Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Her er legendene i det afroamerikanske Pantheon

The Harlem Renaissance er den mest innflytelsesrike kulturelle bevegelsen i afroamerikanernes historie. Og selv om den sluknet hen allerede før andre verdenskrig, skulle den inspirere til betydelige endringer i USAs samfunnsliv.

NOE HELT NYTT: På 1920-tallet var Harlem, Manhattans nordre bydel, et møtested for unge, talentfulle svarte kunstnere og liberale hvite som var ute etter å more seg under forbudstiden. Foto: NTB Scanpix
NOE HELT NYTT: På 1920-tallet var Harlem, Manhattans nordre bydel, et møtested for unge, talentfulle svarte kunstnere og liberale hvite som var ute etter å more seg under forbudstiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det foreligger ingen fødselsattest, men i leksikalsk forstand er det vanlig å regne 1918 som året da The Harlem Renaissance så dagens lys – og dermed er det duket for jubileum for USAs mest undertrykte, men også tidvis mest vitale minoritet.

Utgangspunktet var en forsiktig utprøving av den begrensede friheten de svarte nøt etter opphevelsen av slaveriet i 1865, men siden de i Sørstatene fremdeles var bundet av de restriktive og rasistiske Jim Crow-lovene, fant det sted en betydelig migrasjon fra sør til nord og vest.

De svarte fant sammen i urbane enklaver i storbyer som New York, Chicago og Los Angeles, der de i første omgang knyttet sine fremtidshåp til arbeid i industrien. Selv om de sosioøkonomiske utfordringene ikke kan overses, befant de seg nå i en helt ny situasjon, der de kunne utfordre de hindrene som slavetiden hadde lagt for hvordan de kunne uttrykke og utfolde seg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?