Her er romanfiguren Charlotte Thorstvedt aller helst ville vært

Verdens bokdag i dag: Hviken bok glemmer du aldri? Slik svarte kjendisene.

UNG ANGST: — Den boka som gjorde stort inntrykk på meg da jeg var yngre, var nok J. D. Sallingers «The Catcher in the Rye», sier Charlotte Thorstvedt.
Foto: Dagbladet
UNG ANGST: — Den boka som gjorde stort inntrykk på meg da jeg var yngre, var nok J. D. Sallingers «The Catcher in the Rye», sier Charlotte Thorstvedt. Foto: DagbladetVis mer

Delta i Dagbladets Verdens bokdag-debatt her.

(Dagbladet): I dag feires Verdens bokdag i over 100 forskjellige land. Her hjemme bruker Leselystaksjonen anledningen til å dele ut 92 000 bøker til norske skoleelever.

Men hvilke bøker er det kjendisene aldri glemmer? Og hvilken romanfigurer ville de helst vært hvis de fikk velge?

«Teenage angst»
- Den boka som gjorde stort inntrykk på meg da jeg var yngre, var nok J. D. Sallingers «The Catcher in the Rye». Jeg tror nok Holden Caulfield er den ultimate «teenage angst»-helten for meg, sier Charlotte Thorstvedt.

Den tidligere «X faktor»-programlederen og DJ-en er glad i å lese, og har som mange andre romanen fra 1951 som en favoritt.

- Kommer trygt hjem - Hvis jeg kunne valgt hvilken som helst romankarakter ville jeg vært Mardou Fox fra Jack Kerouacs «The Subterraneans». Hun er en vakker, fri sjel som bare går på jazzklubber i San Fransisco og lever litt av et bohemliv. Jeg oppkalte en låt på albumet mitt etter henne, røper Thorstvedt.

GJORDE INNTRYKK: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen glemmer aldri Jan Kjærstads «Det store eventyret» som han leste for første gang som 15-åring. 

Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
GJORDE INNTRYKK: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen glemmer aldri Jan Kjærstads «Det store eventyret» som han leste for første gang som 15-åring. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Hvilken bok glemmer du aldri? Og hvilken romanfigur ville du vært? Svar på spørsmålene og del dine leseropplevelser her!

Forfatter Helene Uri holder i disse dager skrivekurs i Toscana. Boka hun aldri glemmer «er nok en barnebok».

- Men la meg slå til med en voksenbok som jeg setter høyt og aldri glemmer; Det er «Alberte og Jacob» av Cora Sandel.

VELGER NORSK: Forfatter Helene Uri trekker fram Cora Sandels «Alberte og Jacob», som en bok hun aldri glemmer. 


Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
VELGER NORSK: Forfatter Helene Uri trekker fram Cora Sandels «Alberte og Jacob», som en bok hun aldri glemmer. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hvilken romanfigur hun helst vil være, velger språkviteren en barnebokfigur som så dagens lys i 1912:

- Katta Sølvfaks i boka ved samme navn av Gabriel Scott. Den får oppleve en masse spennende eventyr, men kommer trygt hjem til slutt, sier Uri.

- Vil finne kjærligheten
Glamourmodell Linni Meister glemmer aldri Paulo Coehlos «Elleve minutter».

- Jeg elsker måten han skriver på og boka vekket mye følelser i meg. Den er basert på en sann historie, noe som alltid rører meg. Det er en veldig spesiell og gripende kjærlighetshistorie, og er den første boka som har fått meg til å gråte.

FIKK FREM TÅRENE: Paulo Coehlos «Elleve minutter» var den første boka som fikk Linni Meister til å gråte. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FIKK FREM TÅRENE: Paulo Coehlos «Elleve minutter» var den første boka som fikk Linni Meister til å gråte. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Hvilken romanfigur ville du vært?

- Det vet jeg ikke. Jeg ville vært en som fant kjærligheten og ble lykkelig. Det er det jeg vil her i livet, sier Meister.

- Gjorde inntrykk
Regissør og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen, elsker å lese. Men bare når han ikke selv jobber med et manus.

- Jan Kjærstads «Det store eventyret», er en fantastisk bok som har en helt spesiell betydning for meg. Hovedpersonen heter Peter Beauvoir, og i boka er Norge en øy i det indiske hav, mens de fattige i Afrika bor i det kalde nord. Kjærstad snudde hele rasismedebatten på hodet, og det gjorde et stort inntrykk da jeg leste den for første gang som 15-åring, sier Imtiaz Rolfsen.

Hvilken bok glemmer du aldri, og hvilken romanfigur ville du helst vært? Bli med og diskuter i debatten vi har opprettet på Diktkammeret!