Her er snøhulemannens beste påsketips

Sokker på utsiden av støvlene og truser på hodet.

|||(Dagbladet): Sverre Nøkling (58) har levd et anonymt liv i ødemarken i 30 år, men har brått blitt kjent gjennom dokumentarfilmen «Snøhulemannen» - som nå går på kino.

I disse dager invaderes fjellene av nordmenn på jakt etter den gode påsketilværelsen.

Og mange av dem har nok ett og annet å lære av Nøkling.

- Hva har du med i sekken, som også andre bør ha med på turer i fjellet?

- Jeg har med kart og kompass, skismurning eller gammeldags surring, solbriller, hodelykt, tennvæske og tennbriketter. Sekken må ikke være for tung. Derfor har jeg bare en bok i sekken. Det må gjerne være en kriminalroman, som jeg kan brenne opp når den er utlest, sier han til Dagbladet.

Reiseapotek- I sekken må det også være tørre klær, men det er ikke nødvendig med dobbelt sett med hansker, luer og sokker. Jeg tar gjerne sokker i bruk på hendene, trer underbukser over hodet og kan bruke en genser som bukse. Det gjør samme nytten. Så vil jeg gjerne råde folk til ikke å smøre på for mye voks på støvlene. Det kan oppstå kondens og du blir våt. Den minste ting kan ødelegge turen, forteller Nøkling.

Og selv om han lever i takt med naturen, har han også med seg litt medisinutstyr.

ERFAREN FJELLMANN: Sverre Nøkling har levd ute i naturen i 30 år. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
ERFAREN FJELLMANN: Sverre Nøkling har levd ute i naturen i 30 år. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Vis mer

- Jeg har alltid med hodepinetabletter og et lite reiseapotek. I tillegg kommer nål og tråd for å stoppe sokker og hansker som kan bli ødelagt.

Mat i containereSnøhulemannen har tre forskjellige huler i Jotunheimen og seks huler i området rundt Haukelifjell, Sætesdalen, Ryfylkeheiene og nordover mot Hardangervidda. Hulene ligger inn mot steinheller, som dekkes til med snø ytterst, helst frostsikkert og uten trekk.

Der har han lagt igjen klær, mat, bøker, radio, skuffer, stearinlys, liggeunderlag, soveposer, ovner, telt og mye mer som vil komme til nytte. Mat og klær legges i små containere for at mus og andre gnagere ikke skal stjele det.

- Jeg sover ikke bare i snøhuler eller under fjellheller. Noen ganger setter jeg opp telt, eller jeg kan grave meg inn i snøen. Da må jeg passe på at jeg ikke mister tilgangen til oksygen, sier 58-åringen.

I påskeuka vil Sverre Nøkling gå på ski i Jotunheimen. Han vil sove i hulene sine, men du skal ikke bli overrasket om du finner ham i et lite telt.

- Hulene mine er baser hvor jeg henter det jeg måtte trenge. Noen ganger overnatter jeg der, andre ganger er jeg innom for å hente mat, klær, et kubbelys eller ei ny bok, sier uteliggeren.

Les et større intervju med Snøhulemannen i Dagbladets papirutgave.