KOMMENTARER

Her er økonomenes geniale løsning på køproblemene

Køen forsvinner ikke med større vei slik Høyre og Frp tror. Økonomene har en enkel men genial løsning.

UNØDVENDIG KØ: Kø er ikke uunngåelig. Men løsningen er ikke større veier. Løsningen ligger i at bilistene betaler mer når det er populært å kjøre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UNØDVENDIG KØ: Kø er ikke uunngåelig. Men løsningen er ikke større veier. Løsningen ligger i at bilistene betaler mer når det er populært å kjøre, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Høyres ønske om å bygge ut E18 Vestkorridoren for å få mer flyt i trafikken har fått mye kritikk, også fra denne kanten.

Kritikken har blant annet gått på at det er for dyrt (40 milliarder kroner!) og at det vil øke de skadelige miljø- og klimagassutslippene. Jeg skal ikke berøre den kritikken her, men fokusere på ønske om å fjerne køen.

For selv om tilhengerne av å bygge ny vei insisterer på at det ikke skal øke trafikken, er den åpenbare grunnen til at så mange ønsker seg en ny vei er at de tror det vil øke kapasiteten på veien slik at de slipper de forferdelig irriterende køene!

Det er forståelig. Det å komme seg til jobb og tilbake igjen, gjør oss ulykkelige. Køen forlenger tiden vi må bruke fra å komme oss fra A til B, og er en selvstendig kilde til ulykke.

Problemet er at køene ikke vil forsvinne selv om vi bygger en enorm motorvei. Større og bedre veier leder nemlig ikke til mer trafikkflyt, køen forblir. Vi har sett det før. For 50 år siden var man i akkurat samme situasjon som vi er i dag. Køen sto på E18 og det ble foreslått løsninger på problemet som skulle fjerne køen en gang for alle. Ekspertene hadde lett for å få øye på problemet; det var ikke nok kapasitet på veien og innkjøringene var dårlig utformet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer