Her er Netflix' aller første spillefilm

Går til krig mot Hollywood-systemet.

VIKTIG OPPFØLGER: Oppfølgeren til kjempesuksessen «Snikende tiger, skjult drage» fra 2000 kommer til å få enorm oppmerksomhet. Det blir nemlig den første spillefilmen som får premiere på Netflix og ikke på vanlige kinoer. FOTO: PROMO
VIKTIG OPPFØLGER: Oppfølgeren til kjempesuksessen «Snikende tiger, skjult drage» fra 2000 kommer til å få enorm oppmerksomhet. Det blir nemlig den første spillefilmen som får premiere på Netflix og ikke på vanlige kinoer. FOTO: PROMOVis mer

(Filtermagasin.no): Netflix har allerede revolusjonert måten vi ser tv-serier på, og nå står filmmediet for tur.

I natt annonserte strømmetjenesten sin første spillefilm, sammen med The Weinstein Company. Det blir en oppfølger til Ang Lees gigantsuksess «Snikende tiger, skjult drage». Den første filmen var nominert til ti Oscar i 2000, og vant fire - blant annet for beste fremmedspråklige film.

Håper på endring Oppfølgeren har vært planlagt i flere år allerede, men nå blir det klart at Netflix blir foretrukket framfor kinoer som distribusjonsplattform (den skal også vises på utvalgte IMAX-kinoer samtidig som Netflix-premieren).

Filmen kommer til Netflix 28. august neste år, og er en av flere filmer som strømmetjenesten planlegger å kuppe fra kinoene i tida framover.

Innholdssjef Ted Sarandos i Netflix sier til New York Times at han håper dette er startskuddet for at filmbransjen begynner å gi publikummet sitt det de vil ha - og det er fersk film både på strømmeplattformer og i kinosalen.

- Dette er to helt ulike opplevelser - som å se en fotballkamp på tv eller være på stadion, sier han.

Bråk om vinduer Det Netflix ønsker til livs er vindusystemet som gjør at film normalt sett ikke blir tilgjengelig for strømming før lenge etter kinopremieren. Dette er et system store deler av filmbransjen forholder seg lojalt til, noe vi seinest fikk et eksempel på her hjemme da TV 2 Sumo forsøkte å vise «Jakten på Berlusconi» samtidig som kinopremieren.

Mange kinosjefer truet med boikott av filmen, noe som til slutt førte til at TV 2 avlyste visningen.

Ideen til samarbeidet mellom Netflix og The Weinstein Company kom da Sarandos spiste lunsj med Harvey Weinstein, direktør i The Weinstein Company og generelt ansett for å være en av Hollywoods aller mest innflytelsesrike menn de siste 25 årene.

Analytikere spår at dette kan føre til skarpere fronter i filmbransjen, men Weinstein selv ser ut til å ta det hele med stor ro:

UTFORDRER FILMBRANSJEN: Netflix' innholdssjef Ted Sarandos er villig til å bruke mye penger for å få fersk film tidligere. FOTO: SCANPIX/AFP
UTFORDRER FILMBRANSJEN: Netflix' innholdssjef Ted Sarandos er villig til å bruke mye penger for å få fersk film tidligere. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer

- Det er en stor verden der ute, og det finnes mange måter å vise fram ting på. Dette er å gå i takt med framtida, sier han til New York Times.

Tyldum med på laget Oppfølgeren til «Snikende tiger, skjult drage» har undertittelen «The Green Legend», og Michelle Yeoh er blant skuespillerne som også blir med denne gangen.

Ang Lee skal imidlertid ikke regissere, i stedet har kinesiske Woo-ping Yuen fått oppdraget. Den første filmen kostet 180 millioner kroner å lage, men det er beregnet at oppfølgeren vil ha et langt større budsjett.

Morten Tyldum er for øvrig med som utøvende produsent på prosjektet. Hans kommende «The Imitation Game» utgis av nettopp The Weinstein Company i USA.

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.