Her er scenen som forsinket storfilmen med to år

Bjørn Kjos lånte ut fly til flystyrt-filmen, og tror ikke den bidrar til flyskrekk.

18. mars har en av årets mest stjernespekkede norske filmer premiere. «Pax» samler blant andre Ida Elise Broch, Kristoffer Joner, Thomas von Brömssen, Anneke von der Lippe, Pia Tjelta og Ane Dahl Torp på skjermen.

Den ble spilt inn i i 2008 og skulle egentlig ha premiere tidlig i 2009, men er stadig blitt utsatt, blant annet på grunn av krevende scener som gjengir motorhavariet på flyet der alle hovedpersonene i filmen befinner seg.

I dag kan Dagbladet eksklusivt vise deg den dramatiske scenen, med de kostbare animasjonssekvensene.

Lånte fly av Kjos Til scenene som forestiller flyet etter at det har nødlandet, fikk regissør Anette Sjursen låne et passasjerfly av Norwegian-sjefen Bjørn Kjos.

I hennes dagboknotater fra filminnspillingen, som trykkes i Dagbladet denne uka, forteller Sjursen hvordan hun troppet opp uanmeldt på kontoret til Kjos, da det viste seg at produent-teamet ville spare penger på å filme foran et billig propellfly.

«Han spurte når, hvor og hvor lenge», forteller regissøren. Et minutt senere var avtalen i boks.

- Ikke sannsynlig - Du kan selvfølgelig si det er et merkelig prosjekt å støtte dersom filmen omfatter så realistiske scener at folk får flyskrekk av den. Men det er klart man må støtte norsk film, kommenterer Kjos, tre år etter.

Han hevder det er ekstremt lite sannsynlig at motoren på et moderne fly eksploderer, slik det skjer i filmen.

- I hele min karriere harjeg aldri hørt at motoren på et moderne passasjerfly skal ha eksplodert. Da kan du tenke deg hvor ofte det skjer, sier han.

At det tok regissøren to minutter å sikre seg et ekte jetfly ved å troppe opp personlig hos flyselskapssjefen, mener hun selv er et eksempel hvor viktig det er å aldri lytte til folk som sier at noe er «umulig».

- Hadde jeg trodd på alle advarslene jeg har fått, hadde «Pax» aldri blitt noe av, sier hun.

- Lær av danskene Sjursen tror norsk filmbransje har mye å lære av danskene, særlig når det gjelder å markedsføre filmer i utlandet. Forrige helg mottok den danske regissøren Susanne Bier Oscar-statuett for sin film «I en bedre verden».

FERDIG: Regissør Anette Sjursen er glad "Pax" omsider er kinoklar. Her sammen med datteren, som spiller en rolle i filmen.
FERDIG: Regissør Anette Sjursen er glad "Pax" omsider er kinoklar. Her sammen med datteren, som spiller en rolle i filmen. Vis mer

- Skal noe slikt skje med norsk film, må filmfolk stå opp tidligere om morgenen og jobbe mye, mye hardere. Vi har ambisjonene, men det holder aldri helt inn. Når danskene tok en Oscar i år, var holdninga betegnende nok «hvorfor var det så lenge siden sist?», sier hun, og trekker paralellen til de norske triumfene i skiløypa.

- Jeg tviler på at de som jobber i støtteapparatet til Petter Northug og Marit Bjørgen insisterer på noen ni-til-fire-tilværelse. Ekstreme resultater krever ekstrem innsats, sier Sjursen.

Ble bok «Pax» er hennes andre film. Den spinner sammen historiene til sju rollefigurer som alle befinner seg på det samme flyet når den ene motoren eksploderer og flyet ser ut til å styrte.

Noen av kinogjengerne vil for øvrig kjenne historien fra før - den ble nemlig gitt ut som roman i fjor, da det ble klart at filmpremieren kom til å vente på seg.

- Det var bedre å gi den ut som bok, enn å sette seg ned og grine. Men jeg mener boka og filmen utfyller hverandre, forklarer Sjursen.

PÅ GARDERMOEN: Her fikk filmteamet låne et Norwegian-fly for å gjøre de siste opptakene.
PÅ GARDERMOEN: Her fikk filmteamet låne et Norwegian-fly for å gjøre de siste opptakene. Vis mer