Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Her er mitt hjertebarn

STENINGE SLOTT (Dagbladet): - God dag, slottsfrue! - Nei, dette er slottsslaven, ler Linn Stokke. På Steninge slott utenfor Stockholm har hun regjert i knappe to år. Slott og fjøs, låve og park er rustet opp. 12. juni åpner hun Steninge Kultursenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik blir kultursenteret

- Men allerede 5. juni skal vi arrangere eventyrbryllup for vinnerne av en brudekonkurranse, forteller Linn.

Het kjærlighet

- Stor kjærlighet, forbudt kjærlighet og blodige drap har skjedd her på Steninge. Dette er slottet for de store følelser, forteller Linn.

Vakre Steninge slott ble bygd av Carl Gyllenstierna. Året etter at slottet ble åpnet, giftet han seg og forærte bruden, Anna Marie Soop, hele slottet i morgengave.

- Det var litt av en morgengave, sier Linn. Og hun har til hensikt å oppfylle ønskene til alle de vordende brudeparene som har skrevet til henne for å få feire bryllup på Steninge slott. Det blir en av Steninges inntektskilder de kommende årene. - Vi kan arrangere både utendørs og innendørs selskaper, konferanser og middager, sier hun.

Slottets historie har vært dramatisk, og det er skrevet en opera som blant annet utspiller seg på Steninge. Den handler om den andre slottsherren, Axel von Fersen. Han ble anklaget for å ha myrdet tronfølgeren Karl August i mai 1810. Rasende gatepøbel steinet og drepte ham under et opprør i Stockholm. Gustavianeren von Fersen ble balsamert og brakt til sitt Steninge slott. Der ble han liggende i fire måneder, helt til han ble renvasket for mordmistanken. Først da kunne han få en verdig begravelse.

Døgnet rundt

Linn Stokke vedgår at hun nå i innspurten før åpningen av Steninge Kultursenter jobber døgnet rundt. Men det synes ikke på henne. Muligens er hun sliten, men hun holder det for seg selv.

Fra slottet går det en geometrisk anlagt park med labyrinthekker og en snorrett vei mot Stenladugården, i sitt slag Sveriges mest praktfulle låve. Det er her Linn Stokkes hjertebarn, Kultursenteret, skal innvies.

Det er ingen hemmelighet at paret Stokke/Brynestad gjorde et røverkjøp. 30 millioner betalte de for eiendommen på 4000 mål og 22 bygninger.

- Jeg er veldig fascinert av slottet, sier hun. Og hun er ikke den eneste. Slottsarkitekt Nicodemus Tessin, som blant annet tegnet Stockholms slott, betraktet Steninge som sitt mesterverk. Det sitter mye historie i veggene.

- Karl den tolvte besøkte Steninge ofte som barn. Vi har både høvelbenken hans og en hårlokk fra ham i en glassmonter.

- Apropos barn. Du jobber døgnet rundt og har likevel tid til ungene. Hvor mange timer har døgnet ditt?

- Jeg prioriterer nøye, og TV-titting er bortprioritert, sier Linn Stokke.

DRØMMESLOTTET: Hovedbygningen på Steninge slott ble fullført i 1705 etter en lang byggeperiode. Linn Stokke og ektemannen fikk kjøpe 4 000 mål eiendom, 22 bygninger og en utrolig historie for 30 millioner.
HIMMELSK: - Dette er det ovale rommet, dette skulle være himmelen i Carl Gyllenstjernas hjem.
FRISKUS: Byggherre Carl Gyllenstierna hadde sans for god vin, kvinner og kvalitet, sies det. Dette er enkedronning Hedvig Eleonoras himmelseng.