NOE HELT NYTT: På 1920-tallet var Harlem, Manhattans nordre bydel, et møtested for unge, talentfulle svarte kunstnere og liberale hvite som var ute etter å more seg under forbudstiden. Foto: NTB Scanpix
NOE HELT NYTT: På 1920-tallet var Harlem, Manhattans nordre bydel, et møtested for unge, talentfulle svarte kunstnere og liberale hvite som var ute etter å more seg under forbudstiden. Foto: NTB ScanpixVis mer

Her er legendene i det afroamerikanske Pantheon

The Harlem Renaissance er den mest innflytelsesrike kulturelle bevegelsen i afroamerikanernes historie. Og selv om den sluknet hen allerede før andre verdenskrig, skulle den inspirere til betydelige endringer i USAs samfunnsliv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det foreligger ingen fødselsattest, men i leksikalsk forstand er det vanlig å regne 1918 som året da The Harlem Renaissance så dagens lys – og dermed er det duket for jubileum for USAs mest undertrykte, men også tidvis mest vitale minoritet.

Utgangspunktet var en forsiktig utprøving av den begrensede friheten de svarte nøt etter opphevelsen av slaveriet i 1865, men siden de i Sørstatene fremdeles var bundet av de restriktive og rasistiske Jim Crow-lovene, fant det sted en betydelig migrasjon fra sør til nord og vest.

De svarte fant sammen i urbane enklaver i storbyer som New York, Chicago og Los Angeles, der de i første omgang knyttet sine fremtidshåp til arbeid i industrien. Selv om de sosioøkonomiske utfordringene ikke kan overses, befant de seg nå i en helt ny situasjon, der de kunne utfordre de hindrene som slavetiden hadde lagt for hvordan de kunne uttrykke og utfolde seg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn