UTRO:  Agnes Kittelsen fra «Max Manus» og Henrik Rafaelsen fra «Limbo» finner hverandre på tvers av nabohus i «Sykt Lykkelig». Foto: Filmweb.
UTRO: Agnes Kittelsen fra «Max Manus» og Henrik Rafaelsen fra «Limbo» finner hverandre på tvers av nabohus i «Sykt Lykkelig». Foto: Filmweb.Vis mer

Her er Norges Oscar-kandidat

Fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder.

Spillefilmen «Sykt lykkelig» er Norges kandidat til neste års Oscar-utdeling.

Filmen skal dermed kjempe om å bli nominert til den gjeve amerikanske filmprisen i kategorien beste fremmedspråklige film.

I år var det 30 filmer som var kvalifisert til å bli Norges bidrag. Av dem valgte den norske Oscar-komiteen ut «Oslo, 31. august», «Sykt lykkelig» og «Sønner av Norge» og endte altså opp med å peke ut regissør Anna Sewitskys spillefilmdebut.

I sin begrunnelse skriver komiteen at «Sykt lykkelig» er en galgenhumoristisk historie som leker med det beksvarte uten noen gang å vike fra alvoret og varmen i det mellommenneskelige.

Dagbladet ga filmen terningkast fire. Les anmeldelsen og se klipp fra filmen her.

Amanda-pris Juryen trekker også fram skuespillerprestasjonene, spesielt fra hovedrolleinnehaverne Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen som mottok Amanda i år for Beste mannlige skuespiller.

«Sykt lykkelig» er produsert av Synnøve Hørsdal for Maipo og hadde norsk premiere i november i fjor. Maipo produserte også «Elling» som ble Oscar-nominert i 2001.

Premiere i USA Filmen vant hovedprisen for beste internasjonale spillefilm under Sundance filmfestival i USA i januar og har siden blitt vist på en rekke amerikanske og internasjonale filmfestivaler.

Produksjonen har allerede amerikansk distribusjon gjennom Magnolia Pictures, som også distribuerer «Trolljegeren» og «Hodejegerne».

Den får amerikansk premiere i New York 16. september og vil bli vist i rundt 25 byer både på øst- og vestkysten av USA.

Filmen er foreløpig solgt til rundt 50 land.

(NTB)

SKRYT:  Agnes Kittelsen høstet massiv ros for sin tolkning av rollefiguren Kaja. Dagbladets anmelder skrev at hun er som en glødelampe uten bryter. Foto: Filmweb.
SKRYT: Agnes Kittelsen høstet massiv ros for sin tolkning av rollefiguren Kaja. Dagbladets anmelder skrev at hun er som en glødelampe uten bryter. Foto: Filmweb. Vis mer