Her er popbandet fra helvete

Dagbladet fulgte de norske deltakerne de tre første dagene av den tre uker lange «Robinson VIP» i Malaysia.

-  Du kan godt kalle oss popbandet fra helvete, kniser Janne Rønningen, døgnvill og muligens allerede påvirket av valiumtablettene hun skryter å ha tatt med seg.

Den norske Robinson-gjengen har nettopp framført «Svake mennesker», Gry Jannicke Jarlums gjennombruddslåt fra 1981, og fortsatt med Klemetsen-slageren «Ola var fra Sandefjord». Alt sammen kompet av eksbokser Ole Klemetsen, nå kaffemaskinselger, på medbrakt gitar.

Vi befinner oss på den nokså lugubre stranda i Mersing, en havneby på størrelse med Horten, sørøst i Malaysia. Det er trekvart døgn til «Robinson VIP» skal starte på ei av øyene, og det norske kjendislaget stiller på fotoseanse for pressen.

-  Hvem trenger ikke valium i nærheten når man risikerer å våkne på ei strand på den andre siden av jordkloden hver morgen i tre uker og høre Ole «Lukkøye» synge den derre sjømannsvisa? Jeg tror valium er en riktig personlig eiendel å ha med seg, mener Janne.

Sleip og utspekulert

-  Jeg kjenner ingen av disse folka. Aner ikke hva jeg kan forvente av dem på stranda. Fikk invitasjon til å bli med for bare ei uke siden, forteller Gry Jannicke Jarlum, også J-Diva eller The Motherfucking Diva Queen, og tilføyer:

-  Han politikeren (Jan Simonsen, red.anm.) virker hyggelig. Men han har jo sagt at taktikken hans er å snorke oss andre ut av konkurransen. Det likte jeg ikke. -  De andre jentene da?

-  Jeg er veldig skeptisk til hun derre Lene (Lene Elise Bergum, red.anm.). Hun er født i Løvens tegn, og i så måte forventer jeg meg en oppmerksomhetssyk, sleip og utspekulert kvinne.

-  Er du i form til dette sjøl?

-  Jeg er vel ikke noe å skrive hjem om reint fysisk. Men psykisk har jeg fått meg noen trøkker opp gjennom åra, som du kanskje vet. Så der stiller jeg sterkere. Jeg kan vinne på sosial intelligens.

Jan Simonsen er blid som alltid, men litt skeptisk:

-  Jeg har aldri likt realityserier. Unntaket må være «Nissene på låven». Jeg er ikke særlig praktisk anlagt. Men jeg liker å svømme, selv om jeg må innrømme at jeg aldri har dukket under med hodet.

Vann over hodet

Neste formiddag ved 13-tida. Pressens utsendte står bak noen palmer ved Rapang-stranda, på øya Besar, og venter på startskuddet. Ei seilskute med de 15 norske, svenske og danske deltakerne ankrer opp, drøyt 100 meter ute.

Når startskuddet har gått, blir det raskt klart at Jan Simonsen er det norske lagets akilleshæl. Han har tatt seg vann over hodet, og når han dukker opp igjen, er han allerede i drift.

-  Men det har han jo vært lenge, påpeker den svenske programlederen Robert Aschberg.

Førstemann på land blir den svenske standupkomikeren Peter Wahlbeck. Siden får vi vite at han har brukt de siste minuttene på dekk til å psyke ut Jan Simonsen. Han har dratt buksa opp til armhulene og skutt ut magen, ingen tvil om hvem han etterliknet.

-  Wahlbeck er en ond mann, konstaterer den norske programlederen Christer Falck med et glis.

Når Jan Simonsen omsider hankes i land (da har produksjonsselskapet allerede diskutert om de skal sende dykkere etter ham), har svenskene feiret i ti minutter.

J-Diva, som har overrasket ved å svømme inn til en helt grei plassering iført olabukser og tung sminke, finner sin på forhånd oppveide og godkjente fem kilo tunge bagasje, som ligger klar på stranda. Hun fyrer sin første av 400 sigaretter. «Robinson VIP» er akkurat to minutter gammel.

-  Dette kommer til å bli en hatlandskamp, sier Christer Falck. Og smiler igjen.

Stusslig

Når vi blir fraktet ut til gjengen i speedbåt dagen etter, ser vi på lang avstand at både dansker og svensker har reist sine hytter. På den norske delen av stranda ser det stusslig ut. Vi ser bare en rosa Jan Simonsen med solhatt som forsøker å piske liv i noe ris over et bål.

Vi får til lov å prate med alle fem på tomannshånd. Alle ber oss om ikke å røpe det de sier, til lagkameratene. Så setter de i gang, Jan Simonsen positiv som alltid:

-  Det blir alltids litt gniss når noen er sjuke og andre kan alt mye bedre enn andre, sier han.

-  Hvem er sjuk?

-  Gry Jannicke har hatt litt magesjau.

