Her er Norges nye tegneseriekomet

The Office møter Dilbert i «Lunch».

UTE TIL LUNCH: I Børge Lund sitt tegneserieunivers er det frekkeste man kan gjøre å ta en tidlig lunsj. Tegneserien «Lunch» tar for seg problematikk som oppstår i kontormiljøer, kantinedebatt og strategimøter inkludert. Foto: Steinar Buholm
UTE TIL LUNCH: I Børge Lund sitt tegneserieunivers er det frekkeste man kan gjøre å ta en tidlig lunsj. Tegneserien «Lunch» tar for seg problematikk som oppstår i kontormiljøer, kantinedebatt og strategimøter inkludert. Foto: Steinar BuholmVis mer

||| Har du planleggingsmøter, kompetanseutvikling og strategiseminarer langt oppe i halsen, og har et like dårlig forhold til kopimaskiner som til ubetalte regninger og parkeringsvakter? Da har du mest sannsynlig jobbet på et kontor.

Og det er i dette miljøet tegneserieskaper Børge Lund har sitt domene. I «Lunch» tar han leserne sine med til en verden hvor å spise en tørr matpakke er dagens desiderte høydepunkt.

- Den vanligste klisjeen er at den typiske kontormedarbeideren er en litt trøtt type bak et skrivebord, men det har ikke vært tilfelle på noen av de plassene jeg har jobbet. Frekke typer som tar tidlig lunsj og som ofte er litt for stuerene til sitt eget beste er like vanlig. Da er det lett å lage striper, sier mannen bak tegneserien «Lunch», Børge Lund, til Dagbladet.

Kopimaskinekspert
Stavanger-mannen deler spalteplass på Dagbladets seriesider sammen med blant andre «Rocky», «Pondus» og «Nemi» tre dager i uken. Det har han gjort siden vinterferien. Foreløpig har han ikke tid til å striper klar til så mye mer enn det, for å være tegneserieskaper er ikke det eneste han bruker blyanten til om dagene. Yrket som industridesigner stjeler også en del av tiden hans.

- Det er her jeg henter mye av inspirasjonen fra; mitt eget kontormiljø. Man må alltid ha kunnskap om miljøet man skildrer, du kommer aldri til å se meg lage en serie om motorsykler. Det er jo kampen mot kopimaskiner og reiseregninger jeg har peiling på, forklarer Lund.

Som en følge av hans kontorarbeiderkompetanse må nok Lunds arbeidskolleger finne seg i å bli hengt ut gjennom tegneserien hans.

Favorittkarakteren hans er Kjell som, ifølge Lund, er en blanding mellom David Brent i «The Office» og Homer Simpson i «The Simpsons». Men akkurat den karakteren er ikke basert på noen fra jobben hans.

- De tåler å bli hengt litt ut. Det hadde vært verre om det var noen på kontoret som var Kjell, men han er mer en karikatur av hvordan en person totalt uten selvsensur og hemninger fungerer i et kontormiljø. Han er typen som garantert ikke villet kommet seg forbi en sikkerhetssjekk på flyplassen på grunn av kjeften sin, humrer Lund.

Møtedrodling
- Du ser ikke litt av deg selv i denne personen da, siden den ikke er bygget på noen fra jobben din?

- Hehe, jeg tror at jeg klokelig skal holde kjeft om det, sier han og ler unnvikende.

Tegneserieskaper Lund har alltid tegnet i notatblokkene sine, og mangt et teambuildingsmøte har blitt drodlet bort i ulike former og figurer. Men er det en ting han har lært fra jobben sin så er det å være strukturert. Stripene leveres alltid til riktig tidspunkt.

- Du vet, en serie som ikke er på trykk, den lever ikke. Så jeg er avhengig av å levere stripene mine. Men jobben min har lært meg til å arbeide strukturert, jeg klarer å produsere mange striper på tidlige morgener og innimellom pliktene som familiefar, forklarer Lund.