Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Her er tyrkleif-kongene

Lokalavis har for tida norgesrekord i stavefeil. Og det er ingen tegn til bedring.

PÅ TOPP: Telemarksavisa topper oversikten over stavefeil i norske medier. Ansvarlig redaktør Ove Mellingen lover nå bedring fra avisen. Foto: Torbjørn Berg
PÅ TOPP: Telemarksavisa topper oversikten over stavefeil i norske medier. Ansvarlig redaktør Ove Mellingen lover nå bedring fra avisen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har gjennomgått over 90 ord og uttrykk som ofte staves feil i norske papir- og nettaviser, og Telemarksavisa topper lista.

Første halvår i år har antall feil i papiravisa økt sammenliknet med samme periode i 2010, fra 226 stavefeil til 276.

Nå lover redaktøren bedring.

- TA jobber kontinuerlig med å redusere antall feil, et arbeid vi tar enda hardere tak i nå, sier ansvarlig redaktør Ove Mellingen i Telemarksavisa til Dagbladet.

Avisa er Telemarks nest største avis med et opplag på over 21.000 eksemplarer.
Slår feil ut Redaktør Mellingen er usikker på om Dagbladets gjennomgang gir et riktig bilde.

- TA er ei avis med svært mange sider, og med den metoden Dagbladet har brukt, slår nok mange sider og mye tekst ut med mer feil enn i aviser med få sider, fortsetter Mellingen.

Vesteraalens Avis toppet så vidt Telemarksavisa i 2010 med 238 feil. I år er de klassiske stavefeilene fjernet.

- Sommeren 2010 tok avisa i bruk et nytt program for stavekontroll. Jeg har også begynt å lese gjennom sakene som skal på trykk, forteller redaktør Gro Smith til Dagbladet.

Smith startet i avisa i september. Foruten å fjerne stavefeil, har hun også økt stoffmengden i avisa.

En annen avis som havner høyt på lista er Stavanger Aftenblad. Som i Telemarksavisa øker antall stavefeil i Aftenbladet.
  TV-kanaler til bunns På nett er det Norges to største TV-kanaler, NRK og TV 2, som topper lista. Og felles for de to: Antall feil øker.

Tv2.no går fra 159 i første halvår i 2010 til 169 i samme halvår i år. For nrk.no går det i samme retning; fra 104 til 109 stavefeil.

- Tv2.no har sammenliknet med andre nettmedier en svært høy produksjon, og det er mange i huset som leverer til nett. Når det er sagt, kan vi selvsagt ikke si oss fornøyd med dette, sier utgavesjef for tv2.no, Trine Fjellberg Falnes, til Dagbladet.

NRK har ikke kommentert tallene.

Fæl liste Dagbladet og Aftenposten kommer også dårlig ut på lista. Men i motsetning til NRK og TV 2, minker antall stavefeil.

- Jeg er for så vidt ikke overrasket. Vi produserer enormt mye, men jeg får helt vondt
når jeg ser denne oversikten, sier sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet.