ISKALD: Lisbeth Salander møter mye motgang og gjør seg hard når hun egentlig er redd, mener skuespiller Noomi Rapace (29). Foto: NORDISK FILM
ISKALD: Lisbeth Salander møter mye motgang og gjør seg hard når hun egentlig er redd, mener skuespiller Noomi Rapace (29). Foto: NORDISK FILMVis mer

Her er Lisbeth Salander

Med tung sminke, to hull i nesa og is i blikket er eksotiske Noomi Rapace forvandlet til Stieg Larssons dysfunksjonelle heltinne Lisbeth Salander.

Som eneste norske avis kan Dagbladet i dag vise de første bildene av Lisbeth Salander fra den nye Stieg Larsson-filmen, «Menn som hater kvinner». Rollen spilles av Noomi Rapace, som har en lang rekke filmer og tv-produksjoner bak seg i nabolandet.

– Jeg synes Lisbeth Salander er kjempekul. Hun har sitt eget verdensbilde og har tatt sine egne beslutninger for å overleve. Hun er hard når hun egentlig er redd, og det er en væremåte jeg også kan bruke – å se tøff ut når man egentlig er redd, sa Rapace til svenske Expressen da hun forberedte seg til rollen.

Filmen, som har norgespremiere i midten av mars, ligger an til å bli en av årets store slagere på kino. Stieg Larssons tre bøker om Lisbeth Salander og journalisten Michael Blomkvist har solgt i nærmere 800 000 eksemplarer her til lands.

Her er Lisbeth Salander

Trykket ned i møkka
Stieg Larsson døde brått før bøkene hans ble gitt ut og rakk aldri selv å oppleve den enorme suksessen. Norske krimkollegaer er imidlertid fulle av begeistring for krimtrilogien hans, og da ikke minst for karakteren Lisbeth Salander.

– Hun er en underfundig antihelt, som er utrolig smart og modig, samtidig som hun er sårbar. Det at hun er et datageni gir henne et morsomt og moderne særpreg. Hun møter mye motgang, noe som gjør henne til et offer for sin egen selvdestruksjon. Jeg tror lesernes sympati med henne handler om at hun har blitt trykket så dypt ned i møkka som et menneske kan bli, for så å kare seg opp igjen og finne sin hevn, sier Tom Egeland.

Han tror det avgjørende for Rapaces rolletolkning er at hun greier å formidle kombinasjonen sårbarhet og styrke.

Her er Lisbeth Salander

– For på tross av Lisbeth Salanders utvilsomt usympatiske framtreden er hun jo en veldig likandes jente når du skreller av alle nykkene hennes.

En moderne Pippi
Bildene som nå er sluppet av Lisbeth Salander, stemmer bra overens med Anne B. Ragdes forestilling av karakteren.

– Jeg har alltid sett for meg en punkete jente. En moderne Pippi Langstrømpe. Det viktige er at hun har et ordentlig driv og et brennende blikk, sier hun.

Her er Lisbeth Salander

Krimkollega Anne Holt mener Stieg Larsson var nyskapende i Skandinavia da han skrev Millennium-trilogien.

– Han gikk bort fra den sosialrealistiske og mer eller mindre kritiske kriminalromanen vi har hatt her siden 60-tallet, og lot seg i stedet inspirere av en helt annen tradisjon: Den urealistiske amerikanske.

Ifølge Holt er det nemlig den usannsynlige handlingen, de umulige personlige relasjonene og de ekstreme forbrytelsene som gjør bøkene så bra.

Her er Lisbeth Salander

– Der andre skandinaviske romanfigurer lurer til seg fire eller 40 millioner kroner, lurer Salander til seg fire milliarder. Larsson drar henne så langt forbi parodien at det blir oppriktig underholdende. Hun er en fantastisk tegneseriefigur i bokform.