Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er piratsakene norsk politi gir blaffen i

Derfor går film- og platebransjen etter Telenor i stedet.

BLØR DEN NORSKE BRANSJEN?: Piratkopiering av «Død snø» og «Kill Buljo» ble politianmeldt, og samtlige saker ble lagt bort av norsk politi. Her et bilde fra førstnevnte film.
BLØR DEN NORSKE BRANSJEN?: Piratkopiering av «Død snø» og «Kill Buljo» ble politianmeldt, og samtlige saker ble lagt bort av norsk politi. Her et bilde fra førstnevnte film. Vis mer

||| ASKER OG BÆRUM TINGRETT (Dagbladet.no): De siste årene har det blitt levert inn en mengde politianmeldelser som gjelder piratkopiering av norske plater og filmer. Nær sagt samtlige av disse har blitt henlagt (se faktaboks i bunnen av denne saken).

Telenors advokat John Gulbrandsen sa i retten i dag at han har sympati for den vanskelige situasjonen film- og platebransjen befinner seg i.

- Men med all respekt: Det er ikke rettighetshavernes tap som er denne sakens kjerne, sa han.

- Utsatt for hets
I saken, som for tiden behandles i Asker og Bærum tingrett, ønsker norsk plate- og filmbransje å få Telenor til å blokkere The Pirate Bay. Hvis bransjen får det som de vil, vil kunder av telegiganten få sperret tilgangen til nettsiden innen kort tid.

At Telenor skulle gå med på en slik blokkering er imidlertid både praktisk svært vanskelig og juridisk problematisk, argumenterte selskapets advokat John Gulbrandsen.

- Saken er om en teknisk leverandør skal måtte blokkere en tjeneste som vi ikke har noe forhold til. Telenor tar her en belastning på vegne av en hel bransje, og har vært utsatt for en rekke hatske og beskyldende påstander fra personer tilknyttet saksøkersiden, sa advokaten i retten.

Han understreket at Telenor ikke har videre sympati med The Pirate Bay, men sa samtidig at bildet er komplekst.

- Mens det tidligere i historien var noen få bakmenn som drev piratkopiering, er det i dag en mer anarkistisk tilnærming til det, der noen vil spre fordi de har muligheten til det. Det er ingen mafia som organiserer ulovlig fildeling - selv om det godt kan stemme at folk som The Pirate Bay tjener penger på sin virksomhet.

TIL SAK: Marte Thorsby og platebransjeorganisasjonen IFPI. Foto: JOAKIM THORKILDSEN
TIL SAK: Marte Thorsby og platebransjeorganisasjonen IFPI. Foto: JOAKIM THORKILDSEN Vis mer

Lett å bryte
Danske Tele 2 ble pålagt å stenge The Pirate Bay for sine kunder i fjor, men blokkeringen har vært enkel å omgå.

Telenors informasjonssjef Atle Lessum sier han uansett ikke tror en blokkering vil være et effektivt virkemiddel for å stanse pirater.

- All erfaring viser at de som ønsker å bryte slike sperrer klarer det, sier han.

- Kan Telenor gjøre mer for å bekjempe pirater enn det man gjør i dag?

- Vi i Telenor mener det viktigste man kan gjøre for å bekjempe piratvirksomhet er å legge til rette for lovlige tjenester. Dette burde også underholdningsbransjen gjort på et tidligere tidspunkt, sier Lessum til Dagbladet.no.

Meningsløst
Advokatene til Telenor var i retten opptatt av hvor vanskelig en blokkering av The Pirate Bay vil være i praksis.

TROR IKKE PÅ BLOKKERING: Telenors informasjonssjef Atle Lessum. FOTO: TELENOR
TROR IKKE PÅ BLOKKERING: Telenors informasjonssjef Atle Lessum. FOTO: TELENOR Vis mer

Riktignok har man lykkes i å innføre et barnepornofilter:

- Men her er det Kripos sine spesialister som administrerer filteret. Det er lettere for disse å vite hva som er ulovlig på dette området, sa Gulbrandsen.

Svært mye materiale som deles via The Pirate Bay er ulovlig, men ikke alt. Spørsmålet er om også det lovlige materialet skal blokkeres. Og hva som skal skje hvis The Pirate Bay endrer på siden sin.

- Om The Pirate Bay en dag fjernet pekere til piratkopiert materiale, ville man måtte åpne opp igjen. Da ville det sikkert tatt tre dager, og så ville det ulovlige materialet vært tilbake - og runddansen måtte begynt på nytt.

- Situasjonen ville blitt meningsløs, sa Telenors advokat i retten. 

Rettssaken fortsetter i morgen, med forklaringer fra vitner og sakkyndige. Dagbladet.no følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media