Her er to nye, norske fantasyserier som imponerer

Venninnene Tonje Tornes og Siri Pettersen debuterer samtidig.

DEBUTERER SAMMEN: Venninnene Tonje Tornes (t.v.) og Siri Pettersen debuterer med hver sin fantasyserie, samtidig og på samme forlag. Begge har tegneserie-bakgrunn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEBUTERER SAMMEN: Venninnene Tonje Tornes (t.v.) og Siri Pettersen debuterer med hver sin fantasyserie, samtidig og på samme forlag. Begge har tegneserie-bakgrunn. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: Det er ikke akkurat mangel på fantasy-litteratur, men virkelig gode norske debutanter skal tas vel imot. Nå kommer det to — venninner attpåtil.

Den ene henter inspirasjon fra norske myter og eventyr. Den andre fra norrøn mytologi. Og de er gode begge to. Veldig gode.

Huldre
Tegneserieredaktøren Tonje Tornes' ungdomsbokdebut er lagt til sørlandsbygda Sirdal. Moren til tiendeklassingen Erik er lagt inn på psykiatrisk. Hun drepte en grønnkledd hulder som ville lokke til seg Erik — under anagrammet «Kire». Ingen tror at det var en hulder, og Erik må bevise hennes uskyld. Han får hjelp av tvillingparet Tore og Trine, også de med magiske krefter.

Her er to nye, norske fantasyserier som imponerer

«Hulder» er klassisk fantasy etter modell av Harry Potter, men der Tornes har hentet inspirasjon fra norske eventyr med tusser, nøkker, alver og troll. Og Peer Gynt-aktige huldre. Rosalin jakter på Erik, Han beskyttes av Rosalins datter Flora. Hun er utstøtt av Skogstinget fordi hun er halvt nøkk.

Et tema i boka er hvorvidt galskap egentlig er galskap. Eriks mor dopes ned fordi hun anses som gal. Det gjør også unge Lena, som hører stemmer. Tvillingene og Erik innser at hun er en av dem. Det gjør også deres mystiske lærer Flink.

Humor
Tross creepy effekter, er det mye humor i denne veldreide boka. Spesielt sjarmerende er Flora med de grønne øyene, den lange halen og det fantastiske, gammelmodige, oppstyltede språket.

Så spørs det da — om Erik og vennene i løpet av trilogien får renvasket hans mor. Og kanskje vinner hulderdattera?  

Råttent rike
Debuten til tegneserieskaper Siri Pettersen er en mer kompleks affære, beregnet for drevne lesere med innsikt i fantasylitteraturen.

Heltinnen er femten vintre gamle Hirka. Hun får vite at hun egentlig er «mennskr», en haleløs Odins datter full av råte, og derfor fryktet i det middelalderlignende samfunnet.

Her er to nye, norske fantasyserier som imponerer

Det er en verden styrt av redselen for onde, hvitkledde skapninger, og en blind tro på «Seeren» i skikkelse av en ravn. Det hersker uro i riket, folket i nord har mistet troen på Seeren og opponerer mot makta, som består av tolv mektige familier. En av dem er den gale og onde Urd.

Imponerende
Hirka kan minne om en Ronja Røverdatter. Hun elsker Rime. Han tilhører makteliten, og er forutbestemt til å herske. Men han oppdager at noe er råttent, og bryter med sin mektige bestemor i et idéunivers med paralleller til Kristine Toftes «Song for Eirabu». Et samfunn som i strukturen likner vårt, med frykt for det fremmede, massesuggesjon, og en tro som kanskje bare er oppspinn, men muligens å foretrekke fremfor sannhet og kaos. Livsløgnen, med andre ord.

«Odinsbarn» er første bok i «Ravneringene-trilogien». Et imponerende arbeid med jevn driv og en spektakulær avslutning.

Det blir spennende å se om odinsdattera tilslutt finner sitt opphav, og kanskje kan få sin Rime. Til tross for at hun egentlig bare er et haleløst mennskr.