Her er NRKs nye våpen i kampen om nettbrukerne

Alt er nytt i NRKs nye nett-tv. Bortsett fra innholdet.

NYGAMMEL: «Nytt på nytt»-programleder Jon Almaas på fronten av NRKs nye nett-tv, som lanseres i åpen betaversjon i dag.
NYGAMMEL: «Nytt på nytt»-programleder Jon Almaas på fronten av NRKs nye nett-tv, som lanseres i åpen betaversjon i dag.Vis mer


I dag åpnet NRK sin nye nett-tv for fri bruk på tv.nrk.no.

Den nye løsningen er en såkalt åpen beta, der tilbakemeldinger fra brukerne skal bidra til feilretting og videreutvikling. Til nå har bare 500 utvalgte fått teste produktet. Eller rettere sagt 501 - Dagbladet har også tilbragt helga med den nye løsningen som skal sikre NRK en plattform for å konkurrere om nettbrukernes oppmerksomhet.

Men først: Se på bildet over av en banjospillende Jon Almaas, der det rullerer med andre kjente profiler på forsiden av den første vesentlige oppdateringen av NRKs nett-tv siden 2001. En illustrasjon god som noen av statskanalens sterke og samtidig sårbare posisjon i en ny tv-tid. Almaas har oppdatert med et silkeskjerf i brystlomma, men skjorta er den samme, gamle. Humoren også.

«Nytt på nytt» og resten av gullrekka har forsatt voldsomt høye seertall, men hva skjer når de norske tv-favorittene for alvor møter konkurransen fra det globale tv-tilbudet på nett?

Vi vil nok også i framtida trekkes mot mediale fellesopplevelser. Men samtidig vet vi at stadig flere vil forlate tv-kanalenes programmerte sendeflater og legge ut på vandring i det globale medietilbudet som kommer til dem via nettet. Skal NRK oppfylle sitt allmennkringkasteroppdrag, må innholdet være tilgjengelig der brukerne er. Den nye nett-tv-løsningen blir et sentralt virkemiddel.

FOR TIDA gir Breivik-rettssaken en liten forsmak på hvor sterkt nye nettaktører satser på levende bilder, og dermed utfordrer tv-kanalene. Aftenposten, VG og Dagbladet tilbyr direktesendt videodekning av dramaet i og utenfor tinghuset, med fortløpende ekspertkommentarer og analyse.

DB.no har blant annet lansert en multispiller, der brukeren selv kan velge mellom flere videostrømmer. Den legges nå merke til blant internasjonale teknologimedier. Det er nok forskjeller i produksjonskvalitet mellom de store tv-kanalens sendinger og det som lages av nettavisenes videoavdelinger, men NRK og TV 2 får hard og sunn konkurranse.

Den mest brutale konkurransen vil likevel komme fra utlandet.

En grei tommefingerregel er nok at alle aktører med globale ambisjoner før eller siden dukker opp i Norge. NRK regner i framtida med å måtte konkurrere på nett med nye tv- og filmtjenester fra Google og ganske sikkert Facebook, med, og eventuelt i, strømmetjenester som Hulu, Netflix og iTunes og deres norske motparter, med BBCs iPlayer og HBOs Go-tjeneste, med rike innholdspakker i  smarte mediebokser som Apple TV og Boxee, med mediesentrene på spillplattformer som Playstation og Xbox, og med TV-produsentenes egne portaler.

Samsungs Smart-TV er bare en forsmak på det vi kan vente oss når en tv med Apple-logo står og glinser på Elkjøp.

MEN NRK HAR noe en del av disse aktørene ikke har: Stor egenproduksjon av høykvalitets tv-innhold, og et arkiv med lisensfinansiert innhold som kan løftes fram i den nye tjenesten.

I motsetning til NRKs bruk av lisensmidler til å utvikle nisjetjenester som skaper åpenbare konkurranseutfordringer i forhold til kommersielle aktører, er dette også trygt innenfor rammene av NRKs almennkringkasteroppdrag.

NRK var offensivt og tidlig ute med nett-tv. Men den gamle løsningen var gått ut på dato, noe alle som har sittet foran PCen med fastfrosset bilde under en Northug-innspurt kan skrive under på. Dårlig kapasitet, dårlig integrasjon mot bakenforliggende produksjonssystemer, utdatert brukergrensenitt og en håpløs binding til Microsofts medieplattform gjorde spilleren overmoden for utskifting.

INNTIL VIDERE vil så vidt jeg forstår NRKs nye og gamle nett-tv leve ved siden av hverandre. Den nye er ny fra A til Å. Video leveres i H.264-format, det samme som benyttes av iTunes, YouTube og kompani. På avspillersiden har man valgt Adobes Flash-teknologi, snarere enn en løsning basert på HTML5-standarden.

