Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flåklypa, Reodor Felgen:

Her er mannen Reodor Felgen er basert på: - Jeg synes det ligner

Peder Sørhus fra Alvdal inspirerte Kjell Aukrust til å skape figuren Reodor Felgen.

FLÅKLYPA: Kjell Aukrust brukte flere personer fra Alvdal som inspirasjon til figurene i Flåklypa. Peder Sørhus var model for Reodor Felgen, som bor i Flåklypa sammen med Solan Gundersen og Ludvig. FOTO: Filmweb
FLÅKLYPA: Kjell Aukrust brukte flere personer fra Alvdal som inspirasjon til figurene i Flåklypa. Peder Sørhus var model for Reodor Felgen, som bor i Flåklypa sammen med Solan Gundersen og Ludvig. FOTO: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er artig at Kjell Aukrust brukte bestefar som inspirasjon, sier Einar Sørhus.

Han er barnebarnet til sykkelreparatøren Peder Sørhus fra Alvdal, som inspirerte Kjell Aukrust til å lage figuren Reodor Felgen. Aukrust står bak Flåklypa-universet, hvor blant annet Reodor Felgen bor, sammen med Solan Gundersen og Ludvig.

REODOR FELGEN: Peder Sørhus som var sykkelreparatør i Alvdal, var inspirasjonen til karakteren Reodor Felgen i Kjell Aukrusts «Flåklypa»-univers. FOTO: Privat
REODOR FELGEN: Peder Sørhus som var sykkelreparatør i Alvdal, var inspirasjonen til karakteren Reodor Felgen i Kjell Aukrusts «Flåklypa»-univers. FOTO: Privat Vis mer

Filmen «Flåklypa Grand Prix» er for mange blitt juletradisjon. I tillegg til klassikeren fra 1975, har også «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» og «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa» blitt sendt på TV 2 i år.

- Kjell har selv bekreftet at bestefar var inspirasjonen til Reodor Felgen, og han ble trukket fram under premieren på «Flåklypa Grand Prix» i Alvdal, forteller Sørhus.

Både Aukrustsenteret og Lars Espen Aukrust, som er Kjell Aukrusts nevø, bekrefter at Peder Sørhus var inspirasjonen til figuren. I likhet med Reodor Felgen, var også Sørhus en sykkelreparatør som kunne lage langt mer enn bare sykler.

- Ligner på bestefar

- Sykkelverkstedet startet opp en gang på 1920-tallet, men de drev med alt mulig rart. De sveisa og mekka alt som bygda trengte hjelp til. Han smeltet blant annet gummi og lagde skosåler til folk. Rent formelt var han utdannet børsemaker, og det var han veldig stolt av, sier Sørhus.

JULEFILM: «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» kom i 2013. Regi: Rasmus Sivertsen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Samtidig er det viktig å poengtere at Reodor i Aukrusts verden nok er en langt mer kreativ og frodig fyr. Men både bestefar og Reodor er jo forsiktige typer som er løsningsorienterte, legger han til.

Sørhus synes også at Kjell Aukrusts tegninger av Reodor Felgen likner på bestefaren hans.

- Kjell har trukket fram det litt smale ansiktet med en litt framskutt hake. Jeg synes det likner. Bestefar snakket heller ikke så veldig mye, men han kommenterte ofte med et underfundig smil, sier han.

FULL AV PÅFUNN: Lars Espen Aukrust, nevøen til Kjell Aukrust, forteller at onkelen levde med figurene sine rundt seg som fantasifigurer hver dag. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
FULL AV PÅFUNN: Lars Espen Aukrust, nevøen til Kjell Aukrust, forteller at onkelen levde med figurene sine rundt seg som fantasifigurer hver dag. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Aukrust levde med figurene

Kjell Aukrust lagde en rekke figurer i Flåklypa-universet. Ifølge Aukrusts nevø, Lars Espen Aukrust, var særlig Solan Gundersen og Ludvig med ham som fantasifigurer hver dag.

- Figurene var alltid med ham. Særlig Solan og Ludvig, og nissen Nystumoen, som bodde hjemme hos han og kona Kari. Han snakket til dem som om de var levende, forteller Lars Espen Aukrust.

