Her er så underlig

Vi aktivt uinteresserte har fått en del å tenke på etter snart to uker med umenneskelige doser fotball.

Vi har fått pumpet ballspill inn i alle sanseorganer gjennom alle tenkelige medier og kanaler. 14 dagers intravenøst EM-hysteri gir følgende undringer:

  • Hvorfor er fotballtilhengere mest tilbøyelige til å slåss når laget deres har vunnet ? Hvorfor sloss engelske fotballfans med tyskerne etter at England hadde vunnet sin første kamp mot Tyskland på 34 år? For å feire? Og hvorfor gikk tyrkiske supportere løs på engelskmenn etter at Tyrkia hadde vunnet kampen mot Belgia - og det var klart at landet gikk videre i turneringen?
  • Slike ting er vanskelige å forstå for en uinteressert. Slåss fotballsupportere fordi de er så glade? Er dette en mannlig måte å vise glede og tilhørighet på - å bokse folk så hardt som mulig i ansiktet? Det er greit at noen hver av oss i barne- og ungdomstida var ganske uelegante og ga uttrykk for vår hengivenhet og forelskelse med å kaste snøballer på eller dunke borti en spesiell jente. Men i voksen alder? Eller er det, som en venn av meg påpekte, slik at noen av supportermiljøene, som visstnok skal inkludere både advokater og leger, har blitt «Fight Clubs»? Arenaer der fremmedgjorte menn søker seg selv? Gjennom å gi og få bank.
  • Undring nummer to handler om nordmennene, som ifølge reklamen strever med uønsket stivhet i det daglige. Men ikke i EM, nei. Der lager utenlandske tv-stasjoner reportasjer om de norske - fordi de er enhver bareiers drøm: De drikker alle tanker tomme, tipser rikelig, og lager ikke bråk. Og så sveiper kamera over denne eksemplariske gjengen og det er ikke måte på. Og så intervjues de på vei fra kamp.

Men hallo! Er det bare jeg som undrer meg? Er det ingen andre som ser hvordan de ser ut? Som legger merke til at de går rundt med svære horn stikkende ut fra hodet? Og at de har malt hele ansiktet sitt i rødt, hvitt og blått? Når ble det aldeles normalt - for ikke å si sjarmerende - å se ut som om du er i ditt eget utdrikkingslag 14 dager til ende?

  • Andy Warhol har sagt at alle mennesker i framtida vil være berømt i 15 minutter - og komme på tv. Jeg håper inderlig at jeg når mitt kvarter kommer verken er full, rødmalt i trynet, eller iført noe som likner en russedress. Og i hvert fall at jeg ikke har et halvmeters horn stikkende opp fra panna.

Jeg er visst kommet til en feil klode!