Her er Rolf Grovens Hardanger-harselas med Jens, Erna og Siv

Har festet monstermastdebatten til lerretet.

POLITISK FARGEPALETT: «Kabler i Hardanger» er ett av 25 bilder som skal stilles ut på Galleri Tonne lørdag for å markere Rolf Grovens 40-årsjubileum som bildekunstner. Maleri: Rolf Groven
POLITISK FARGEPALETT: «Kabler i Hardanger» er ett av 25 bilder som skal stilles ut på Galleri Tonne lørdag for å markere Rolf Grovens 40-årsjubileum som bildekunstner. Maleri: Rolf GrovenVis mer

Bildekunstneren Rolf Groven (67) har de siste 40 årene begeistret og forarget med malerier som ofte har båret preg av et politisk standpunkt. Særlig er han kjent for å ta utgangspunkt i Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger» og male inn aktuelle politiske problemstillinger.

Denne gangen er det monstermastdebatten i Hardanger som har blitt festet til lerretet av Groven.

- Jeg har på mange måter blitt presset til å male dette bildet. Da striden om monstermastene raste som verst i regjeringen, fikk jeg mange henvendelser fra folk som mente jeg burde male et bilde med utgangspunkt i denne debatten, sier Groven til Dagbladet.

Rådvill Bildet viser statsminister Jens Stoltenberg som graver ned kabler i jorden, mens Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sitter i en båt i Hardangerfjorden og ror hver sin vei.

- Jens Stoltenberg er ganske rådvill og vet ikke helt hva han hva han skal gjøre der nede i grøfta. Erna og Siv sitter i robåten «Fremskritt» og er ikke helt enig i hvilken vei de skal ro. Det er ikke mye fremskritt å spore, i alle fall, sier bildekunstneren.

40 år Lørdag feirer Groven 40-årsjubileum som billedkunstner med en utstilling på Galleri Tonne i Oslo. Det var denne utstillingen som ga ham inspirasjon til å gjøre maleriet ferdig. Nå bebuder Groven at «Kabler i Hardanger» blir hans siste bilde med utgangspunkt i den kjente Tidemand- og Gude-maleriet.

- Nå er jeg blitt så gammel, og synet er ikke det samme lenger, så dette er det siste Hardanger-maleriet jeg kommer til å male, forteller han.

KUNSTNEREN: Rolf Groven.
Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
KUNSTNEREN: Rolf Groven. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer