Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er terror-minnesdansen USA ikke fikk se

Sensurerte bort OL-hyllest.

IKKE AMERIKANSK NOK: Koreografen Akram Khan og en liten gutt møter dansetroppen i høydepunktet for Khans hyllest til terrorofrene fra London i 2005. Dansenummeret var «ikke skreddersydd for et amerikansk publikum», dermed valgte amerikanske NBC å kutte det vekk. Foto: SAEED KHAN/ AFP PHOTO / NTB SCANPIX
IKKE AMERIKANSK NOK: Koreografen Akram Khan og en liten gutt møter dansetroppen i høydepunktet for Khans hyllest til terrorofrene fra London i 2005. Dansenummeret var «ikke skreddersydd for et amerikansk publikum», dermed valgte amerikanske NBC å kutte det vekk. Foto: SAEED KHAN/ AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Reaksjonene etter OL-åpningsseremonien, hvor både Beckham, dronningen og Bond deltok, har stort sett vært positive. Kanskje med unntak av underhuspolitikeren som kalte den multikulturelle seremonien «det mest venstrevridde jeg har sett».

Derimot har en storm av kritikk rast mot den amerikanske tv-kanalen NBC etter at de valgte å klippe bort Akram Khans dansesekvens til den britiske salmen «Abide With Me» («O bli hos meg!» på norsk).

Hyllest til terrorofre Sekvensen var ment som en hyllest til ofrene for t-banebombene som traff London den 7. juli 2005 - dagen etter folkefesten da London ble tildelt årets leker.

Først ble bilder av mennesker som har gått tapt - inkludert de 52 terrorofrene og folk som stod tilskuerne og produsentene nær (blant annet seremoniregissør Danny Boyles egen far) - vist på storskjermen. Deretter fulgte et rørende dansenummer med nettopp 52 dansere, akkompagnert av Emily Sandés tolkning av «Abide With Me».

- Ikke skreddersydd NBC sensurerte imidlertid hele nummeret bort fra OL-sendingen sin, på grunnlag av at dansenummeret «ikke var skreddersydd for et amerikansk publikum».

I stedet viste de et intervju Idol-dommer Ryan Seacrest hadde gjort med svømmeren Michael Phelps.

Kritvitrikk På Twitter har kritikken haglet. «Jeg håper NBC er klar over at britene kjempet med oss i Irak og Afghanistan delvis på grunn av 11. september. Og at de måtte lide den 7. juli delvis på grunn av den innsatsen,» skriver tvitreren Neocon maudit.

«Når NBC sier 7/7-hyllesten ikke var skreddersydd for et amerikansk publikum, mener de amerikanere bryr seg bare om amerikanere. #skam», skriver Luke Adams.

Og en gjenganger er denne: «NBC, hvordan ville dere følt dere om BBC gjorde det samme med en 11. september-hyllest?» som Cheerio grrrl formulerte det.

Koreografen Akram Khan sier han er «motløs og skuffet» etter hendelsen.

Flere kontroverser NBC har enerett til å lage OL-sendinger for det amerikanske TV-publikummet. Kanalen ble allerede kritisert for å vise åpningsseremonien med en forsinkelse - så sendingen kunne gå på et tidspunkt hvor det var mer annonsepenger å hente. Kanalen har opplyst at de tjener over 6 milliarder kroner på reklameinntekter åpningsseremonien.

Og kontroversene rundt NBCs sending stopper ikke der. Mens minnesekvensen ble kuttet, valgte kommentatoren Bob Costas å uttale seg om IOCs avslag om å vie et minutts stillhet under seremonien til de elleve israelske idrettsutøverne som ble drept av palestinske terrorister i München-OL i 1972.

MØTER KRITIKK: NBC-kommentator Bob Costas ville ha mer rom for Israel-hyllest under seremonien, men kanalen hans kuttet hyllesten til Londons terrorofre.  Foto: JASON MERITT / AFP / NTB SCANPIX
MØTER KRITIKK: NBC-kommentator Bob Costas ville ha mer rom for Israel-hyllest under seremonien, men kanalen hans kuttet hyllesten til Londons terrorofre. Foto: JASON MERITT / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

«For mange er i kveld det riktige øyeblikket å minnes de som gikk tapt og hvordan de døde,» sa Costas på direkten. Sjefene hans sier de ikke hadde fått beskjed av Costas om at han ville kommentere saken.

Tomme seter For øvrig har det blitt igangsatt gransking etter rapporter om tomme seter på mange OL-arrangementer. Men under åpningsseremonien var i det minste kronprinsparet Mette-Marit og Haakon tilstede på tribunen, hvor de skal ha pleiet kjærligheten.

Se det sensurerte dansenummeret her.

 

SPEKTAKULÆRT: Det spektakulære åpningsshowet inkluderte en scene hvor dronning Elizabeth hoppet fra et helikopter sammen med James Bond-skuespiller Daniel Craig. Foto: JOHN STILWELL / REUTERS/ NTB SCANPIX.
SPEKTAKULÆRT: Det spektakulære åpningsshowet inkluderte en scene hvor dronning Elizabeth hoppet fra et helikopter sammen med James Bond-skuespiller Daniel Craig. Foto: JOHN STILWELL / REUTERS/ NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media