Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er operabygget

Vårt nye operabygg i Bjørvika heter 04321 og er signert det norske arkitektfirmaet Snøhetta AS i Oslo.

Si din mening om det nye operabygget.

«Tar fra byen og gir tilbake,» sier juryen om vinnerbygget 04321.

Kulturminister Ellen Horn fikk æren av å offentliggjøre vinneren etter en festforestilling i Den Norske Opera i Oslo. Hun fullførte arbeidet hennes seks forgjengere har engasjert seg i, noe hun også poengterte selv da hun fikk konvolutten i hendene.

- Sjelden har vel noen kulturminister gjort så lite for så mye, sa Horn før hun kunngjorde at det nye operahuset skal være for alle musikk-elskere i hele landet.

- Operabygget skal være et symbolbevis og et fyrtårn som skal lyse vei for norske kulturliv inn i det nye årtusenet, sa Horn.

Den nye operaen har vært en betent sak i flere akter. Først var det diskusjoner om vi i det hele tatt skulle bygge en ny opera. Siden kom spørsmålet om plasseringen. I dag ble den hittil siste kontroversen avgjort: Hvordan det nye operabygget skal se ut.

236 forslag kom inn til den internasjonale arkitektkonkurransen. Fem av forslagene, tre danske og to norske, kjempet i teten i den siste finalen. En finaleplass var verdt en halv million kroner. Vinnerarkitekten får to millioner kroner.

Den vedtatte kostnadsrammen for byggingen av operahuset er satt til 1,8 milliarder kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling