscito», og tar for seg reklamens tilknytning til en folkeavstemming i Chile i 1988. Den aktuelle folkeavstemmingen gikk på om de chilenske borgerne ville fortsette å akseptere en videreføring av Pinochets diktatur.

Under filmfestivalen i Cannes i fjor, vant «No» prisen Art Cinema Award.

Femte nominasjon Det er femte gang en norsk film er nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

«Ni liv» var nominert i 1957, «Veiviseren» i 1987, «Søndagsengler» i 1996 og i 2001 var «Elling» nominert.

Norge har aldri tidligere vunnet Oscar for spillefilm, men dokumentarfilmen «Kon-Tiki» som Thor Heyerdahl stod bak, vant en Oscar i 1951.