POPULÆR MANN: Jo Nesbøs «Panserhjerte» har ligget hele 37 uker på boklista for skjønnlitteratur. Det er også den boka som hittil har fått flest anmeldelser av Dagbladets lesere. Foto: HÅKON EIKESDAL
POPULÆR MANN: Jo Nesbøs «Panserhjerte» har ligget hele 37 uker på boklista for skjønnlitteratur. Det er også den boka som hittil har fått flest anmeldelser av Dagbladets lesere. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

Her er mannen flest vil mene noe om

«Boka griper fatt i ballene dine.»

||| «Få forfattere klarer å snike seg inn under huden på deg og gi deg frysninger på samme måte som Jo Nesbø kan. Med «Panserhjerte» beviser han nok en gang at han er blant Europas, ja kanskje verdens fremste kriminalforfattere.»

Det skriver Sondre Stenseth i sin anmeldelse av Jo Nesbøs «Panserhjerte». Han er en av - i skrivende stund - 42 Dagblad-lesere som har grepet sjansen til å ytre seg om Nesbøs bok, som en del av Dagbladets nye leseranmeldelsesprosjekt.

«Griper fatt i ballene dine»
Vi har oppfordret leserne til å skrive sine anmeldelser av bøkene på boklistene. De 3000 første får en gratis bok i bytte for anmeldelsen. Mange har tatt seg tid til å skrive omfattende karakteristikker av bøkene - det er lite kjapp synsing å spore så langt.

Foreløpig er Jo Nesbø suverent mest populær blant leseranmelderne. Ikke bare har han fått flest anmeldelser, de er også jevnt over svært positive.

«Dette er langt i fra en kosebok. Den griper fatt i ballene dine (om du har slike) og slipper ikke taket før du leser siste setning. Drapsmåten som brukes i boken er grotesk, og fascinerende godt beskrevet,» skriver Håkon Rian Ueland blant annet.

MANGE ANMELDELSER: Mange av Dagbladets lesere har en mening om Stephenie Meyers siste bok. Foto: GYLDENDAL
MANGE ANMELDELSER: Mange av Dagbladets lesere har en mening om Stephenie Meyers siste bok. Foto: GYLDENDAL Vis mer

«Panserhjerte» er også blant bøkene som har ligget lengst på boklista for øyeblikket. Denne uka steg boka til tredjeplass, etter hele 37 uker på lista.

Kjærlighet og gladvold
Men det er ikke bare krim som fenger Dagblad-leserne i sommervarmen. To vidt forskjellige amerikanske damer sloss om oppmerksomheten til leseranmelderne.

Cecilia Samartin har fått i overkant av 20 anmeldelser av sine bøker «Salvadorena» og «Drømmehjerte», som har ligget henholdsvis 45 uker på lista for skjønnlitteratur og 46 uker på pocketlista. Det samme har Stephenie Meyer for sin siste vampyrroman, «Bree Tanners korte nye liv».

Sistnevnte får ikke like overstrømmende anmeldelser som Nesbø. Mange av leserne er enige om at boka ikke når helt opp til de tidligere bøkene i Meyers «Twilight»-serie.

«Hva får du så ut av boken? Jo, du får vite hvordan det er å tørste etter blod og hvor farlig det er å få i seg for mye av godsakene. Ellers får du en dose kjærleik og litt enkel gladvold. Hmmm... det lukter litt kioskroman hele veien,» skriver en av leserne, og titulerer anmeldelsen med «Mest for blodfansen».

MANGE ANMELDELSER: Mange vil ytre seg om den siste boka til Cecilia Samartin.
Foto: Juritzen forlag
MANGE ANMELDELSER: Mange vil ytre seg om den siste boka til Cecilia Samartin. Foto: Juritzen forlag Vis mer

Silje Angeltveit er langt mer positiv. «Endelig nytt påfyll for vampyrelskere,» åpner hun, og fortsetter:

«Denne boken er midt i blinken for oss Twilight-fans som bare ikke kan få nok av blodtørstige bøker. Den er som alle Stephenie Meyer's bøker- så spennende at man ikke klarer å legge den fra deg. Det eneste negative jeg har å si om boken, er at den var alt for kort. For min del kunne den godt vært opp i 300 sider!».

Nye bøker på listene
Alle Dagbladets anmeldelser har åpent kommentarfelt, og det er fritt fram både til å skrive sine egne anmeldelser, og til å kommentere vår. Men det er kun bøkene som til enhver tid ligger på boklistene, som er med i Dagbladets leseranmeldelseskampanje. Med andre ord, det er kun disse bøkene du får en gratis bok for å anmelde.

Boklistene oppdateres og endrer seg hver uke. Denne uka er det ingen nye bøker på listene. Men oppskriftsbøkene «Salater» og «500 smoothier og juicer» gjort comeback på lista for generell litteratur. Disse bøkene kan du dermed anmelde selv, i tillegg til alle de andre bøkene på listene.

Se ukas boklister under artikkelen, eller klikk her for å få muligheten til å anmelde bøkene.