Her er to nye, norske fantasyserier som imponerer

Venninnene Tonje Tornes og Siri Pettersen debuterer samtidig.

DEBUTERER SAMMEN: Venninnene Tonje Tornes (t.v.) og Siri Pettersen debuterer med hver sin fantasyserie, samtidig og på samme forlag. Begge har tegneserie-bakgrunn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEBUTERER SAMMEN: Venninnene Tonje Tornes (t.v.) og Siri Pettersen debuterer med hver sin fantasyserie, samtidig og på samme forlag. Begge har tegneserie-bakgrunn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det er ikke akkurat mangel på fantasy-litteratur, men virkelig gode norske debutanter skal tas vel imot. Nå kommer det to — venninner attpåtil.

Den ene henter inspirasjon fra norske myter og eventyr. Den andre fra norrøn mytologi. Og de er gode begge to. Veldig gode.

Huldre Tegneserieredaktøren Tonje Tornes' ungdomsbokdebut er lagt til sørlandsbygda Sirdal. Moren til tiendeklassingen Erik er lagt inn på psykiatrisk. Hun drepte en grønnkledd hulder som ville lokke til seg Erik — under anagrammet «Kire». Ingen tror at det var en hulder, og Erik må bevise hennes uskyld. Han får hjelp av tvillingparet Tore og Trine, også de med magiske krefter.

«Hulder» er klassisk fantasy etter modell av Harry Potter, men der Tornes har hentet inspirasjon fra norske eventyr med tusser, nøkker, alver og troll. Og Peer Gynt-aktige huldre. Rosalin jakter på Erik, Han beskyttes av Rosalins datter Flora. Hun er utstøtt av Skogstinget fordi hun er halvt nøkk.

Et tema i boka er hvorvidt galskap egentlig er galskap. Eriks mor dopes ned fordi hun anses som gal. Det gjør også unge Lena, som hører stemmer. Tvillingene og Erik innser at hun er en av dem. Det gjør også deres mystiske lærer Flink.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer