Her er orkesteret som ble satt sammen på YouTube

I dag spiller de i Carnegie Hall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I desember i fjor inviterte videonettstedet YouTube til en nokså uvanlig audition. De skulle sette sammen et helt symfoniorkester, hvor musikerne skulle plukkes ut på grunnlag av korte videosnutter.

YouTube oppfordret alle som kunne spille et instrument til å sende inn videoer av seg selv, der de spilte et helt nytt verk skrevet for anledningen av den kinesiske komponisten Tan Dun.

Konsert i Carnegie Hall
Prosjektet skulle kulminere i en stor konsert i Carnegie Hall i New York. Og nå er dagen her. I kveld går YouTube-orkesteret på scenen i det berømte konserthuset.

Blant orkestermedlemmene finnes både fysikere, pokerspillere og finansanalytikere, ifølge dirigent Michael Tilson Thomas. Men det mangler visstnok ikke på musikalsk erfaring.

- Alle i orkesteret har åpenbart mye erfaring i å spille instrumentet sitt. Noen av dem er svært erfarne ensemblemusikere i kammer- og orkestermusikk. Andre har mindre erfaring, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

• I videoen over kan du se utdrag fra en mash up av flere av audition-videoene, som ble publisert på YouTube i dag.

Nettstedet skal ha mottatt over 3000 videoer, og musikerne som er plukket ut kommer fra 30 ulike land. I tillegg til Tan Dun-verket, leverte de også en video der de tolket et valgfritt verk.

En jury bestående av musikere fra flere etablerte orkestere plukket ut 200 av bidragene, og deretter var det YouTube-publikummet som stemte fram det endelige orkesteret på 90 personer, skriver Reuters.

Øvd i tre dager
En av de heldige musikerne er kirurgen Calvin Lee (37) fra California, som sier til ABC News at han knapt har rørt fiolinen sin på 15 år.

- Jeg har bare spilt svært sjelden, i brylluper eller juleselskaper på jobben. Jeg er veldig rusten og er i gang med å hente tilbake ferdighetene mine, sier han, og forteller at han så på prosjektet som en utfordring og en måte å vise både seg selv og vennene sine at han ikke innbilte seg ting - at han faktisk kan spille.

Lee og de andre orkestermedlemmene har kun øvd sammen i tre dager. Musikerne ble fløyet til New York på søndag. Likevel går de på scenen i Carnegie Hall i kveld, for å spille både Tan Duks nye verk, og en rekke andre klassiske stykker.

Konserten blir også vist på orkesterets egen YouTube-kanal. Kanalen har fått nærmere fem millioner visninger siden den ble opprettet i desember i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer