Her er tidenes første søppelpost

Spam fyller 30 år i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Billig Viagra, penisforstørrelse eller noen kjappe millioner for å være mellommann i en tvilsom nigeriansk transaksjon? Spam, også kjent som søppelpost, er en daglig pest og plage for verdens nettbrukere.

I 2007 ble det sendt 40 milliarder spammeldinger. Et sted mellom 80 og 95 prosent av all epost som sendes er spam, og en EU-kommisjon har regnet ut at søppelposten koster nettbrukerne anslagsvis 80 milliarder kroner i året.

Men visste du at elektronisk spam feirer sitt 30-årsjubileum i dag?

Arpanet

Mannen som har den tvilsomme æren av å ha sendt den aller første spam-meldingen, er Gary Thuerk, tidligere markedsansvarlig i datafirmaet Digital Equipment Corporation. Den 3. mai 1978 fyrte han av startskuddet for spamplagen ved å sende en epost med reklame til 393 brukere av Arpanet, det amerikanske militære datanettverket som var forløperen til dagens internett.

Mailen var reklame for Digitals DECSYSTEM-20 datamaskiner, og en invitasjon til en produktpresentasjon i Los Angeles. At ikke mailen nådde enda flere Arpanet-brukere, skyldes trolig at Thuerk hadde begrenset innsikt i hvordan mailprogrammet SNDMSG fungerte. Han måtte taste inn alle mailadressene til mottakerne manuelt, og ettersom til-feltet hadde begrenset kapasitet, fløt en del av adressene over i kopi-feltet, videre over i emne-feltet og endelig inn i selve mailtekstem, der de gjorde heller liten nytte for seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer