UKLAR TALE:  Donald Trump  Foto: REUTERS/Carlo Allegri/Scanpix
UKLAR TALE:  Donald Trump  Foto: REUTERS/Carlo Allegri/ScanpixVis mer

Her er Trumps forvirrede tirade om Ukraina

Trump vil dramatisk legge om amerikansk utenrikspolitikk og framstår som Putins beste venn.

Kommentar

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump vekker oppsikt med sine. utenrikspolitiske utspill. I et intervju med TV-kanalen ABC i programmet This Week i natt åpner Trump får å anerkjenne Russlands annektering av Krim i mars 2014. Russland tok militær kontroll over Krimhalvøya som var en var en del av Ukraina, og som folkerettslig sett fortsatt er det. Annekteringen av Krim og Russlands rolle i krigen i Øst-Ukraina førte til vestlige sanksjoner mot Russland, og det kaldeste forholdet mellom Vesten og Russland siden Den kalde krigens tid. Dette sa Trup:

- Jeg skal se på det. Men du vet, folket på Krim, etter det jeg har hørt, vil heller være med Russland enn der de var. Og du må se på det også, sa Trump ifølge The New York Times.

I en forvirret ordveksling med programleder George Stephanopoulos tyder det på at det er uklart hvor mye Trump egentlig har forstått av konflikten mellom Russland og Ukraina. Dette er hva Trump sa, igjen gjengitt av The New York Times:

- Han (Putin) går ikke inn i Ukraina, O. K,. bare så du skjønner. Han kommer ikke til å gå inn i Ukraina, ikke sant. Du kan ta det ned, du kan skrive det ned. Du kan ta det hvor du vil, sa Trump.

- Men han er allerede der, er han ikke, innvender programleder Stephanopoulos.

- O. K., vel, han er der, på en slags måte. Men jeg er ikke der. Du har Obama der. Og ærlig talt, hele denne delen av verden er et kaos under Obama, med all styrken som du snakker om og all makta til Nato og alt dette. I mellomtida forsvinner han. Han ta - tar Krim.

Forvirret? Du er trolig ikke alene. Og den som virker mest forvirret er Trump selv.

La oss ta det første først. Den etniske sammensetningen av befolkningen på Krim er slik: Russerne var før den russiske annekteringen av Krim litt mer enn 65 prosent av befolkningen, ukrainerne litt mer enn 15, og den opprinnelige befolkningen, Krim-tatarene, litt mer enn 12. Etter annekteringen av Krim i mars 2014 arrangerte de nye russisk-vennlige myndighetene en folkeavstemning om uavhengighet der 96 prosent stemte for en gjenforening av Krim med Russland. Men folkeavstemningen er ikke anerkjent av Ukraina, EU, USA, eller av jurister knyttet til Europarådet. Og de etniske ukrainerne og tatarene deltok stort sett ikke i den omstridte folkeavstemningen. Men Trump har rett i at et flertall av befolkningen på Krim ville knytte seg til Russland, etter det som ifølge folkeretten var en ulovlig russisk annektering.

Når det gjelder Trumps syn på den rollen Russland spiller i krigen i Øst-Ukraina, er det ut fra intervjuet med ABC uklart. I mai 2014 startet offiserer med tilknytning til russisk etterretning et opprør i Øst-Ukraina, støttet av folk som var motstandere av revolusjonen i Kiev i februar 2014, som utløste både annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina. Da de pro-russiske opprørerne i august 2014 var i ferd med å tape militært for ukrainske regjeringsstyrker, strømmet det rundt 10 000 soldater med stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer over grensa fra Russland, og stanset den ukrainske offensiven. Ifølge russiske myndigheter var soldatene ikke militære, men frivillige. Men det finnes mange vitnesbyrd om at soldatene var regulære russiske styrker. Opprøret har kostet mer enn 9000 mennesker livet. Det er trolig dette Trump omtaler som om Putin ikke går inn i Ukraina, og at han er vel der «på en slags måte».

Men det store spørsmålet er dette: Hvorfor har Trump, som er presidentkandidat i et parti som de siste åra har framført en massiv kritikk av Vladimir Putins Russland, en annen holdning enn resten av partiet?

Som The Washington Post skrev i forrige uke så har Donald Trump vært avhengig av penger fra Russland for flere av sine eiendomsinvesteringer de siste åra. Han er svartelistet av nesten alle amerikanske banker, og har finansiert sine byggeprosjekter blant annet med penger fra russiske oligarker. I våre dager er det folk som av politiske grunner er nær knyttet til president Vladimir Putin.

Donald Trumps valgkampsjef er Paul Manafort. Fra desember 2004 til sommeren 2010 var Manafort mediestrategen til Viktor Janukovitsj i Ukraina. Janukovitsj hadde nettopp mistet presidentembetet etter at han hadde organisert omfattende valgfusk i den ukrainske presidentvalget. Folket hadde reist seg i den oransje revolusjonen, og kastet Putins mann i det ukrainske politiske spillet, Viktor Janukovitsj. De oransjes mange selvskudd, og Janukovitsj mediestrategi, gjorde at valgfuskeren Janukovitsj kunne komme tilbake og vinne presidentvalget i 2010. I stor grad takket være Manafort. Janukovitsj flyktet fra Ukraina til Russland etter revolusjonen i februar 2014. Manafort har fortsatt mange kontakter i Ukraina, blant annet til landets rikeste mann, og Janukovitsj gamle allierte, Rinat Akhmetov.

Også en av Trumps utenrikspolitiske rådgivere, Carter Page, har sine russiske kontakter, som investor i det statlige gasselskapet Gazprom. Gazprom har vært Putin-regimets pengebinge i tider med høye olje- og gasspriser.

Under det republikanske partikonventet for to uker siden sørget Trumps folk for at kritikk av Russland på grunn av rollen landet har spilt i Ukraina, ble tatt ut av partiprogrammet.

Men i ABC-intervjuet i natt nektet Trump for at han hadde spilt noen rolle da kritikken av Russland ble tatt ut av programmet.

- Jeg var ikke involvert i det. Ærlig talt, jeg var ikke involvert, sa Trump. Men han innrømmet at det var hans folk som hadde fjernet kritikken av Russland.

- De tok det ned (kritikken), har jeg hørt, men jeg hadde ikke noe med det å gjøre, sa Trump.

Hillary Clintons rådgiver, Jake Sullivan, sier at Trumps uttalelser om Ukraina og Krim viser at han er uskikket til å være president.

- Idag gjentok han (Trump) Putins argument om at Russland hadde rett til å ta suvereniteten over territoriet til et annet land med makt. Dette er skremmende greier, men det burde ikke overraske oss, sier Sullivan.

P. S. Donald Trumps finansielle forhold til Russland holdes ennå hemmelig, blant annet fordi han ikke vil gi offentligheten innsyn i sine skatteforhold. Men amerikansk presse bør nå ha fått en stor inspirasjon til å grave i Trumps økonomi knyttet til Russland.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.