Her er kvinnen på kyssebildet

Francoise Bornet og kjærestens kyss skulle bli et av verdens mest berømte bilder. I dag ble det solgt.

(Dagbladet.no): Fotografen Robert Doisneaus bilde av et kyssende par utenfor rådhuset i Paris er et av fotohistoriens mest kjente motiver.

«Kyss ved Rådhuset» sto stuet vekk i fotografens studio i 30 år før det ble gjenoppdaget og trykket opp som plakatkunst i 1986. I dag er bildet et fotoikon verden over.

Tilfeldig møte

Robert Doisneau tok kyssebildet i 1950. Han var på jobb for magasinet Life, som hadde gitt ham i oppdrag å skildre «elskende i Paris» gjennom fotolinsa.

Ved en tilfeldighet fikk Doisneau øye på et ungt par i nærheten av teaterskolen. Paret het Francoise Bornet og Jacques Carteaud og var studenter ved skolen, og Doisneau avtalte å ta noen bilder av dem noen dager senere.

Det hadde paret ingenting imot. Ved neste møte stilte paret seg opp og kysset hverandre foran rådhuset, og Doisneau tok bildet som han alltid vil bli husket for. Bildet ble trykket i Life samme år.

Romantikere har likt å tro at fotografen foreviget et intetanende par i et spontant kyss. Den myten avlivet Doisneau under et intervju i 1992.

- Jeg hadde aldri turt å fotografere folk på den måten, sa han ifølge BBC.

Her er kvinnen på kyssebildet

Solgt på auksjon

Flere par har opp gjennom åra hevdet at det var de som kysset på det historiske Paris-bildet. I 1992 gikk et av parene ut på fjernsyn for å sole seg i Doisneaus berømmelse.

Francoise Bornet kan imidlertid bevise at det er hun som er avbildet. Hun kunne vise frem det orginale og signerte bildet - som Robert Doisneau sendte henne få dager etter at han fotograferte paret. Hun og den daværende kjæresten hadde for lengst skilt lag.

I 1993 gikk Bornet til sak mot fotografen for å få en del av inntektene fra bildet. Hun tapte saken i retten, men i dag fikk hun likevel oppreisning da hun la det romantiske bildet ut til salgs på auksjon. Den endelige prisen var det ingenting å si på:

En anonym, sveitsisk samler bød 202 000 dollar, eller drøyt 1,2 millioner kroner, for å få ikon-bildet på veggen.

- Dette er som en julegave, sier Bornet selv om summen.

Pengene skal Bornet bruke til å finansiere et filmproduksjonsselskap sammen med ektemannen.