Her er lista over de viktigste bøkene om andre verdenskrig

Jurylederen: Det har kommet nok bøker om Rinnan-banden, for å si det sånn.

JURYEN: F.v. forfatter og kritiker Espen Søbye, professor emeritus Hans Fredrik Dahl, og historiker Synne Corell, som nylig fullførte en doktorgrad om krigslitteraturen. Foto: NORSK FAGLITTERÆR FORFATTER- OG OVERSETTERFORENING
JURYEN: F.v. forfatter og kritiker Espen Søbye, professor emeritus Hans Fredrik Dahl, og historiker Synne Corell, som nylig fullførte en doktorgrad om krigslitteraturen. Foto: NORSK FAGLITTERÆR FORFATTER- OG OVERSETTERFORENING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Bøker om andre verdenskrig dekker en betydelig del av utgivelseslistene til mange norske forlag hvert eneste år.

I høst har vi blant annet fått «Osvald» om storsabotøren Asbjørn Sunde, «Dommernes krig» av Hans Petter Graver, «Ninas barn» om det jødiske barnehjemmet i Oslo, Mona Levins «Mors historie» og Hans Fredrik Dahls «Quislings nettverk», bare for å nevne noen ganske få.

Dahl har sammen med Espen Søbye og Synne Corell sittet i en jury som - i anledning ukas sakprosafestival på Litteraturhuset i Oslo - har plukket ut de mest betydningsfulle norske bøkene som hittil er skrevet om krigen.

Toneangivende og solide
Det var ingen liten oppgave, medgir Søbye.

- Mandatet var formulert sånn at det skulle handle om bøkene som har formet vårt syn på krigen. Det er jo veldig vanskelig å vite. Men smale og kontroversielle bøker har havnet utenfor. Det dreier seg hovedsakelig om konvensjonelle bøker, men som har vært toneangivende, solide og gode. Rene partsinnlegg og slikt har derfor falt ut, det er sjelden gode bøker, sier han til Dagbladet.

Juryen har også hoppet over en del viktige offisielle utgivelser og dokumentsamlinger, som de ikke har regnet som bøker. De har dessuten bare tatt med bøker som kom ut før 2009, fordi det er vanskelig å måle hvilken betydning nyere bøker har og vil få. Til slutt satt de igjen med en liste på ti bøker (se faktaboks).

Nok om Rinnan-banden
Lista viser at det til tross for hva vi kanskje skulle tro, fortsatt er en del sider ved krigen som ikke har vært dekket, mener Søbye.

- Den gode boka om krigen i Finnmark, som tar for seg partisanene, fordrivningen, russernes inntog, og så videre, finnes ikke. Vi mangler også en bok om NS under krigen, om de norske flyktningene i Sverige, om handelsflåten, og om London-regjeringen. Og vi mangler en god bok om grenselosene og de illegale avisene, sier han.

- Det er et utømmelig tema, dette?

DE TI VIKTIGSTE BØKENE OM ANDRE VERDENSKRIG

Lise Børsum, Fange i  Ravensbruck, 1946
Helge Krog, 6te kolonne -? Om den norske storindustriens bidrag til Nazi-Tysklands krigføring, 1946
Asbjørn Sunde, Menn i mørke, 1947
Magne Skodvin, Striden om okkupasjonsstyret i Norge fram til 25.september 1940. 1956
Herman Sachnowitz (og Arnold Jacoby), Det angår også deg, 1976
Bjørn Bjørnsen, Det utrolige døgnet, 1977
Guri Hjeltnes, Hverdagsliv, Bd. 5, Norge i krig. Fremmedåk og frihetskamp 1940-1945. Hovedredaktør Magne Skodvin. 1987
Eystein Eggen, Gutten fra Gimle, Et NS-barns beretning, 1993
Anne Eriksen, Det var noen annet under krigen. 2. verdenskrig i norsk kollektivtradisjon, 1995
• Marianne Neerland Soleim, Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945, Antall, organisering og repatriering, 2009

- Det er vel nesten det. Det som kjennetegner den norske litteraturen sammlignet med den engelske, er for øvrig at den norske er lite militærhistorisk. Dette er kanskje også noe som mangler.

- Er det noen temaer som er dekket nok nå?

- Dårlige bøker trenger man vel ikke på noe område. Det har kommet nok bøker om Rinnan-banden, for å si det sånn, sier Søbye.

De ti mest betydningsfulle krigsbøkene vil bli nærmere presentert av juryen på Litteraturhuset førstkommende lørdag. Norsk sakprosafestival arrangeres av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer