KOMMENTARER

Her er skolematens skjulte ingredienser

Skolematdebatten framstår teknisk, men er i realiteten sterkt ideologisk. Den avgjøres av om du legger mest vekt på sosial utjevning eller stirrer blindt på resultater.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hver valgkamp har sin ene, store skoledebatt som skygger over de andre. For to år siden var det «tidlig innsats» politikerne kaptes om. Nå handler det om skolemat. En gjenganger, ja, men i år er frontene tydelige. Arbeiderpartiet har programfestet gratis skolemat, og i løpet av sommeren utvidet de det til å gjelde ikke bare barneskolen, men hele skoleløpet. Grovbrød og frukt hele veien fram til russetida.

Høyre mener det er feil bruk av ressurser, og vil heller bruke det på flere og bedre lærerressurser. De andre partiene på venstre- og høyresiden faller pent på plass langs stort sett de samme standpunktene, og dermed har vi en klassisk valgkampsak som splitter og kan være med å avgjøre hvor velgerne går.

Dermed blir den også litt karikert. Å bli klok på ja eller nei til skolemat ved å følge valgduellene, er bortimot umulig. 97 prosent har med matpakke på skolen, og det er billigere å putte en matpakke enn en lærer i skolesekken, som Høyre sier. De har jo rett i det, selvsagt. Delvis. En matpakke passer unektelig bedre i en skolesekk enn en lærer. Og en ekstra lærer er alltid bedre enn skolemat, eller? Det kommer an på hvordan du ser på det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer