Her er kvinnene, Stubø!

Hans Rossiné, Catrine Telle og Bente Erichsen tar avstand fra machokulturen på Nationaltheatret. De mener teatersjef Eirik Stubøs utsagn om mangelen på kvinnelige dramatikere er en billig unnskyldning for høstens mannsdominerte program.

De har ingen problemer med å gi teatersjef Eirik Stubø en liste med ti norske og ti utenlandske kvinnelige dramatikere han burde seg nærmere på.

Dagbladet skrev i går om kvinne-opprøret på Nationaltheatret etter at Eirik Stubø har laget et reportoar hvor kvinnerollene er i sterkt mindretall. Nå får Kjersti Holmen, Andrine Sæther, Marit A. Andreassen, Laila Goody, Anne Marie Ottersen og Anneke von der Lippe støtte fra dramasjef Hans Rossiné i NRK, teatersjef Catrine Telle ved Trøndelag Teater og Riksteaterets Bente Erichsen.

- Veltrente smukkaser

- Det er selvsagt Stubøs soleklare rett å sette opp det reportoaret han vil, men det er litt underlig at han ikke har funnet noen skikkelige roller til sine kvinnelige skuespillere. Han har Norges beste kvinnelige skuespillere i staben og da er det rart at de må løpe til Chateau Neuf og spille farser, sier Hans Rossiné.

Samtidig har NRKs dramasjef forståelse for at Stubø må prøve noe for å redde besøkstall og økonomi.

- Jeg tror hans logikk bak høstens program er at mannlige skuespillere trekker mer publikum. Vi vet at flest kvinner går i teater, og de vil trolig heller se barske og veltrente smukkaser i feiende eventyrstykker på scenen enn slitne, middelaldrende kvinnfolk i sosialrealistisk problemdramatikk, mener Rossiné.

- Mads Ousdal, Trond Espen Seim, Jon Øigarden og Christian Skolmen er jo noen av de kjekkeste mennene i byen. Men det er ikke sikkert kvinner er så ensidige, kanskje blir denne tankegangen for snever.

Rossiné mener det finnes mer enn nok kvinnelige dramatikere å ta av.

- Her i NRK sier vi nei til det ensidige machorepetoaret som de holder på med ved Oslo-teatrene. Vi satser bredt og utlyser en ny stor europeisk dramatikerkonkurranse hvor kvinner oppfordres spesielt til å søke. Her på huset satser vi på kvinnelige dramtikere, regissører og skuespillere, sier Rossiné.

- Billig argumentasjon

- Jeg har i veldig stor grad søkt å skape spennende kvinneportretter helt siden jeg begynte på Riksteateret i 1997. Stubø har selvsagt helt rett i at verdenslitteraturen er skrevet for menn av menn, men det finnes jo utrolig mye norsk litteratur som kan bli gode kvinneroller. Han kan jo prøve å dramatisere Sigrid Undset, Cora Sandel eller Amalie Skram, for å ta noen eksempel. Jeg synes det er billig argumentasjon å skylde på for få kvinnelige dramatikere, har man vilje til det, finner man gode kvinneroller! sier Bente Erichsen.

Catrine Telle trekker fram Nina Valsøs stykke «Ubuden gjest», som ble satt opp på Trøndelag Teater før hun selv tok over som teatersjef.

- Et flott stykke med to sterke kvinneroller, som også kunne gjort seg på Nationaltheatret, sier Telle.

IKKE MACHO: - I NRK sier vi nei til det ensidige machorepertoaret som de holder på med ved Oslo-teatrene, sier dramasjef Hans Rossiné i NRK.Foto: LARS EIVIND BONES