Her er Norges første superhelt

«The Urban Legend» slår et slag - eller flere - for de svake.

SLÅR TIL: Med den norske superheltserien «The Urban Legend» ønsker Josef Yohannes å nå ut til et internasjonalt publikum. Faksimile fra serien.
SLÅR TIL: Med den norske superheltserien «The Urban Legend» ønsker Josef Yohannes å nå ut til et internasjonalt publikum. Faksimile fra serien. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det første heftet er kanskje litt klisjéaktig, men det var nødvendig for å gjøre det helt klart hvem som er good guys og bad guys, forteller Josef Yohannes (31) til Dagbladet.

- Jeg kan heller gå litt mer i dybden etter hvert, sakte men sikkert.

I det stille har Josef det siste året sittet oppe på nattestid og jobbet fram Norges første superheltserie, «The Urban Legend». Eller, strengt tatt den andre - Norges første superhelt kan godt sies å være Cyklon Kid, som debuterte i bladet Mystikk i 1943.

Men ingen har før satset like sterkt på et internasjonalt gjennombrudd som det Josef Yohannes nå gjør.

Tar grep selv The Urban Legend er en superhelt uten superkrefter, på linje med Batman og den mer moderne Kick-Ass.

Læreren Malcolm T. Madiba ser sin by Capital City bevege seg stadig mer i feil retning. Den økonomiske resesjonen har ført til stadig mer arbeidsledighet, kriminalitet og omfattende korrupsjon blant politifolk. Etter at fetteren hans blir brutalt drept, ser han ingen annen utvei enn å selv ordne opp.

Ikledd en gul og sort drakt går han ut i gatene, og gjør sitt ytterste for å rydde opp i den kriminelle underverdenen.

- Drakten er en homage til Bruce Lee-filmen «Game of Death». Jeg har ikke selv vært noe stor fan av de klassiske, supre superheltene, som «The Green Lantern» og lignende. Det blir for out there. Min idé med «The Urban Legend» er at dette kunne skjedd i din egen bakgate, der du selv bor, sier Josef.

- Jeg tror folk lengter etter en ny type superhelt fra vår tidsepoke, og ikke superhelter som har eksistert i over 70 år. Dessuten er mange av disse «gamle» superheltene utdaterte, og mangler personlighet. Ikke har de noen formening om så mye heller, men er gjerne enkle og overfladiske, forteller Josef videre, før han legger ut om sin egen superhelts fortreffelighet:

- Min superhelt, derimot, har en sterk personlighet og kun gode intensjoner. Samtidig er han kjekk, kul, smart og har en respektabel jobb. The Urban Legend er dessuten supersterk, han klarer å banke skiten ut av Supermann, Batman, Spider-Man, Hulken, til og med Kung Fu Panda. Bring it on, ler han.

Inspirert av Afrika-tur Ideen til The Urban Legend fikk Josef en kveld han satt og jobbet med nettmagasinet sitt, Thewire.no. Han hadde nettopp sett to elendige superheltfilmer (hvilke det var husker han ikke nå), og leste på nett om alt som var galt i verden.

- Jeg tenkte at verden var klar for en ny type superhelt, ihvertfall nå som Barack Obama er president i USA. Så jeg satte i gang, sier Josef.

At superhelten er svart, kom helt naturlig for Josef. Foreldrene hans er fra Eritrea, selv ble han født i Danmark og kom til Norge som niåring. Han har studert statsvitenskap og menneskerettigheter, og følger politiske debatter med interesse.

- I hvert fall når det kommer til rasisme blant oss afrikanere i Norge. Jeg føler at vi på mange måter blir ignorert og ikke tatt alvorlig, sier Josef.

Når The Urban Legend ikke er maskert, er han en lærer ved navn Malcolm T. Madiba - et navn som langt fra er tilfeldig:

- Navnet Malcolm har jeg fra Malcolm X. T-en står for Tzegai, som er navnet til faren min, og Madiba er Nelson Mandelas afrikanske navn.

- Hvor har du ellers hentet inspirasjon fra?

- Mye inspirasjon fikk jeg under Afrika-turen min i 2010, da jeg dro ned for å fotball-VM. Jeg besøkte åtte afrikanske land, og møtte masse fine mennesker som jeg følte trengte bedre forbilder enn det de hadde der. Ellers henter jeg mye fra dagliglivet og menneskene jeg møter her i Norge, og alle de ulike stedene jeg har vært rundt om i verden, sier Josef.

Savner afrikanske stemmer - Du fulgte kanskje med på rasismedebatten etter at Timbuktu reagerte på Frode Øverlis kannibalkarikatur?

- Jeg fikk med meg debatten, og synes at den var litt spesiell. Selv tror jeg ikke Øverli mente noe vondt med tegningen, men siden jeg ikke kjenner ham kan jeg ikke snakke for ham. Samtidig sender det ut et dårlig signal til leserne, som kan misoppfatte ting - i hvert fall når man har barn som lesere, sier Josef.

