Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er Marias kvinner

Premiereklare «Marias menn» har jenter i alle nøkkelposisjoner. Men jentene og kulturminister Trond Giske er enige om at det er tull å snakke om kvinnefilmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis en film har mannlig hovedrolleinnehaver, mannlig regissør og mannlig produsent - er det da en mannsfilm?, spør jentetrioen bak «Marias menn». De ønsker flere kvinnestemmer i norsk film:

- Men ikke fordi kvinner forteller egenartede historier, sier produsent Synnøve Hørsdal.

- I «Svein og rotta»-oppfølgeren som akkurat er ferdig innspilt, er Synnøve produsent og jeg regissør. Vår film blir mye mer actionfylt enn eneren. Som ble lagd av menn, sier Vibeke Ringen.

Offensiv Giske

Kulturminister Giske, som har laget et kvinnesterkt filmutvalg, var enig da han møtte jentetrioen:

- Menn har laget tårepersende «Kramer mot Kramer» og «Cinema Paradiso». Kvinner har laget rå actionfilmer. Kvinner utgjør en like stor kreativ kraft som menn. Min agenda er å skape et rettferdig og likestillende system. Vi har en vei å gå. Men i løpet av fem år skal kvinnerepresentasjon være 40-50 prosent.

For å utlikne den åpenbare skjevheten (Vibeke Ringen er årets første kvinnelige regissør av en norsk fiksjonsfilm), vil Giske ta i bruk sterk lut:

- I siste instans betyr det kjønnskvotering. Kvinner skal ikke inn på bekostning av menn, men i tillegg til menn. Det er derfor vi har skutt inn 30 millioner ekstra i år - og forbereder ytterligere økning neste år. Vi trenger flere kvinner hvis vi skal nå målsettingen om 20 norske kinofilmer i året og en publikumsandel på 25 prosent, sier han. Hørsdal mener Giske har lagt lista høyt:

 KVINNETRIO: -  Da kvinnedebatten startet i Dagbladet tenkte vi «bare vent til neste år», sier Vibeke Ringen (t.h.), regissør av «Marias menn». Synnøve Hørsdal (t.v.) er filmens produsent, mens Ingjerd Egeberg spiller hovedrollen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
KVINNETRIO: - Da kvinnedebatten startet i Dagbladet tenkte vi «bare vent til neste år», sier Vibeke Ringen (t.h.), regissør av «Marias menn». Synnøve Hørsdal (t.v.) er filmens produsent, mens Ingjerd Egeberg spiller hovedrollen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Han har innfridd hittil. Så offensiv som han har vært, må han nesten stå løpet helt ut også.

- Kunne vært mann

Ingjerd Egeberg spiller Maria. Hun gjør sin aller første hovedrolle i en alder av 39:

- Det har vært manko på store kvinneroller i norsk film, ja.

Men skuespiller, regissør og produsent er enige om at Maria ikke først og fremst er kvinne:

- Hun kunne like gjerne vært en mann. Maria er lege, hun sliter med tidsklemma, den eldste datteren, den yngste datteren, eks-en og to potensielle kjærester. Vi vil ha fram mennesket Maria, sier regissør Vibeke.

- Og det føler jeg vi klarer. Vi får et helt bilde. Maria er ingen heltinne. Hun er effektiv og handlende, men også et følelsesmenneske. Hun gjør noen spontane valg som ikke nødvendigvis er gærne, sier skuespiller Ingjerd, før Vibeke tar ordene ut av munnen hennes:

- Men de får konsekvenser hun kanskje ikke hadde tenkt seg.

- Er Maria lik deg, Ingjerd?

- Maria er ikke Ingjerd. Likevel forsvarer jeg henne med nebb og klør. Jeg tror at jeg kunne blitt venninne med Maria, mener skuespilleren.

- Hvis hun hadde hatt tid, ler regissør Vibeke.