Her er kvalik-landene

Disse 22 landene må kjempe om de ti siste finaleplassene. Kvalifiseringen skjer onsdag 12. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Låt: «Takes 2 to Tango»

Artist: Jari Sillanpää.

Våre finske naboer går for tango i år. Å kalle det originalt er å ta hardt i, men låten skiller seg ut. Noe teatralsk med harde, militante rytmer.

2. Hviterussland

Låt: «My Galileo»

Artist: Aleksandra & Konstantin.

Middelalder-/irskinspirert popfysak. Som musikk betraktet er dette til dels grumt. Høres ut som om trommemaskinen er innkjøpt i en leketøysforretning.

3. Sveits

Låt: «Celebrate»

Artist: Greg Manning.

Dette er et slags overgrep, og hvis du ikke liker å bli antastet av enerverende og anmassende rytmer, så styr unna denne. Plagsom, men likevel litt munter.

4. Latvia

Låt: «Dziesma par laimi»

Artist: Fomins & Kleins.

Snill og tannløs mykrock servert av tynnhårede herrer med bredbeint bakgrunn. Melodiske tilløp, men låtskriveren har snublet og falt i eurogjørma.

5. Israel

Låt: «Le'ha'amin»

Artist: David D'or.

Hvis Israel slipper David D'or løs på Vestbredden, så forsvinner palestinerne for godt - helt frivillig. Kastratsanger verden ikke har hørt maken til siden Demis Roussos.

6. Andorra

Låt: «Jugarem a estimar-nos»

Artist: Marta Roure.

En rask, smilende meningsløshet. Den begynner bra, men når tre minutter høres ut som en evighet, har vel låten tapt. En høyst tvilsom EuroSong-debut.

7. Portugal

Låt: «Foi Magia»

Artist: Sofia.

Musikk og kjærlighet er i utgangspunktet noe av det vakreste som fins. Hvorfor ender det ofte som det motsatte - direkte stygt og hatsk? Aggressivt og masete fra Portugal.

8. Malta

Låt: «On Again... off Again»

Artist: Julie & Ludwig.

Her ryker nok en gang en mangeårig drøm om ei uke på Malta på min arbeidsgivers regning. Opptempolåt med visse og høyst tvilsomme operainnslag.

9. Monaco

Låt: «Notre planète»

Artist: Maryon.

Huff da. Monaco debuterer i GP med en låt som tar sitt eget liv ved hjelp av trommemaskinen. Like greit, for en slik låt er likevel dømt til den visse død.

10. Hellas

Låt: «Shake It»

Artist: Sakis Rouvas.

Dette kunne vært en «Slå på ring»-låt/video med humorparet Erlend & Steinjo. Fengende, men det parodiske innslaget topper det meste.

11. Ukraina

Låt: «Wild Dances»

Artist: Ruslana.

Se opp for dette dynamiske, drivende middelalderinspirerte rytmeinfernoet fra Ukraina. Her er folklore og musikk som pirrer sansene. Annerledes og frodig.

12. Litauen

Låt: «What's Happened to Your Love»

Artist: Linas ir Simona.

Litt tam, men rytmene er fengende. En slags mellomting av en latino- og r&b-låt med soultrøkk i vokalen. Har kvaliteter, ikke minst fordi den er leken.

13. Albania

Låt: «The Image of You»

Artist: Anjeza Shahini.

En bytting av en låt med skrikende vokal. Hvis en låt har en organisk oppbygging, har det her skjedd noe alvorlig galt med gensammensetningen. Syntetisk og livløs.

14. Kypros

Låt: «Stronger Every Minute»

Artist: Lisa Andreas.

En ganske nedstrippet og på flere måter avkledd ballade. Sødmefylt, inderlig kjærlighetssang. Ingen typisk GP-låt. Sterk og god vokalprestasjon.

15. Makedonia

Låt: «Life Is»

Artist: Tose Proeski.

Når man tar av, er det også viktig å tenke på landingen. Makedonia kaster seg i været med patosfylt, turbulent og teatralsk orkesterpop som krasjlander.

16. Slovenia

Låt: «Stay Forever»

Artist: Platin.

Likegyldig musikk påkaller sjelden på noen følelser, nettopp fordi den er likegyldig. Men Slovenias latinolightpop er likevel likegyldig på en irriterende måte.

17. Estland

Låt: «Tii»

Artist: Neiokusu.

Her leker estlendinger. med et slags middelalderuttrykk. Det låter både folklore og etnisk i en eller annen retning med hovedvekt på groovy rytmer. Litt Gåte-aktig.

18. Kroatia

Låt: «Dajes mi krila»

Artist: Ivan Mikulic.

Denne låten har vi hørt flere ganger hvert år i EuroSong-finalen helt siden tidenes morgen. Musikalsk gjørmebryting av en østeuropeisk ballade.

19. Danmark

Låt: «Shame on You»

Artist: Tomas Thordarson.

Her er en danske som leker førsteelsker og Iglesias jr. Forsøker og lykkes delvis på en rask latinopoplåt paret med en typisk småleken eurodisko.

20. Serbia

Låt: «Lane moje»

Artist: Zeljko Joksimoviæ.

Tradisjonell balkanpop med en overdose folklore. Kombinasjonen gravalvor og panfløyte kan aldri bli bra, men dette er likevel langt fra det verste.

21. Bosnia

Låt: «In the Disco»

Artist: Deen.

Pirrende, men mest for eurohomsene. Låten kommer til å bli en hit på nattklubbene i Istanbul i GP-uka. Neppe noen vinner, men fengende og fargerik.

22. Nederland

Låt: «Without You»

Artist: Re-union.

Vokalbasert, minner mye om Extremes powerballade «More Than Words». Duoen som består av to unge menn, er en slags juniorutgave av Olsen Brothers.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer