Her er NRKs nye kulturrekke

To nykommere - og to veteraner.

KULTURKVARTETT: Helle Vaagland, Siss Vik, Vegard Larsen og Asbjørn Slettemark skal lede hvert sitt kulturprogram på NRK2 til høsten. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet.
KULTURKVARTETT: Helle Vaagland, Siss Vik, Vegard Larsen og Asbjørn Slettemark skal lede hvert sitt kulturprogram på NRK2 til høsten. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kulturredaktør Hege Duckert har lenge hatt store ambisjoner for høstens tv-satsing: Hver kveld klokka 21.30 fra mandag til torsdag skal vi allment kulturinteresserte seere kunne slå på NRK2 og finne givende programmer innen alt fra musikk og film til bok og kunst.

Nå avslører hun overfor Dagbladet hvilke programmer hun har landet på, og hvem som skal presentere dem.

Bastarden Den første nykommeren er Helle Vaaglands ennå ikke navngitte program om visuell kultur, som skal sendes på mandager.

Selv kaller hun det en subjektiv guide til alt det visuelle vi bombarderes med.

— Vi vil finne ut alt fra hvorfor kidsa går med onepiece-dresser til hvorfor Lady Gaga kler seg som en transe til hva vi egentlig får ut av Gardar Einarssons hemmelige kunst. Med et så bredt felt blir vi bastarden i kulturstripa, men det er jo det som er gøy, sier hun.

Også veteraner Nykommer nummer to er tidligere Dagbladet-anmelder Vegard Larsens «Filmbonanza». Der «Filmplaneten» var mer magasinorientert vil Larsen lage et aktualitetsprogram, som sikter både bredt og smalt.

Mandag

Visuell kultur*

Programleder: Helle Vaagland.

Konsept: En subjektiv guide for visuell kultur innen alt fra kunst, mote, reklame og tv-trender.

* Programmets navn blir først offentliggjort onsdag ettermiddag.

— Bonanza kan vel oversettes med noe sånt som fest. Vi vil fange den gode filmsamtalen du har med vennene dine på vei ut av kinoen. Og vi vil vise folk filmer de ikke vet ennå at de liker, men på en måte som ikke er belærende, sier han.

Den ene veteranen i kulturstripa blir «Bokprogrammet». Siss Vik, som overtar etter Hans Olav Brenner, akter i større grad enn forgjengeren å ta for seg andre tekster enn romaner.

— Vi vil skape opplevelser med mål om at seerne skal bli klokere. Gjerne via det litt hårete begrepet erkjennelse, sier hun.

Sistemann ut er Asbjørn Slettemark.

Tirsdag

«Bokprogrammet»

Programleder: Siss Vik.

Konsept: En fortsettelse av NRKs aktualitetsprogram om bøker, men som nå i større grad enn tidligere skal ta for seg andre tekster enn romaner.

Med livekonserter og utestedssendinger har Norges mest tatoverte programleder hevet både «Lydverkets» seertall og status som musikalsk flaggskip.

— Vi skal skru programmet enda tettere til og gjøre det mer tilgjengelig i ordets positive forstand. Vi skal være mer på hugget i forhold til internasjonale artister, og gi seerne både ny innsikt i gamle helter og fortelle hvem som vil bli de neste store, sier han.

Premiere til høsten Kulturstripa sparkes i gang 13. september og skal sendes i 12 uker framover. Etter jul håper Duckert å kunne øke til 14 uker.

— Dette vil bli et stort løft for kultur på tv, sier hun.

Med langt større produksjon enn før, men ikke så mye mer midler å produsere for, ser hun likevel at satsingen hennes byr på en økonomisk utfordring.

Onsdag

«Filmbonanza»

Programleder: Vegard Larsen.

Konsept: Filmprogram som skal være mer aktualitetsorientert enn magasinpreget, og som ønsker å treffe både bredt og ungt.

— Vi har litt å gå på, og har et godt utgangspunkt med den journalistiske utvelgelsen vi nå har gjort. Med mindre penger til reportasjereiser utenlands, vil vi nok fokusere mer på det som skjer her hjemme. Men klart, vi må tøye strikken i alle retninger for at det skal gå.

Torsdag

«Lydverket»

Programleder: Asbjørn Slettemark.

Konsept: Musikkprogram som sendes fra Internasjonalen i Oslo med reportasjer, intervjuer og liveopptredener.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer