Årets tv-øyeblikk

Her er scenene vi husker aller best fra tv-serieåret 2017

Topp ti-lista til Dagbladets anmeldere.

SESONG 4: ALT HENGER SAMMEN: Se traileren for den fjerde sesongen av suksesserien Skam. Video: NRK Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Hvilke øyeblikk husker du aller best fra den mengden av tv-serier du (hvis du ligner på oss) garantert har slukt i løpet av året som har gått?

Noen scener fester seg bedre enn andre. Det kan være fordi de er så ekstremt sjokkerende, skremmende eller rørende. Visuelt storslagne, eller lavmælte, men mesterlig spilt. Det kan være den elegante måten den viser tilbake på tidligere hendelser i serien - slikt varmer hjertet til en oppmerksom fan. Eller det kan være måten historien har bygget seg opp mot akkurat dette klimakset. Mange av favorittscenene våre, viser det seg, er rett og slett avslutningsscener.

Dagbladets tv-anmeldere Christopher Pahle, Marie Kleve og Jon Inge Faldalen, samt kulturredaktør Sigrid Hvidsten, har stemt fram sine sterkeste tv-serieminner fra 2017. Her er vår liste:

  • OBS OBS! Gigantiske spoilers fra «Skam», «Game of Thrones», «Stranger Things», «The Handmaid's Tale», «Mindhunter», «Big Little Lies» og «Bojack Horseman».

1. Los losers («Skam»)

LOSERBIL: Ingen sak å være taper, når vi kan være tapere sammen. Foto: NRK
LOSERBIL: Ingen sak å være taper, når vi kan være tapere sammen. Foto: NRK Vis mer

Vennskap, lojalitet, frihet til å være den du er, og til å feile, ikke minst: Denne dypt rørende scenen rommer så mye av essensen i serien, og som har gjort den til den suksessen den har blitt. Her sitter Sana, omringet av Pepsi Max-jentene, midt i sannhetens øyeblikk. Hun er avslørt som nettmobber og intrigemaker. Venninnene svarer ikke på telefon, de har ikke engang møtt opp for å høre på unnskyldningen hennes. Har hun mistet dem? Pinlig stillhet har knapt vært vondere enn her. Men så kommer de! I en nyinnkjøpt, rød van, med det splitter nye russebussnavnet «Los Losers» skrevet på siden - et vink til Sanas utsagn i første sesong, om at «Jeg er den største loseren av alle». En hyllest til henne og til vennskapet deres, og en velrettet finger til russebussmaset og prestasjonspresset for øvrig.

2. Dustins dans («Stranger Things»)

SAKTEDANS: Håret matcher også! Foto: NETFLIX
SAKTEDANS: Håret matcher også! Foto: NETFLIX Vis mer

Finn fram lommetørklet! Et perfekt pastellfarget tv-øyeblikk som, i likhet med resten av «Stranger Things», rommer ting vi har sett utallige ganger før. Men sjelden har det funket så bra. Her går Dustins lett relaterbare ungdomsskoledrømmer i tusen knas, idet ingen av jentene vil danse med ham på skoleballet (han som har fått hjelp av Steve til å fikse håret, og alt!). Men så kommer Nancy - og dette er viktig å huske - dama som brutalt avviste ham i første episode i første sesong, og byr ham opp. «Du vet, av alle vennene til Mike, så har du alltid vært favoritten min», sier hun til ham. Jentene glaner, Cyndi Lauper synger «Time after time», og med den lille gesten viser serien hvordan tidene forandrer seg, for karakterene og for oss - men tenåringer er tenåringer, nå som på 80-tallet.

3. Isdragen angriper («Game of Thrones»)

HER KOMMER VINTEREN: Nattkongen og hans splitter nye isdrage. Foto: HBO NORDIC
HER KOMMER VINTEREN: Nattkongen og hans splitter nye isdrage. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Årets store fanteori ble bekreftet i det som må være årets mest spektakulære scene (bare utfordret av Game of Thrones andre store dragescene denne sesongen). Nattkongen har fått sin egen drage - Westeros’ svar på atomvåpenet - og huhei hvor han bruker den! Den berømmelige muren raser sammen, zombiene strømmer inn i Westeros, og kanskje mister vi Kristofer Hivju i dragsuget. Eller kanskje ikke. Neste og aller siste sesong tegner uansett til å bli enda mer spektakulær, med masseødeleggelsesvåpen på begge sider, ingen beskyttende gigantmur, og en fiende som har evnen til å temme drager.

4. What year is this? («Twin Peaks»)

PRIMALSKRIK: David Lynch imponerer igjen. Foto: HBO NORDIC
PRIMALSKRIK: David Lynch imponerer igjen. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Etter en atten timers odyssé gjennom et ødeland av et moderne USA har våre helter omsider endt opp der det hele startet. Men alle forhåpninger om at vi endelig skal klare å legge fortiden bak oss og få en behagelig forløsning går atter i grus, i det både Agent Cooper og vi igjen får bunnen dratt ut under føttene våre. Ute på en vanlig forstadsgate får et tilsynelatende tilforlatelig spørsmål nakkehårene til å reise seg. Laura Palmers primalskrik gir ekkoer langt inn i mørket som følger, både bakover og fremover i tid. Og så er det hele over. David Lynch har gjort det igjen.

