KRIMDRONNING:  Mange leser nok Unni Lindells krimbøker denne påsken. Selv tipser hun andre om å lese «Alex» av Pierre Lemaitre. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
KRIMDRONNING: Mange leser nok Unni Lindells krimbøker denne påsken. Selv tipser hun andre om å lese «Alex» av Pierre Lemaitre. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Her er krimforfatternes egne lesetips til påsken

- Herregud, så skremmende den er. Den er virkelig ubehagelig.

(Dagbladet): Påsken er høytid for krim for de fleste, og ifølge Bokhandlerforeningen dominerer sjangeren i tida før palmehelga. I ukene før påskes selges det tre ganger så mange krimbøker som en gjennomsnittlig høstuke.

Jørn Lier Horst. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
Jørn Lier Horst. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

Påskekrim som fenomen skal ha starta etter en svært vellykket reklamekampanje i Aftenposten i 1923 for kriminalromanen «Bergenstoget plyndret i natt». Den var skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under det felles pseudonymet, Jonathan Jerv.

Karin Fossum. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
Karin Fossum. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

Vi har spurt krimforfattere om de har noen lesetips til påsken, og ikke alle anbefaler krim.

Jørn Lier Horst (45), forfatter, som står bar krimserien med William Wisting i hovedrollen: - Jeg anbefaler å lese serien om «Harry Bosch» av min favoritt blant amerikanske forfattere, Michael Connelly. Hvis du ikke vil lese bøkene, er tv-serien tilgjengelig på HBO. Hvis du likevel vil lese, begynn med «Betongblondinen».

Gunnar Staalesen (68), har gitt ut flere titallsbøker, og står bl.a. bak serien om privatetterforsker Varg Veum: - Da må jeg anbefale Helge Kåre Fauskangers nye krim «Skamtegnet». Den har innslag av overnaturlige ting som viser seg å ikke være det. Dette er klassisk krim og veldig underholdende.

Karin Fossum (60), har en rekke krimbøker bak seg, og hennes mest kjente etterforsker heter Konrad Sejer: - Jeg skulle ønske folk som er glad i god krim kunne unnet seg en virkelig forbrytelse i «true crime»-bøker. Da ville de fått så ufattelig mye mer enn det de får i en fiktiv kriminalroman. «Med kaldt blod» av Truman Capote handler om massakren på en tobarnsfamilie i USA. Det er en fantastisk skildring av to rotløse, unge menn som dreper en ung familie for noen få dollar. Denne boka gjorde stort inntrykk på meg.

Christoffer Carlsson (29), svensk forfatter nominert til den nordiske krimprisen Glassnøkkelen 2014 for «Den osynlige mannen fra Salem»: - Alle som ikke har lest noe av Daniel Woodrell bør gjøre det. Jeg leser «The Maid's version» nå og den er helt fantastisk. Hver gang jeg leser en bok av ham, skulle jeg ønske at jeg kunne skrive som ham. For den som vil bli redd foreslår jeg «Stalker» av Lars Kepler. Herregud, så skremmende den er. Den er virkelig ubehagelig.

Helge Kåre Fauskanger (44), krimforfatter fra Bergen: - Jeg antar det blir litt for freidig å anbefale mine egne verker, men jeg ville nok gått for noe klassisk, som Agatha Christie og hennes Poirot - for eksempel «Mord på Orientekspressen». Moderne krim leser jeg lite av, så jeg har nok mest sansen for den klassiske.

Unni Lindell (58), har en rekke krimbøker på CV-en og er mest kjent for serien om førstebetjent Cato Isaksen: - «Alex» av Pierre Lemaitre. Jeg tipser om den boka selv om jeg ikke har lest den ennå. Har bestilt den fordi jeg har hørt at den er helt grusomt spennende og at historien har en fabelaktig vri. Jeg er supernysgjerrig og gleder meg stort til å lese den. Den handler om Alex, en ung vakker kvinne som blir slått ned og kidnappet. I en nedlagt industrihall følges hennes kamp for å bli fri, noe som ikke skal være mulig. Hun blir satt i et bur. Men Alex har uante resursser og hele storyen endrer seg visst på slutten, da man skjønner at Alex kanskje er et monster. Grøss. Gleder meg!!!

Ingar Johnsrud (41), norsk journalist fra Holmestrand som i år debuterer med «Wienerbrorskapet»: - Nå holder jeg på å lese ferdig «Alex» av Pierre Lemaitre, og det er spennende lesning. Helge Kåre Falkanger har jeg bare rukket å lese litt av, men han har jeg troen på. Jeg har bare lest 40 sider, og det er veldig spennende. 

Tom Egeland (55), norsk forfatter og Rivertonpris-vinner, blant annet kjent for bøkene om Bjørn Beltø: - Av aktuelle bøker vil jeg først anbefale Emma Healeys «Elizabeth er borte», som handler om en 82 år gammel dement kvinnes jakt på sin forsvunnede venninne. Jeg vil også anbefale Sascha Arangos «Sannheten og andre løgner» som er en veldig rar, leken og litt annerledes kriminalroman. Den er fascinerende og ulikt veldig mye annet jeg har lest.

Anne B. Ragde (57), har gitt ut titalls bøker, både barnebøker, krimnoveller og romaner: - Jeg holder på å lese Bill Bryson. Den heter «En kort historie om nesten alt», og handler om naturvitenskap. Boka er helt fantastisk. Det er mitt hotteste lesetips akkurat nå. Jeg leser veldig lite krim, derfor har jeg ingen krimtips.

Gunnar Staalesen. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
Gunnar Staalesen. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
Ingar Johnsrud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ingar Johnsrud. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Tom Egeland. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
Tom Egeland. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Anne B. Ragde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Anne B. Ragde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Christoffer Carlsson. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Christoffer Carlsson. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer