Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er «Titanic»-regissørens nye storfilm

Se traileren til James Camerons «Avatar».

(Dagbladet.no): - Inspirasjonen min til å skrive «Avatar» er hver eneste science fiction-bok jeg leste som barn, sa manusforfatter og filmregissør James Cameron om hans kommende spillefilm «Avatar», til Entertainment Weekly for to og et halvt år siden.

Planen til Cameron var å lage et godt gammeldags eventyr, men å presentere det i en helt ny drakt. Til det fant han inspirasjon blant annet hos mannen som kom først lagde historien om jungelhelten Tarzan, Edgar Rice Burroughs.

- Edgar Rice Burroughs-bøkene, H. Rider Haggard — de mandige jungeleventyr-forfatterne. Jeg ville lage et gammeldags jungeleventyr, men heller legge handlingen til en annen planet, og spille etter de reglene.

At Cameron for to og et halvt år siden snakket om prosjektet som den gangen hadde vært godt underveis i flere år, mens andre Hollywood-filmer ofte kan skrives, spilles inn og få premiere på litt over et år, er svært betegnende for «Avatar». Filmen har nemlig vært under utvikling helt siden James Cameron skrev førsteutkastet til «Avatar»-manuset i 1994.

Den gangen mente Cameron at det ikke fantes teknologi som gjorde det mulig for ham å realisere manuset, så da var det bare for Cameron å vente, pusse på manuset, og ikke minst lage storfilmen «Titanic» i mellomtiden. Tolv år etter «Titanic» har Cameron ennå ikke kommet med noen ny spillefilm. Ikke før nå.

«Avatar» blir beskrevet som et episk science fiction-eventyr i 3D. Selve historien er for innviklet til å fortelle i korte trekk, men forvent deg romvesener, storslåtte landskaper, episke actionsekvenser og forbudt kjærlighet.

Selv om filmen ikke er helt klar ennå, sa Cameron under det nevnte intervjuet med Entertainment Weekly at budsjettet ligger på svimlende 195 millioner dollar, eller rundt 1,2 milliarder kroner — om han klarer å holde seg til budsjettet. På «Titanic» gikk han ifølge The New York Times over budsjettet med 100 millioner dollar, og endte opp med å lage det som til da var tidenes dyreste film.

Med sine 300 millioner dollar er imidlertid «Pirates of the Caribbean: At World's End» den dyreste filmen som har blitt laget til nå, så det skal en del til før Cameron slår det med denne filmen. Han får likevel muligheten igjen om ikke så altfor lenge med filmen «Battle Angel», som ifølge IMDb får premiere i 2011.

18. desember har «Avatar» norgespremiere, så da får vi se hva Cameron har brukt de siste 15 åra på å lage.

PRESENTERTE «AVATAR»: Regissør James Cameron presenterte sin kommende storfilm «Avatar» under Comic Con-festivalen tidligere i sommer. Foto: Mario Anzuoni/Reuters
PRESENTERTE «AVATAR»: Regissør James Cameron presenterte sin kommende storfilm «Avatar» under Comic Con-festivalen tidligere i sommer. Foto: Mario Anzuoni/Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling