NY I RUTA: Hilde-Yvonne Smelror blir å se på NRK som kanalvert til høsten. Erlend Lånke Solbu / NRK
NY I RUTA: Hilde-Yvonne Smelror blir å se på NRK som kanalvert til høsten. Erlend Lånke Solbu / NRKVis mer

Her er NRK-Ragnhilds arvtager

- Trodde nesten ikke at det var sant.

(Dagbladet): Tidlig i juni annonserte den folkekjære «hallo-dama» Ragnhild Sælthun Fjørtoft (67) at hun skulle gi seg som kanalvert, og for en drøy måned siden takket hun for seg etter 45 år i NRK.

I dag ble det kjent at Hilde-Yvonne Smelror (32) fra Nordland overtar Sælthun Fjørtofts plass i TV-ruta.

- En ære Det var VG som først omtalte saken.

- Jeg trodde nesten ikke at det var sant. Det er en ære å bli tilbudt jobben. Jeg klarte ikke slutte å smile den dagen, sier Smelror til Dagbladet.

- Jeg gleder meg veldig, og er spent. Jeg synes jeg er heldig som får lov til å tre inn i TV-stua til det norsk folk og lede dem gjennom NRK1-kvelden, sier hun videre.

Hun starter med opplæring 1. september.

- Store sko å fylle Sælthun Fjørtoft har vært en stor del av nordmenns tv-hverdag siden hun dukket opp på skjermen for første gang i 1969. Tusenvis tok farvel med henne på NRKs Facebook-side, da det ble kjent at hun skulle slutte.

- Jeg har jo som de fleste her i landet vokst opp med Ragnhild Sælthun Fjørtoft i TV-ruta. Så det er med stor ydmykhet jeg tar over jobben etter henne. Det er store sko å fylle, sier Smelror.
Hun forteller at hun møtte den folkekjære NRK-profilen da hun var på intervju til stillingen i NRKs lokaler på Marienlyst.   - Hun er en veldig hyggelig dame. Jeg skal nok be om gode råd av henne når jeg starter i jobben. Man lærer da av de beste, sier den påtroppende kanalverten.
Ragnhild: - Lykke til 32-åringen er utdannet ved Høgskolen i Volda, og har vært ansatt i NRK siden 2007, der hun primært har jobbet i radio. Per dags dato jobber hun P1 i Trondheim.

I tillegg til Smelror, blir også Andreas Preus Efskin (27) å se i kanalvertrollen på NRK1. Han har tidligere hatt samme rolle på NRK2, og er sommervikar på hovedkanalen i år, men vil også bli å se i TV-ruta utover høsten.

Den avgåtte kanalverten Ragnhild Sælthun Fjørtoft var ikke kjent med nyheten før Dagbladet presenterte den for henne. Hun synes bare godt om sin nye arvtager.

- Det er bare å ønske henne lykke til. Hun har en lang radioerfaring, blant annet, og er en veldig søt jente som jeg kjenner litt fra før. Hun har god bakgrunn for dette, og dette er bare hyggelig, sier Sælthun Fjørtoft.

- Mer krevende enn hva folk tror - Har du noen råd til henne?

- Hun har jo en opplæringstid framfor seg. Men det er en veldig spesiell jobb, denne kanalvertjobben, som er mer krevende enn hva folk er klar over. Mer krevende enn hva kandidatene selv er klar over, har det vist seg. Det gjelder å lytte til de erfarne menneskene hun skal gå sammen med og lære av.

FERDIG: Ragnhild Sælthun Fjørtoft har vært kanalvert i NRK i 45 år. Fredag 6. juni takket hun for seg. Nå ønsker hun arvtageren lykke til. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FERDIG: Ragnhild Sælthun Fjørtoft har vært kanalvert i NRK i 45 år. Fredag 6. juni takket hun for seg. Nå ønsker hun arvtageren lykke til. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Det har gått én måned og to dager siden 67-åringen takket for seg etter 45 år i statskanalen. At hun ikke skal tilbake i TV-ruta har ikke gått helt opp for henne enda.

- Foreløpig er det som en ferie for meg. Akkurat nå sitter jeg i barndomshjemmet mitt i Lærdal, og tenker at dette bare er sommerferie. Jeg vet ikke hvordan det kommer til å føles i september, når det går opp for meg at ferien skal vare evig.

Hun skal imidlertid tilbake i jobb på NRK. Der skal hun fungere som guide, og vise grupper rundt i mediehuset.

- Jeg gleder meg til det. Jeg har gjort det en del før òg, det er morsomt å ta med folk rundt og vise dem det spennende og dynamiske mediehuset som NRK er. Men først skal jeg ha en lang sommer, sier hun.

NY KANALVERT: Andreas Preus Efskin har allerede vært å se som kanalvert på NRK. Han fortsetter utover sommeren og høsten. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
NY KANALVERT: Andreas Preus Efskin har allerede vært å se som kanalvert på NRK. Han fortsetter utover sommeren og høsten. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK Vis mer