- Her er Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist

(Dagbladet.no): Det har vært stort hemmelighetskremmeri rundt hovedrollene i filmatiseringen av Stieg Larsons «Millennium»-trilogi.


Tidligere i dag oppga SVTs «Nöjesnytt» at Noomi Rapace (28) skal spille heltinnen Lisbeth Salander,
melder Expressen.

Rapace debuterte med serien «Tre kronor» i 1996. Hun har senere hatt flere store roller, både på film og teater. Hun er gift med kollegaen Ola Rapace, som blant annet spiller Stefan Lindman i filmene om Wallander.

- Jeg er veldig glad og veldig stolt. Nå må jeg befri meg fra alle bildene av hvordan hun skal være, alle forventninger og det andre mener og tror, og skape henne i mitt bilde, sa Rapace på pressekonferansen.

Samtidig ble det avslørt at Rapace skal spille mot Michael Nyquist (46), som har fått den mannlige hovedrollen som Mikael Blomkvist.

Nyqvist har hatt en lang karriere i svensk film. Han debuterte i «Jim och piraterna Blom» i 1987, og har senere spilt i suksesser som «Tilsammans», «Smala Sussie» og «Så som i himmelen».

Den danske regissøren Niels Arden Oplev er svært fornøyd med skuespillerne han har fått med seg:

- Når man besetter roller er det viktig å tenke på troverdighet, i tillegg til at de kan sitt fag. Disse er...

- Vi er best, skyter Michael Nyquist leende inn. 

HER ER LISBETH: Den 28 år gamle svenske skuespilleren Noomi Rapaces har fått rollen som datahackeren Salander. Snart er også den mannlige hovedrollen klar. Foto: SCANPIX
HER ER LISBETH: Den 28 år gamle svenske skuespilleren Noomi Rapaces har fått rollen som datahackeren Salander. Snart er også den mannlige hovedrollen klar. Foto: SCANPIX Vis mer

Det knyttes store forventninger til filmatiseringene av den såkalte «Millennium»-trilogien av Stieg Larsson. Den første filmen blir neste års største filmprosjekt i Sverige, og forventes å gjøre det godt i resten av Skandinavia også.

De tre kriminalromanene heter «Män som hatar kvinnor», «Flickan som lekte med elden» og «Luftslottet som sprängdes». Den første kom ut i 2005, deretter fulgte de to andre fortløpende.

Bøkene er umåtelig populære, mer enn to millioner eksemplarer har blitt solgt i løpet av drøyt to år, 350 000 av disse her i Norge. 19 land har kjøpt rettighetene, og i dag ble det også klart at en avtale med et amerikansk forlag er underskrevet.

Forfatteren Stieg Larsson fikk dessverre ikke oppleve suksessen, han døde av hjerteinfarkt i 2004.

Flere har blitt vurdert til den ettertraktede rollen som den hevnlystne datahackeren Lisbeth Salander. De svenske skuespillerinnene Sanna Bråding og Ellen Mattson har begge vært oppe til vurdering.

- De er gode skuespillere begge to. Og Ellen Mattson har vi jobbet med tidligere. Hun er liten og spinkel, akkurat som Lisbeth skal være, det gjelder å klare å framstille en 23-åring som ser ut som 14. Ellen står på vår liste, har produsenten Sören Staermose tidligere uttalt.

Ellen Mattson ble ikke lei seg da hun fikk vite at rollen ikke ble hennes, heller tvert imot:


- Det er smigrende at mange har tenkt på meg, men Noomi er et veldig bra valg. Mye bedre enn hva jeg hadde vært, sier hun til Expressen.

Ifølge Aftonbladet har også Jakob Eklund (45) og Mikael Persbrandt(44) prøvefilmet for rollen som Mikael Blomkvist.

Persbrandts advokat Sargon de Basso avkreftet imidlertid dette da Aftonbladet tok kontakt:


- Micke har verken prøvefilmet eller blitt kontaktet av et filmselskap. Han befinner seg i Tyskland eller Østerrike akkurat nå.

OG HER ER MIKAEL: Det er lett å gå i surr når det er Michael Nyqvist som skal spille Mikael Blomkvist.