5. Seremonielt slaveopprør («The Handmaid’s Tale»)

NEI: June nekter å steine venninna Janine, og starter et opprør blant tjenerinnene. Foto: HBO NORDIC
NEI: June nekter å steine venninna Janine, og starter et opprør blant tjenerinnene. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Denne kraftfulle scenen finnes ikke i boka til Margaret Atwood, men så er den først og fremst visuelt storslagen. For andre gang i fortellingen blir de rødkledte sexslavene kommandert til å bli med på seremoniell henrettelse av en straffedømt. Forrige gang slo de en påstått voldtektsforbryter ihjel, men denne gangen blir de bedt om steine en av sine egne. Samspillet mellom hovedpersonen June (Elisabeth Moss) og hennes nemesis Aunt Lydia (Anne Dowd) er nydelig her: Blikkene som avslører at maktforholdet forskyves. Grensa er nådd. Og da June og de andre demonstrativt legger ned steinene sine, blir det en seremoni i seg selv, vakkert regissert, og den markerer starten på et slaveopprør som garantert vil prege neste sesong i serien.

6. Kempers kos («Mindhunter»)

LITT FOR NÆR: Seriemorderen Ed Kemper står for en av årets skumleste scener. Foto: NETFLIX
LITT FOR NÆR: Seriemorderen Ed Kemper står for en av årets skumleste scener. Foto: NETFLIX Vis mer

Nok en historie om skiftende maktforhold. «Den eneste feilen jeg gjorde, var å tvile på meg selv», sier en særdeles ovenpå FBI-agent Holden like før denne scenen, der han besøker seriemorder Ed Kemper på fengselssykehuset. Holden har intervjuet Kemper i forbindelse med et forskningsprosjekt om seriemorderes psyke - seriens gjennomgangstema - og har utviklet høye tanker om sine egne evner som psykoanalytiker. Da vaktpersonalet forsvinner og Kemper jumper ut på gulvet og sperrer utgangen for Holden, forstår både vi og han at han har overvurdert seg selv. Det ender i en bamseklem, men kunne gått langt verre. Eller? Dette er årets kanskje skumleste scene, nydelig spilt og regissert, og den sitter i deg i lang tid.

7. Konebanker i parterapi («Big Little Lies»)

MEN VI ER ELSKER HVERANDRE: Celeste (Nicole Kidman) og Perry (Alexander Skarsgård) hos parterapeuten. Foto: HBO NORDIC
MEN VI ER ELSKER HVERANDRE: Celeste (Nicole Kidman) og Perry (Alexander Skarsgård) hos parterapeuten. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Både Nicole Kidman og Alexander Skarsgård vant Emmy for innsatsen i dette thrillerdramaet. Og her har du årsaken. Særlig Kidman briljerer i scenene der ekteparet Wright har sin første time hos parterapeut. Seerne vet allerede at han er voldelig, og etter hvert forstår terapeuten det også. Men veien til innrømmelsen er brolagt med gode ord (fra henne) om hvor mye de elsker hverandre. Om skammen hun føler når «vi» blir sinte på «hverandre». Hennes bortforklaringer og avdramatisering. En sitrende god eksemplifisering av dynamikken i forhold der han slår og hun blir.

8. Jonas’ tale («Skam»)

SISTE ORD: Jonas (Marlon Langeland) fikk siste ord i «Skam». Foto: NRK
SISTE ORD: Jonas (Marlon Langeland) fikk siste ord i «Skam». Foto: NRK Vis mer

«Det du gjør i dag, har effekt i morgen. Og man klarer som regel ikke å se hvordan det henger sammen», sier Jonas i denne perfekte avslutningen på en fantastisk serie. Og binder samtidig sammen små og store øyeblikk fra alle de fire sesongene, med en nydelig bue tilbake til åpningsscenen. Det startet med store ord fra Jonas, og avslutter med det også. Sammen med talen hans til Sana på festen hennes, viser klipp fra tidligere scener hvordan alt henger sammen med alt. Hvordan de små bildene henger sammen med det store, ikke bare i seriens univers, men også utenfor, etter hvert som også fansens reaksjoner fra sosiale medier ruller over skjermen.

9. Drept av sin egen dolk («Game of Thrones»)

ENSOMME ULVER DØR: Stark-barna fikk sin hevn over Petyr Baelish til slutt. Foto: HBO NORDIC
ENSOMME ULVER DØR: Stark-barna fikk sin hevn over Petyr Baelish til slutt. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Etter å ha spilt folk opp mot hverandre, og på den måten regissert store deler av tronspillet gjennom sju sesonger av «Game of Thrones», kom oppgjørets time til Petyr Baelish, alias Littlefinger. Og som så mange andre scener denne sesongen, og også i denne oversikten, kom det med et fint nikk tilbake til starten. For akkurat slik Baelish dolket Ned Stark i ryggen, blir han selv dolket i ryggen av Sansa, som endelig står sammen med søsknene sine. Måten de lurer ham på, er inspirert av hans egne metoder, og kniven han til slutt blir drept med, er hans egen. En sjokkartet scene er det like fullt.

10. BoJack og moren «spiser iskrem» («BoJack Horseman»)

MOR OG SØNN: BoJack og moren i et hjerteskjærende møte. Foto: NETFLIX
MOR OG SØNN: BoJack og moren i et hjerteskjærende møte. Foto: NETFLIX Vis mer

Gjennom hele sesongen, både i nåtid og i flashbacks, har vi sett hvor gjennomsyret familien Horseman er av livsløgner og selvbedrag. Nå, ved veis ende, sitter BoJack med sin demente mor, som i et forvirret øyeblikk av klarhet omsider gjenkjenner ham. Men snarere enn å forklare hvordan tidens ubønnhørlige pil fikk dem til å ende opp her, maler BoJack en sukkersøt fantasihistorie om at hun er tilbake i barndomshjemmet og spiser iskrem. «Kan du smake den?» spør han. Enda mer hjerteskjærende er at moren, til tross for at hun aldri fikk spise is som liten, spiller med. «Den er så deilig», svarer hun.