Her er operabygget

Vårt nye operabygg i Bjørvika heter 04321 og er signert det norske arkitektfirmaet Snøhetta AS i Oslo.

Si din mening om det nye operabygget.

«Tar fra byen og gir tilbake,» sier juryen om vinnerbygget 04321.

Kulturminister Ellen Horn fikk æren av å offentliggjøre vinneren etter en festforestilling i Den Norske Opera i Oslo. Hun fullførte arbeidet hennes seks forgjengere har engasjert seg i, noe hun også poengterte selv da hun fikk konvolutten i hendene.

- Sjelden har vel noen kulturminister gjort så lite for så mye, sa Horn før hun kunngjorde at det nye operahuset skal være for alle musikk-elskere i hele landet.

- Operabygget skal være et symbolbevis og et fyrtårn som skal lyse vei for norske kulturliv inn i det nye årtusenet, sa Horn.

Den nye operaen har vært en betent sak i flere akter. Først var det diskusjoner om vi i det hele tatt skulle bygge en ny opera. Siden kom spørsmålet om plasseringen. I dag ble den hittil siste kontroversen avgjort: Hvordan det nye operabygget skal se ut.

236 forslag kom inn til den internasjonale arkitektkonkurransen. Fem av forslagene, tre danske og to norske, kjempet i teten i den siste finalen. En finaleplass var verdt en halv million kroner. Vinnerarkitekten får to millioner kroner.

Den vedtatte kostnadsrammen for byggingen av operahuset er satt til 1,8 milliarder kroner.