- Når Kjell og Kari kom på besøk til oss var Solan og Ludvig alltid med. Plutselig kunne han se ned mot gulvet og be Ludvig gå ut på kjøkkenet og hente noe. Han gjorde seg litt til og lagde humor av det, og det var helt naturlig, sier Aukrust.

FLÅKLYPA: Filmen «Flåklypa Grand Prix» fra 1975 vises på TV hver jul. FOTO: Filmweb
FLÅKLYPA: Filmen «Flåklypa Grand Prix» fra 1975 vises på TV hver jul. FOTO: Filmweb Vis mer

Han forteller at onkelen var full av humoristiske påfunn. Det ble særlig tydelig hver gang noen ringte på hjemme hos ham. Uansett om det var folk han kjente eller ikke, ble de alltid spurt om passord før de fikk komme inn. Ifølge Kjell Aukrust var det Solan Gundersen som var dørvakt.

- Passordet var, ifølge Solan Gundersen, at man måtte si to setninger som rimte. Og du slapp ikke inn før du sa to setninger med rim. En gang var det en person høyt oppe i forsvaret som ringte på, en general eller noe, som ikke klarte å komme på to setninger som rimte. Da slapp han ikke inn, og han var nødt til å rope på sjåføren sin som måtte hjelpe ham med å lage et rim. Så konfererte Kjell med Solan Gundersen for å høre om det var bra nok, og så sa de ja, forteller Lars Espen Aukrust.

Kommenterte samfunnet

- Hvordan var det for kona Kari å leve med disse fantasifigurene?

- Hun var med på det. Det var bare moro, sier Aukrust, og legger til at Kari var mer seriøs og rolig enn sin mann, og at hun opplagt både var et korrektiv og passet på ham.

Når de kjørte bil, lå Solan Gundersen på gasspedalen, i Kjells fantasi.

- Så når Kjell sa til Solan at «nå må vi kjøre på her», så dro Solan til og så skjøt de fart, sier Aukrust.

Figurene i Flåklypa ble til da Kjell Aukrust jobbet i Mannskapsavisa, som i dag heter Forsvarets Forum. Her skrev han en spalte som etter hvert ble kalt «Flåklypa tidende», og som i ettertid ble gitt ut i bokform.

I denne spalten kommenterte han ting som skjedde i samfunnet, sett gjennom øynene til de ulike figurene han skapte.

- Hele persongalleriet i Flåklypa ble til fordi han trengte et spekter av figurer som kunne være hans talerør til publikum. Den spalten holdt han på med hele livet, sier Lars Espen Aukrust.

Ble mer som Ludvig

Nevøen tror mange av innbyggerne i Aukrusts hjembygd Alvdal var inspirasjon til figurene.

- Han lånte nok mye herfra og derfra. Han hadde en utrolig iakttakerevne, og jeg vet at det var flere oppe i Alvdal som han opplagt var veldig inspirert av, sier Aukrust.

Blikkenslageren Ludvig Lund­quist skal ifølge Aukrustsenteret ha vært en av inspirasjonskildene til karakteren Ludvig. Men både Solan og Ludvig var også inspirert av Kjell Aukrusts egen personlighet. Han hevdet at det var litt synd på Solan, fordi han måtte ruge ut seg selv i 30 graders kulde i et skjærereir ved Glomma. Men egentlig ble Solan Gundersen til under et intervju med avisa Dag og Tid i 1963, hvor Aukrust tegnet Solan på en ølbrikke under intervjuet.

- Kjell sa at han selv var mest som Solan da han var ung, men at han etter hvert ble mer og mer som Ludvig. Han ble mer forsiktig, sier han.

Filmen «Flåklypa Grand Prix» regnes som den mest sette kinofilmen i Norge, og antakelig har 4,3 millioner sett den på kino i Norge siden premieren i 1975. Lars Espen Aukrust synes det er utrolig hyggelig at filmen er blitt en juletradisjon for mange.

- Kjell levde jo med figurene og med hele verdenen han hadde skapt, og at den verdenen ble eksponert for flere syntes han også var veldig gøy, sier Aukrust.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!