Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er Pushwagners seiersbeskjed

- Har fått tilbake mine mentale barn.

VANT I RETTEN: «Inspirasjonen raser med fruktbar desperasjon», stod det på blokka til Pushwagner da han holdt pressekonferanse i formiddag. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
VANT I RETTEN: «Inspirasjonen raser med fruktbar desperasjon», stod det på blokka til Pushwagner da han holdt pressekonferanse i formiddag. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

||| (Dagbladet.no): Kunstneren Hariton Pushwagner, egentlig Terje Brofos, vant saken mot sin tidligere velgjører Morten Dreyer.

Dermed får han tilbake 2000 kunstverk til en verdi på mellom 10 og 15 millioner kroner, samt én million kroner i erstatning fra Dreyer.

- Det har vært en tung tid, men jeg er glad jeg har vunnet. Nå vil publikum få tilgang til pushwagnerkunst. Det som er viktig er at jeg har fått tilbake mine mentale barn, sa Pushwagner.

Dagbladet.no kommer med mer fra pressekonferansen

- Sterkt ruspreget
Retten fant at Pushwagner var en svak motpart da avtalen med Dreyer ble inngått i 1998.

- På dette tidspunktet var Brofos sterkt ruspreget og bostedsløs; hans livssituasjon gjorde ham til en svak avtalemotpart, som ga Dreyer rom for å diktere vilkårene. Retten mener Dreyer benyttet dette til sin fordel, hvilket medførte en betydelig ubalanse mellom partenes ytelser, heter det i kjennelsen.

Avtalen, som nå er kjent ugyldig, tilsa at Morten Dreyer skulle slette en gjeld Pushwagner hadde til ham på cirka 400 000 kroner. Til gjengjeld skulle Pushwagner overdra cirka 2000 kunstverk til ham.

Oslo tingrett mener det er åpenbart at Dreyer forstod at avtalevilkårene var urimelige.

- Han var allerede da en relativt anerkjent kunstner med mulighet for kommersiell suksess, hvilket Dreyer nok var seg bevisst. Under disse omstendighetene mener retten at han innså muligheten for at avtalen var urimelig ubalansert. Hans ønske om bevitnelse fra advokat, antar retten nettopp var for å styrke det skjøre avtaleforholdet, heter det i dommen.

- Ingen kommentar
Ifølge retten har Morten Dreyer krav på tilbakebetaling av disse 400 000 kronene.  Pushwagner har krav på tilbakeføring av bildene som er omfattet av avtalen.

Dette dreier seg om kunst til en verdi av mellom 10 og 15 millioner kroner.

Dagbladet.no har vært i kontakt med Morten Dreyer, som ikke ønsker å kommentere saken før han har fått gått gjennom dommen med sine advokater.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media