Til bærbare enheter som ikke støtter Flash, som de på Apples iOS-plattform, leveres automatisk en egen versjon. Løsningen virker på Android-enheter med systemversjon 3.0 og oppover, iPhone og iPad, og mobiltelefoner med Flash-støtte, men NRK har ikke laget en berøringsskjerm-tilpasset navigasjon ennå. Webapps med ordentlig støtte for berøringsskjerm er under utvikling, opplyses det. I mellomtida blir det en ganske krøkkete opplevelse å bruke tjenesten på for eksempel en liten smarttelefon.

Den nye løsningen tilbyr såkalt adaptiv strømming, det vil si at bilde- og lydkvaliteten automatisk tilpasses enheten det spilles av på.

I mine tester fungerte dette stort sett som det skulle, skjønt jeg ble sittende et par ganger og se for lav oppløsning i nettleseren på Macen. Men da jeg spilte av «Nytt på nytt» på iPad, og flyttet bildet over til flatskjermen via  Apples AirPlay, skiftet bildet etter noen sekunder til høyere oppløsning. Smooth, som det heter.

NRK HAR LAGT NED store ressurser i å bygge en robust løsning med høy kvalitet. Det merkes. Førsteinntrykket er en tjeneste som stort sett virker som den skal, på et bredt utvalg plattformer, med høyere bildekvalitet og stabil avspilling.

Den virkelige testen på det siste får vi imildertid først når Andreas Thorkildsen skal kaste sitt siste kast i spydfinalen under London-OL, eller en annen begivenhet der NRK er alene blant norske aktører om å levere direktesendte bilder.

Noen ord om informasjonsdesign. Store deler av skjermbildet på åpningssida brukes til bildebakgrunn, som på en dvd-meny. Sammenliknbare tjenester som BBCs iPlayer og SVT Play har løst dette bedre, med en mosaikk av menyer, lister og småbilder som gir ulike innganger til innholdet. Skjermplass er verdifull, og NRK bør ha nok å vise fram.

At noe så grunnleggende  som de tematiske programkategoriene glimrer med sitt fravær, antar jeg er midlertidig.

PÅ PLUSSIDEN merker jeg meg utvidet funksjonalitet som tre timer «spoling» i livesendinger, noe som for eksempel gjør det mulig å se et direktesendt program fra begynnelsen selv om du kom ti minutter for sent til starttidspunktet. Dessuten bedre søkbarhet, teksting som kan slås av og på og mulighet for starte avspilling direkte fra tv-guiden.

Den nye løsningen er på alle måter bedre enn den gamle. Det skulle da også bare mangle.  Brukeropplevelsen er vesentlig forbedret, teknologien i begge ender er oppdatert til dagens standard, og de interne produksjonssystemene er ikke lenger av steinaldermodell.

Men noen attraksjon i seg selv er den nye løsningen ikke, sett fra et brukerperspektiv.

Tar man i betraktning hvor lang tid NRK har brukt på å lansere den nye løsningen, er det faktisk noe skuffende at den ikke byr på mer ny funksjonalitet og nytt innhold.

Det siste handler nok delvis om lisensieringsproblematikk og rettigheter, delvis om at det virker å være lagt mer vekt på å bygge en framtidsrettet teknisk plattform enn på å fylle den med nytt og attraktivt innhold.

Det er vel og bra at søkbarheten er forbedret, men det hjelper lite hvis jeg ikke finner det jeg leter etter. Ettersom alt innhold etter hva jeg forstår ikke vil bli overført fra den gamle platformen, og det ikke er gjort noen løft med nytt arkivinnhold til lanseringen av den nye, kan det faktisk tenkes at den, i hvert fall i en periode, vil være mindre innholdsrik enn den gamle.

Jeg blir fortalt at NRK vil jobbe fortløpende med opplasting av arkivmateriale etter det de ansvarlige kaller et «populartitetsprinsipp».

OG DET BØR MAN, for det er arkivet vi vil ha, i størst mulig bredde og dybde, søkbart og indeksert på kryss og tvers. Vi har jo allerede betalt for det over lisensen.

Skal NRKs nye nett-tv kunne konkurrere om vår oppmerksomhet i nettframtida, bør den så snart som mulig også suppleres med andre funksjoner som strengt tatt burde vært på plass ved lansering:

Sosiale delingsfunksjoner, vennelister, anbefalinger, topplister og annet som gjør det enklere å grave lisensfinansiert gull.

STÅR BAK: Nicolai Flesjø, Marte Radman og nettsjef Sindre Østgård (t.h.) er tre av nøkkelpersonene bak NRKs nye nett-tv. Foto: Eirik Solheim / NRK
STÅR BAK: Nicolai Flesjø, Marte Radman og nettsjef Sindre Østgård (t.h.) er tre av nøkkelpersonene bak NRKs nye nett-tv. Foto: Eirik Solheim / NRK Vis mer