Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er noen av de mest minneverdige «X-Files»-øyeblikkene

Er du klar for en ny runde med Mulder og Scully?

TILBAKE SOM MULDER OG SCULLY: David Duchovny og Gillian Anderson ble verdenskjente for rollene som spesialagentene Fox Mulder og Dana Scully i science fiction-serien «X-Files». 14 år etter at siste sesong rullet over tv-skjermen er duoen tilbake i nye episoder. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE SOM MULDER OG SCULLY: David Duchovny og Gillian Anderson ble verdenskjente for rollene som spesialagentene Fox Mulder og Dana Scully i science fiction-serien «X-Files». 14 år etter at siste sesong rullet over tv-skjermen er duoen tilbake i nye episoder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I mars ble det kjent at kultserien «The X-files» vil returnere til tv-skjermen.

Det er knyttet stor spenning til de seks ferske episodene, som har premiere i kveld. Det store spørsmålet er hvorvidt den nye sesongen kan måle seg med sine ni forgjengere, som har fostret en rekke minneverdige øyeblikk og karakterer.

Dagbladet har samlet et utvalg av dem her (i tilfeldig rekkefølge):
1. Mulder og Scullys første kyss
For mange er det kjemien mellom de to spesialagentene i stor grad med på å holde spenninga oppe gjennom ni sesonger av «The X-Files». Sett bort fra litt smånussing (og et nesten-kyss i filmen «The X-Files: Fight the Future» fra 1998) skjedde det romantisk kysseaction for første gang i sesong sju - på selveste nyttårsaften.

HISTORISK KYSS: I episoden som ble sendt i USA - kysser  Mulder og Scully fra spenningsserien «X-files» hverandre for  første gang. Episoden er lagt til nyttårsaften - kysset til midnatt.
Foto: Dagbladets arkiv
HISTORISK KYSS: I episoden som ble sendt i USA - kysser Mulder og Scully fra spenningsserien «X-files» hverandre for første gang. Episoden er lagt til nyttårsaften - kysset til midnatt. Foto: Dagbladets arkiv Vis mer

2. Cigarette Smoking Man/Cancer Man/CGB
Mannen med mange navn er en av Mulder og Scullys største motstandere i tv-serien. Karakteren, spilt av William B. Davis, forsøker å stanse spesialagentene i gravinga i X-filene - og er alltid sett med en Morley-sigarett i hånd eller munnvik.

3. Tooms
Denne eklingen er en av tv-seriens mange skurker. Eugene Tooms har en egen episode oppkalt etter seg i første «The X-Files-sesong», men Mulder og Scully klarer heldigvis å stanse massemorderen med de gule øynene til slutt.

4. «Besøket» i Norge
I episoden «Død Kalm» fra sesong to reiser Mulder og Scully til Lofoten for å løse en sak. Amerikanske skuespillere snakker «norsk» i serien, men ut fra diverse diskusjonsfora på nett å dømme er det få ekte nordmenn som klarer å tolke hva de faktisk sier.

5. «Joy to the World»
I episoden «Detour» i sesong fem overnatter Mulder og Scully i skogen. For at Mulder skal vite at Scully er våken og på vakt får han henne til å synge en sang mens han hviler i fanget hennes. Låtvalget faller på Three Dog Nights «Joy to the World».

KJENT FRA ROLLEN: William B. Davis spilte  Cigarette Smoking Man i X-files, en rolle han fortsatt er kjent for. Foto: Christopher Drost/SHIFT digital/NTB Scanpix
KJENT FRA ROLLEN: William B. Davis spilte Cigarette Smoking Man i X-files, en rolle han fortsatt er kjent for. Foto: Christopher Drost/SHIFT digital/NTB Scanpix Vis mer

6. «I Want To Believe»
Disse fire ordene gir solid gjenklang i alle som har en egen plass til «The X-Files» i hjertet sitt. Setninga oppsummerer Fox Mulders håpefulle overbevisning om at det overnaturliges eksistens - en overbevisning som finner sin motvekt i den logisk orienterte Dana Scully. «I Want To Believe» manifesterer seg også helt konkret i en plakat med en UFO på, som henger over Mulders arbeidspult i serien.

7. Bortføringen av Scully
I sesong to blir agent Scully bortført - først av Duane Barry, en pasient på rømmen fra et psykiatrisk sykehus, deretter av det som Mulder tror er aliens. Bortføringen ble skrevet inn i serien da skuespiller Gillian Anderson ble gravid, for å forklare Scullys fravær fra serien. Karakteren returnerer til «The X-Files» to episoder senere.

8. Samantha Mulders forsvinning
I sesong sju får seere endelig vite hva som egentlig skjedde med Mulders lillesøster Samantha. Hun forsvant sporløst som åtteåring, da Mulder var 12 år gammel. I episoden «Closure» får Mulder vite at søsteren var blant sjelene som ble tatt av såkalte «walk-ins», som redder sjela til uskyldige barn som er dømt til å leve ulykkelige liv.
 
9. The Lone Gunmen
Byers, Frohike og Langly utgjør den smarte og paranoide trioen «The Lone Gunmen», og er på sett og vis Mulders beste venner. I «The X-Files» assisterer de ham og Scully titt og ofte, men er også på egne eventyr - til og med i sin egen tv-serie.

10. Mulders baseball-skole
I sesong seks blir seerne vitne til et aldri så lite romantisk øyeblikk, når Mulder lærer Scully hvordan hun skal svinge ei baseball-kølle på en tom idrettsbane. Scenen er faktisk skrevet av Duchovny selv. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram