Her er tidenes verste julehiter

Sir Paul, John Denver og Wham går igjen på listene.

JULEMUSIKK: Flere internasjonale medier mener ex-Beatle Paul McCartney har skrevet tidenes verste julelåt. Foto: Reuters / NTB Scanpix
JULEMUSIKK: Flere internasjonale medier mener ex-Beatle Paul McCartney har skrevet tidenes verste julelåt. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå som det nærmer seg 2014 er både norske og internasjonale medier fulle av lister over årets eller tidenes det ene eller det andre.

Særlig julerelaterte lister er svært populære om dagen. Filmer som «Love Actually» og «Hjemme Alene» diskuteres omstendelig, og er «Die Hard» egentlig en julefilm?

Lister over tidenes beste julesanger er også populære. Men for alle som tyr til radioen i advendtstida vet at det går lang tid mellom hver gode og inderlige julesang.

Derfor er det slettes ikke uvanlig at vi i mediene tyr til en motsatt liste, nemlig tidenes verste julesanger.

Vi har samlet et knippe av gjengangerne fra internasjonale medier i en liten romjulskavalkade.

Paul McCartney og Wings - «Wonderful Christmas Time»
- The moon is right. The spirit's up. We're here tonight. And that's enough. Simply having a wonderful Christmas time.

Innrøm det med en eneste gang. Du nynner på den du også.

AKTIVIST: Bob Geldof har brukt musikken til å samle inn millioner til verdens fattigste. Verre er det stelt med kvaliteten på musikken, mener flere. Foto: AP / NTB Scanpix
AKTIVIST: Bob Geldof har brukt musikken til å samle inn millioner til verdens fattigste. Verre er det stelt med kvaliteten på musikken, mener flere. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Låta ble gitt ut i 1979 som en frittstående singel, men klatret aldri til topps på noen internasjonale hitlister. Likevel fortsetter radiokanaler verden over å spille denne høyst omdiskuterte låta hvert eneste år når desember nærmer seg.

Beatles-biograf Robert Rodriguez skal visstnok ha sagt om låta at få av McCartneys verker har skapt så sterke reaksjoner som nettopp «Wonderful Christmas Time»

Nettstedet Ultimateclassicrock gir låta en soleklar førsteplass på lista si, og skriver at melodien må ha kommet ut av McCartney mens han satt på do, og ber samtidig om lovforbud mot å spille låta på radio.

John Denver - «Please Daddy (Don't Get Drunk This Christmas)»
Da den amerikanske countrylegenden gikk bort i 1997 hadde han rukket å både skrive og spille inn hundrevis av sanger og flere titalls plater. Mens mange vil forbinde artisten med tidløse slagere som «Take Me Home, Country Roads», «Annie's Song» og «Rocky Mountain High», er det vel få som vil krangle på at han også hadde flere mindre heldige utgivelser.

I 1975 gjorde Denver det etter hvert ganske så mange artister har gjort: Han ga ut ei juleskive. Selv om nettsteder som Allmusic gir albumet «Rocky Mountain Christmas» gode skussmål, er en låt som går igjen på internasjonale mediers «tidenes verste julesang»-lister.

Nemlig sangen der Denver instendig ber pappan sin om å ikke drikke seg full denne jula også.

Den britiske avisa The Telegraph sier låta slo tilbake mot Denver, som i 1993 selv ble arrestert for fyllekjøring.

Wham! - «Last Christmas»
Den elskede - og utskjelte - julehiten kom ut i 1984, og handler om å bli dumpa. I løpet av sine få aktive år skapte duoen bestående av George Michael og Andrew Ridgeley mange store hits, og denne julesangen er intet unntak. 

Her er tidenes verste julehiter

Huffington Post gir låta en finfin sjetteplass på sin liste, og amerikanske NBC ga den en åttendeplass på sin liste fra 2011.

Cyndi Lauper - «Christmas Conga»
Bonga, bonga, bonga, do the Christmas Conga.

Med latinske rytmer og funky blåsere forsøker Cyndi Lauper å danse jula inn. Hun lykkes bare sånn passe, og figuerer på flere av internasjonale mediers «tidenes dårligste»-lister. Og hun som bare vil ha det gøy.

Smosh.com skriver at det mest sannsynlig er denne låta som spilles når Krampus (den tyske anti-julenissen) straffer slemme barn.

Nettmagasinet Slant sier latinsk housemusikk strengt tatt ikke er nødvendig i julestria.

Til og med den amerikanske ekstremsynseren Glenn Beck har fått med seg Laupers forsøk på å danse seg varm i jula, og inkluderer Christmas Conga på sin personlige liste.

Band Aid - «Do They Know it's Christmas» (1, 2 og 3)
Låta blei spilt inn i 1984, 1989 og 2004, alle gangene til inntekt for deler av verden der folk ikke har det like bra som andre. Sangen er skrevet av Bob Geldof og Midge Ure, og har spilt inn millioner i løpet av de siste 30 åra. Den har samlet noen av verdens største artister til et kjempekor, og låta har vert utgangspunktet for en rekke veldedighetskonserter verden over.

Likevel skaper den kontroverser.

WHAM: Her representert ved George Michael. Foto: Stella Pictures
WHAM: Her representert ved George Michael. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Dette er et klassisk eksempel på velmenende musikere, men som formidler budskapet sitt på en snodig måte, skriver Paste Magazine.

- Det er en parade av rike, hvite britiske musikere som oversynger for å føle seg bedre når alt de gjør er å ta narkotika og drikker vin samtidig som mennesker i andre deler av verden sulter i hjel, skriver Ultimate Classic Rock.

En liste som dette blir nødvendigvis aldri komplett. Hvor er New Kids on the Block? Eller Bananarama? Kom gjerne med dine forslag i kommentarfeltet under.

TIDENES DÅRLIGSTE: Countrylegende John Denver. Foto: AP / NTB Scanpix
TIDENES DÅRLIGSTE: Countrylegende John Denver. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer