Her er Norwegians nye «halehelter»

Disse fire skal pryde flyenes haleparti.

FLYHELT: Aril Edvardsen, stifteren av Troens Bevis og Sarons Dal er en av de fire nye avdøde helter som skal pryde Norwegians fly.
Foto: ØRJAN SVENDSEN
FLYHELT: Aril Edvardsen, stifteren av Troens Bevis og Sarons Dal er en av de fire nye avdøde helter som skal pryde Norwegians fly. Foto: ØRJAN SVENDSENVis mer

(Dagbladet): Norwegians mye omtalte «halehelt»-kampanje ble avsluttet i dag og nå er det endelig avgjort hvem som skal pryde flyenes halepartier.

Her er de nye «haleheltene» Oslo: Ludvig Walentin Karlsen.

Bergen: Geirr Tveitt.

Stavanger: Aril Edvardsen.

Trondheim: Jens Glad Balchen.

Kort om de fire vinnerne: Ludvig Walentin Karlsen: rusomsorgspioner og pinsemenighetsleder.

Geirr Tveitt: komponist og pianist - blant annet kjent for visa «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta».

Aril Edvardsen: fredsarbeider og misjonær.

Jens Glad Balchen: professor i, og grunnlegger av, faget kybernetikk, også kalt reguleringsteknikk. Balchen vant forøvrig valget på sin fødselsdag og ville i dag fylt 86 år.

Boikottet konseptet Norwegians «halehelt»-kampanje har vært gjenstand for mye debatt siden lanseringen 15. mars. Som Dagbladet har skrevet, valgte flere familier å boikotte konseptet.

Familiene til de folkenominerte kandidatene Jens Bjørneboe, Joachim «Jokke» Nielsen og Øystein «Euronymous» Aarseth satte alle ned foten.

Christopher Nielsen ønsket ikke at broren Joachim «Jokke» Nielsen skulle brukes som reklame for flyselskapet, og Øystein «Euronymous» Aarseth familie har ikke ønsket å kommentere saken. Therese Bjørneboe, datteren av den anerkjente forfatteren Jens Bjørneboe, takket nei til forespørselen fra flyselskapet.

Modifisering «Halehelt»-kampanjen ble lansert i anledning Norwegians 10-års jubileum. Flyselskapet mobiliserte folket til å nominere og stemme fram hver sin lokale profil fra regionene Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. De eneste kriteriene i kåringen var at den nominerte må være avdød, «ha utmerket seg og inspirert andre», og at «vedkommende var utfordrer i sin tid». Det var likevel ikke alltid nok grunnlag for en gyldig nominasjon.

HALEHELT: Ludvig Walentin Karlsen: rusomsorgspioner og pinsemenighetsleder
HALEHELT: Ludvig Walentin Karlsen: rusomsorgspioner og pinsemenighetsleder Vis mer

Den norske krigsoffiseren Trond André Bolle var en av de folkenominerte, men ble fjernet fra kampanjen fordi tidligere Afghanistan-soldaten utgjorde en sikkerhetsrisiko for Norwegian.

I tillegg har det blitt avslørt at flyselskapet har modifisert en av de eksisterende «haleheltene». Flyselskapet valgte på eget initiativ å kåre den norske forfatteren André Bjerke til «halehelt», og retusjerte samtidig bort André Bjerkes sigar.

Den var nemlig et «forstyrrende element».

- Vi er opptatt av at det er ansiktene på «haleheltene» som skal være i sentrum. På de øvrige «halehelt»-portrettene er det ansiktet til personene som er det dominerende. Her opplevde vi at sigaren var et forstyrrende element, sa Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet den gang.

«Muppet Show» Før finalerunden med fem navn, vurderte Norwegians jury om de fem ville være egnete hale-kandidater. De valgte så å trekke flere av kandidatene som hadde fått nok stemmer til å gå til finalen.

FÅR SELSKAP: Thor Heyerdahl er blant de som allerede er halehelt og som nå får selskap av de fire nye heltene. Foto: Hans Olav Nyborg, Norwegian
FÅR SELSKAP: Thor Heyerdahl er blant de som allerede er halehelt og som nå får selskap av de fire nye heltene. Foto: Hans Olav Nyborg, Norwegian Vis mer

Kampanjen har vakt en del reaksjoner og mottok blant annet kritikk fra Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen. Han har tidligere sagt til Dagbladet at «halehelt»-kampanjen var klønete håndtert.

- Det var litt småklønete håndtert fra starten av. Norwegian burde selv ha laget en ferdig liste som folk kunne stemt på, nå blir det litt «Muppet Show» over det hele, sa han.

Kampanjen har vært et koalisjonsprosjekt mellom Norwegian, reklamebyrået Kitchen, mediebyrået Vizeum, og kommunikasjonsbyrået Trigger Oslo.

HALEHELT: Jens Glad Balchen: professor i, og grunnlegger av, faget kybernetikk, også kalt reguleringsteknikk. Balchen vant forøvrig valget på sin fødselsdag og ville i dag fylt 86 år.
HALEHELT: Jens Glad Balchen: professor i, og grunnlegger av, faget kybernetikk, også kalt reguleringsteknikk. Balchen vant forøvrig valget på sin fødselsdag og ville i dag fylt 86 år. Vis mer