-  Hvor går dere på do?

-  Borti der, sier Jan Simonsen og vifter med hånda i en litt ubestemmelig retning.

Selvfølgelig mot den siden av stranda som vinden blåser sin milde bris fra.

-  Det ble ikke hyttebygging?

-  Nei, vi kom ikke i gang i går. Det ble til at vi lå under en presenning.

-  Fornøyd med stranda?

-  Nei, Solastranda er bedre. Dette er ikke noe paradis, nei, sier Simonsen.

-  Klarer ikke mer

Det siste er J-Diva enig i:

-  Jeg vil bare hjem. Har diaré og klarer ikke mer av hun derre Lene. Bare kjefter og kommanderer. Tråkker over lik for å vinne. Jeg er sjokkert. Hva er dette for slags oppførsel? spør Gry Jannicke. Og synger «I wanna go home».

Også Lene og Janne har vært i tottene på hverandre, får vi vite.

-  Jeg klarer ikke mer av sjefinga til Lene. Hun kan alt og vet alt bedre enn alle andre. Jeg blir helt lammet, sier Janne.

Lene innrømmer glatt at hun er sjefete: -  Jeg kan være rimelig direkte fordi jeg er så vant til å klare meg selv. Har kanskje litt vel sterke meninger. Jeg har tenkt langt framover, og har allerede sørget for en framtidig allianse med de tre svenske gutta. Det norske laget er bare å glemme.

-  Du ser da ut til å ha funnet en alliansepartner i Ole Klemetsen?

-  Du, det er stor forskjell på å jobbe med Ole og å prate med Ole. Vi har ikke ført dype samtaler, for å si det sånn.

Det siste kan Janne Rønningen skrive under på:

-  Ole og Lene kommer med kjekke, ferdigtygde setninger. Lene kan si at den boka er fantastisk, og så sier Ole at han er helt enig. Og så sier de ikke mer om den boka, konstaterer standuperen indignert. Natta før hadde hun måttet lide seg gjennom å høre Lene og Ole synge Bjørn Eidsvåg-låter.

Dopapir

Dagen etter. Robinson-kamp et annet sted i øyuniverset.

Fire skal kjempe i kjempehjulet, mot Hulk Hogan og tre andre dansker. Gry Jannicke blir parkert på sidelinja, vraket av lagkaptein Ole Klemetsen.

Svenskene står og ser på forberedelsene til konkurransen. En svett svensk innspillingsleder har lenge forsøkt å holde kustus på 15 kjendiser som ikke alle tar «Robinson VIP» like seriøst. For et øyeblikk har han satt megafonen sin fra seg på bakken. Det skulle han ikke gjort. Den før omtalte svenske standuperen Peter Wahlbeck stjeler den, og gir seg til å messe ut «Allah akhbar» og andre fraser så det ljomer utover sletta. Lenge.

Innspillingslederen går bort til Wahlbeck, ser tungt på ham uten å smile, tar megafonen, snur seg og går. Man merker gjennom den hete, klamme lufta hvor lei han er.

Wahlbeck, fortsatt iført Simonsen-outfit, gir seg imidlertid ikke. Før innspillingen er i boks, har han ropt og vinket etter både «kratte-killer» og «vatn-killer» til alle rister av undertrykt latter.

Når konkurransen først kommer i gang, går det lynkjapt. Etter to minutter har danskene presset Norge 360 grader tilbake og vunnet. Norge må stemme én deltaker hjem. Vi husker hva Lene-Elise Bergum har betrodd oss om svenske alliansepartnere. Troskyldig spør vi Peter Wahlbeck hvilket inntrykk han har fått av Lene:

-  En trivelig flicka. Veldig bestemt. Egentlig veldig spesiell, svarer Wahlbeck, og betoner ikke «spesiell» særlig positivt.

-  Finnes det en svensk-norsk plan?

-  Nei, overhodet ikke. Vi svenske fungerer veldig godt sammen, og jeg tror ikke vi har bruk for verken Lene eller de andre norske.

  •  Seinere samme natt er det øyråd. En av de norske, vi røper ikke hvem, skilles fra lagkameratene. Men la oss si det sånn: Vedkommende har neppe sagt sitt siste ord i «Robinson VIP». Her kan deltakerne komme til å dukke opp med samme fart som uforglemmelige Bent Leikvoll (Atle Antonsen), han som til slutt vant i «Nissene på låven».
MEST SMINKE: J-Diva.
SIST:</B> Det norske laget har ikke hatt mye å feire så langt.
SLITEN: Jan Simonsen trengte god tid på svømmeturen til land.
OLA FRA SANDEFJORD: Ole Klemetsens gitarspill er ikke bare populært. F.v.: Lene Elise Bergum, Gry Jannicke Jarlum og Janne Rønningen.
NY SVEIS: Christer Falck.
LABER INNSATS: Bare Ole Klemetsen og Lene Elise Bergum jobbet med å få tak over hodet.