Her er nye iPad

HD-display, raskere prosessor, 4G mobilsurfing. Til Norge 23. mars.

RASKERE; BEDRE: Ingen oddsbomber da Apple-sjef Tim Cook presenterte den nye iPaden i San Francisco i dag. Foto: SCANPIX
RASKERE; BEDRE: Ingen oddsbomber da Apple-sjef Tim Cook presenterte den nye iPaden i San Francisco i dag. Foto: SCANPIXVis mer

SAN FRANCISCO/OSLO (Dagbladet): Så er Apples nye iPad presentert, etter at Apples nye toppsjef Tim Cook benyttet anledningen til å gjøre narr av sin erkekonkurrent Samsung ved å vise fram hvordan Twitter oppleves på deres Galaxy Tab.

- Det ser ut som en oppblåst smarttelefon, sa han, før han gikk over til å snakke om sitt eget produkt. Presentasjonen var Cooks første etter Steve Jobs' bortgang.

Som ryktebørsen hadde forutsett, har den nye iPaden en «retinaskjerm» med høyere oppløsning, lik den på iPhone 4 og 4S. Oppløsningen på 2048x1536 piksler gir til sammen 3.1 millioner piksler, det er én million flere piksler enn en vanlig HD-tv i dag.

Navnet blir verken iPad 3, iPad HD eller iPad 4G - men rett og slett iPad.

Nye iPad har støtte for såkalt 4G LTE, noe som skal gi svært rask nettsurfing over mobilnettet der dette støttes. Maksimal hastighet blir nå 73 mbit/sekund.  Fint for et antall abonnenter i Oslo-området, foreløpig relativt uinteressant for resten av den norske befolkningen.

Også fargene på skjermen har fått en overhaling, med 40 prosent bedre fargemetning.

Prosessoren er som forventet en A5X med firekjerners grafikkprosessering. Det betyr fire ganger raskere grafikkbehandling.

Nye kameraer, med 1080p videopptak, hører også med. På baksiden har nye iPad et 5 megapikslers iSight-kamera med samme optikk som iPhone 4S. Det har god nok oppløsning til å filme i 1080p, og  innebygget stabilisator og autofokus som skal sørge for skarpere bilder.

Med den nye iPaden vil Apple også introdusere en ny knapp på det virtuelle tastaturet, med et lite mikrofonsymbol. Om du trykker på dette kan du diktere tekst til iPaden på engelsk, fransk, tysk eller japansk - og den gjør det om til tekst på skjermen.

Ved vanlig bruk vil den nye iPadens batteri vare i 10 timer, og bare en time skrelles av dette ved 4G-bruk. Denne batterikapasiteten gjør maskinen litt tyngre enn forrige versjon, og den er 9,4 millimeter tynn. Prisnivået vil bevares fra forrige versjon, og den vil være tilgjengelig i USA fra den 16. mars.
Til Norge kommer den allerede uke senere, den 23. mars.

På programvaresiden presenterte Apple blant annet bildeorganiseringsprogrammet iPhoto for iPad.

Dette er den største utrullingen fra Apple noen sinne. Fabrikkene i Kina må ha gått varme. Apple-sjefen Tim Cook bekreftet også den forventede oppdateringen av AppleTV, som ser lik ut som tidligere enheter, men nå støtter full HD-oppløsning på 1080p.

iTunes Store støtter nå 1080p HD for film og tv-serier. Samme oppløsning blir tilgjengelig i bildeløsningen PhotoStream.

Den lille multimedieenheten som raskt er blitt populær i norske hjem, har fått en overhaling på programvaresiden. Menyene ser nå langt mer app-baserte ut, og tredjepartsapper vil lettere få innpass - men foreløpig er det dessverre ikke noe som ligner på en egen AppStore for AppleTV.

Den «gamle» iPad 2 vil fortsatt være i salg, og settes ned i pris.

APPLE-FEST: Køen er inne, Apple-presentasjonen i San Francisco i gang. Foto: SNORRE BRYNE
APPLE-FEST: Køen er inne, Apple-presentasjonen i San Francisco i gang. Foto: SNORRE BRYNE Vis mer