Her er lista: Så mange vil miste jobben sin

Slik skal norske aviser imøtekomme regjeringas kuttbefalinger.

KRISE: Norske avisredaktører forbereder seg på å si opp ansatte i hopetall dersom regjeringa får gjennomslag for kuttene sine.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KRISE: Norske avisredaktører forbereder seg på å si opp ansatte i hopetall dersom regjeringa får gjennomslag for kuttene sine. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer


I sitt forslag til statsbudsjett vil regjeringen å kutte produksjonsstøtten til norsk presse, den såkalte pressestøtta, med 50 millioner.

Argumentasjonen fra kulturminister Thorhild Widvey (H) er at norske aviser må bli mer selvstendige og stå på egne bein. Det skal gi en friere og sterkere presse, lover hun.

Dagbladet har snakket med redaktørene som nå skal gjennomføre Widveys kutt. De rister på hodet av den borgerlige politikken, og lover oppsigelser og færre aviser dersom kuttene blir stående.

Dagsavisen Må kutte 9 millioner = 13-14 årsverk av 80

- Vi må kutte overalt, og vi har allerede kuttet stort de siste årene. 13-14 årsverk står på spill her. Vi har en offensiv vekstplan men den kan bli ødelagt av regjeringas kutt, sier sjefsredaktør Eirik Hoff Lysholm.

De siste årene har Dagsavisen satset friskt, og opprettet lokalaviser i Moss og Drammen, i tillegg til å ta over driften av Rogaland Avis. Til våren planlegges det også å opprette en ny avis i Trondheim for å gi Adresseavisen konkurranse. Den avisen kan trønderne bare glemme om regjeringa får viljen sin, sier Hoff Lysholm:

- Ja, det kan bli vanskelig å få til avisen i Trondheim dersom disse kuttene blir stående. Og det er kjempesynd.

Klassekampen Må kutte 5,5 millioner = 8-10 årsverk av 50

- Alt hos oss er i spill, fra BokMagasinet til Trondheims-kontoret vårt. Det er snakk om så store summer at nedbemanning og mindre kritisk journalistikk er én åpenbar konsekvens. Dette er skikkelig alvorlig.

- Kulturminister Widvey sier dette gir avisene mer redaksjonell frihet?

- Da må jeg bare le, sier Braanen.

Vårt Land Må kutte 7 millioner = 10 årsverk av 40

- Vi må enten kutte i sider eller kutte i bemanning. Det blir en kombinasjon. Vi har allerede skjært ned til beinet, så stillingsreduksjoner er eneste vei å gå, sier sjefredaktør Helge Simonnes og legger til:

- Men jeg har faktisk ikke brukt så mye energi på dette, fordi jeg er ganske så sikker på at KrF og Venstre stanser kuttene. De kan ikke være med å legge til rette for en utvikling som er så dramatisk for avisene.

Nationen Må kutte 3,5 millioner = en avis i uka.

- Står kuttene seg så må vi kutte antall papirutgivelser allerede fra nyttår, sier ansvarlig redaktør Mads Yngve Storvik.

- Vi kuttet 4,5 millioner kroner tidligere i år, så vi har ikke flere folk å ta av. Og jeg må si at jeg er utrolig skuffa over næringspartiet Høyre, som legger opp til så uforutsigbare rammer for avisnæringa. Helt useriøst, rett og slett.

- Men dette skal bidra til omstilling?

- Vi var i en omstilling, men dette gjør det arbeidet bare vanskeligere. Omstillinga gjøres ikke over natta heller.

- Braanen i Klassekampen bare ler av Widveys argumenter om økt redaksjonell frihet?

- Da ler jeg med ham. Hver gang Widvey åpner munnen trekker jeg på smilebåndet, for det er så lite kunnskap om dette.

Bergensavisen (BA) Må kutte 5 millioner = 7 årsverk av 38, en avisdag i uka

- Vi blir ikke en dagsavis lengre. Det er konsekvensen. Enkelt og greit, sier redaktør Anders Nyland.

Det betyr at den nest største avisen i Bergen ikke lengre kommer ut daglig.

- Timinga er så eksepsjonelt dårlig, for det vi trengte var litt hjelp for å komme over siste kneika.

Dagen Må kutte 2-3 millioner = 3 årsverk av 20

- Vi blir nødt til å nedprioritere på nett og på den digitale omstruktureringen vår. For det koster mye penger å drive med omstilling, og det forstår tydeligvis ikke Widvey. Da jeg hørte henne komme med det poenget om økt redaksjonell frihet, så var det rystende ord som vitnet om en kulturminister som ikke forstår mediepolitikk, sier sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk.

- Dere i Dagen støttet jo en borgerlig regjering på lederplass?

- Ja, og det var selv om vi visste vi kanskje fikk store kutt. Det er ingenting i veien med den redaksjonelle friheten i norske aviser. Den uttalelsen var i det hele tatt det rareste jeg har hørt en norsk kulturminister si.

Ingen kjære ministermor Regjeringa fikk jevnt over i glatte ordelag av redaktørene vi snakket med. Det tar statsråd Thorhild Widvey med tilsynelatende knusende ro:

- At de som nyter godt av statsstøtte er kritiske til kutt er ingen overraskelse. Det viktigste for oss er å gi bransjen rammebetingelser og handlingsrom for utvikling og innovasjon på lang sikt.

- Er du klar over at så mange arbeidsplasser kan gå dukken som følge av deres kutt?

- Vi synes dette er en spesiell spørsmålsstilling. Mediebransjens problemer skyldes ikke dine budsjettforslag, sier hun.

- Hvordan blir pressen mer fri av kutt i produksjonsstøtten?

- Vi mener selvfølgelig ikke at dårligere økonomi gir større redaksjonell frihet. Det vi mener er at svaret på bransjens utfordringer ikke er å gjøre avisene enda mer avhengig av statlige tilskudd. Økt avhengighet av statlig støtte kan på sikt svekke pressens mulighet til å ivareta sin kritiske funksjon i samfunnsdebatten, og dermed pressens redaksjonelle uavhengighet, avslutter statsråden.