Det var imidlertid noe annet rundt hele debatten han reagerte mer på.

SATSER STORT: Josef Yohannes vil ut i verden med «The Urban Legend».
SATSER STORT: Josef Yohannes vil ut i verden med «The Urban Legend». Vis mer

- Det merkelige var at ingen spurte hva afrikanere syntes om tegningen. Det var som om alle snakket om og for oss, men dere i mediene spurte en pakistansk komiker og en pakistansk dekkselger om hva de synes om saken. De synes jo dette bare var morsomt, for de blir jo ikke berørt av tegningene på noen måte. Samtidig ble de gjort til en slags talsmenn for afrikanere i Norge. Det var triste og irriterende greier, sier Josef, før han legger til:

- Som det heter: «A Change Gonna Come». Nå er det 2012, og vi har en ny type superhelt som garantert kommer til å gjøre hverdagen til folk mer intressant og ikke minst mer fargerik.

Gave til politiet Selv har Josef fått kjenne på kroppen hvordan det å være mørk i huden kan påvirke hvordan folk forholder seg til ham. For en måneds tid siden ble han stoppet av en politipatrulje på Trondheimsveien, da han kjørte i i 65 km/t i en 60-sone.

- Politiet hadde god grunn til å stoppe meg, men så kom kommentaren om at jeg «så ganske mørk ut» på bildet på sertifikatet, og spørsmålet om jeg var «en kjenning av politiet». Jeg ble veldig forundret over spørsmålene, og lurte på om jeg burde være det, siden han spurte. Da rullet makkeren hans ned vinduet, og sa det var greit.

Da bestemte Josef seg for å gi politimennene en gave. Han gikk tilbake til bilen, og hentet et nytrykket eksemplar av «The Urban Legend», som han ga til dem.

- De ble veldig overrasket over tegneserien og trodde ikke på at jeg hadde lagd den selv. De spurte rett ut «hvor er navnet ditt, da, hvis du har lagd det», så jeg henviste til siste side hvor navnet mitt sto. Da sa han ene politimannen at Norge trengte nordmenn som kunne eksportere bra produkter ut til verden. Da var jeg nordmann god nok, ler Josef.

Den ene politimannen spøkte deretter om at han ville legge ut tegneserien på Ebay.

- Da sa jeg den ikke er verdt noe med mindre jeg signerer den. Han så på meg, ga meg en penn, og jeg skrev en hilsen til Oslo Politikammer og signerte «The Urban Legend».

Store planer På dagtid har Josef jobbet som tolk, nettskribent og i vaktselskapet han er med på å drive. Tegneserien er blitt til på nattestid. Dette har gjort det mulig for ham å kommunisere med sine samarbeidspartnere i Sør-Amerika - serien er tegnet av Newtasty, som pendler mellom England og Brazil, og fargelagt av Juan Morales i Chile.

Uten noe økonomisk støtte har Josef brukt sine oppsparte midler på «The Urban Legend», og selv finansiert trykkingen av det første nummeret. I løpet av den siste uka har han fått landet avtaler om å selge tegneserien i butikken Outland, samt på Platekompaniets nettsider. I tillegg selger han serien på hjemmesiden Theurbanlegend.no, og til uka blir den også å finne på Tronsmo.

Foreløpig er bare den engelske versjonen i salg, men i løpet av den kommende uka blir serien også tilgjengelig i norsk språkdrakt.

- Hva gjør du fremover nå, for å få serien utgitt i større skala?

KNUST OG SINT: Etter at fetteren blir drept, bestemmer Malcolm T. Mabida seg for å ta grep om byen han bor i - og superhelten The Urban Legend er født.
KNUST OG SINT: Etter at fetteren blir drept, bestemmer Malcolm T. Mabida seg for å ta grep om byen han bor i - og superhelten The Urban Legend er født. Vis mer

- Jeg har allerede fått et tilbud fra et forlag som jeg ennå ikke har gitt noe svar, for jeg har ikke bestemt meg helt. Men målet er definitivt å få til en utgivelse her i Norge gjennom et forlag, samt få et stort amerikansk forlag eller en distribtuør til å utgi «The Urban Legend» på verdensbasis, sier Josef.

Til sommeren pakker han med seg heftene og reiser til verdens største tegneseriemesse, Comic-Con i San Diego.

- Jeg reiser med a dollar and a dream. Hittil har alle tilbakemeldigene vært helt overveldende, så jeg er veldig optimistisk rundt det å få kontrakt med et stort forlag i USA.

FØRSTE NUMMER: Josef Yohannes har finansiert hele utgivelsen selv. Første nummer er i salg nå.
FØRSTE NUMMER: Josef Yohannes har finansiert hele utgivelsen selv. Første nummer er i salg nå. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer