Her er valgomat-testen

Fenomenet valgomater er ment for å hjelpe usikre velgere på veien mot valglokalet. Vi fikk to forskere til å titte på de fem største.

PANELET: Statsviter og forsker ved UIO Rune Karlsen (t.v.) og Professor ved BI, Magne Martin Haug har gjennomgått valgomatene til de fem største mediehusene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PANELET: Statsviter og forsker ved UIO Rune Karlsen (t.v.) og Professor ved BI, Magne Martin Haug har gjennomgått valgomatene til de fem største mediehusene. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- «Egenandeler på helse og omsorg bør fjernes. Briller og tannbehandling bør bli gratis.» Det er tre spørsmål i samme spørsmål. Det gjør det helt ubrukelig, sier førsteamanuensis ved BI, Magne Martin Haug.

Sammen med statsviter og valgforsker Rune Karlsen klikker seg gjennom valgomatene. På oppdrag fra Dagbladet gjennomgår og kommenterer de valgomatene til NRK, TV 2, Aftenposten, Dagbladet og VG.

- Grei indikasjon
Med kort tid igjen til valget er det mange som tyr til nettmedienes valgomater som veiledning for hvilket parti de skal stemme på.

Og flere av valgomatene er relativt like. Først må man fortelle noe om seg selv, som alder, kjønn og bosted. Derretter blir man stilt ovenfor en rekkeproblemstillinger eller spørsmål. Hva man svarer sammenlignes med hva partiene mener, og til slutt får man opp forslag til hvilke partier man er mest enig i.

- I det store syntes jeg valgomatene holder et høyt nivå. Gidder man å sette seg ned og ta alle sammen får man en grei indikasjon på hvem man er mest enige med, sier Karlsen, men påpeker:

NRK:- Hos NRK velger du opp til fem saker som er viktigst for deg. Da er det NRK som bestemmer hvor mange hjertesaker du har. Det er ikke så heldig, sier Haug.

I siste halvdel av NRKs valgomat blir man også presentert for en statsministerduell. Der skal man klikke på det utsagnet fra to statsministerkandidater som man støtter mest.

- Det betyr at NRK har ikke en evaluering av hvert spørsmål. Det er uheldig. Det er en viktig svakhet ved NRKs måling at de ikke har det, sier Haug.
NRK:- Hos NRK velger du opp til fem saker som er viktigst for deg. Da er det NRK som bestemmer hvor mange hjertesaker du har. Det er ikke så heldig, sier Haug. I siste halvdel av NRKs valgomat blir man også presentert for en statsministerduell. Der skal man klikke på det utsagnet fra to statsministerkandidater som man støtter mest. - Det betyr at NRK har ikke en evaluering av hvert spørsmål. Det er uheldig. Det er en viktig svakhet ved NRKs måling at de ikke har det, sier Haug. Vis mer

- Man må ta valgomatene for det det er, en måling på om du har svart det samme som partiene på en rekke spørsmål. De er ingen fasit på hva du bør stemme på.

Ungdom
Hvor nyttige valgomatene er, eller for hvem, er ikke forskerne helt sikre på.

- Jeg vil tro at de som lar seg lettest påvirke av valgomatene ofte er velgere som ikke vet hva de skal stemme. Ofte unge og førstegangsvelgere, sier Haug.

DAGBLADET: Mulighetene til å skalere hvor viktig spørsmålene er for deg er gode her, mener ekspertene.

- Her spør de ikke bare etter alder, kjønn og bosted. De spør til og med etter inntekt og hvilken bydel du bor i. Det er problematisk. Tidligere ble mange velgere skeptiske når man spurte om inntekt under spørreundersøkelser. Hvis man skal spørre om det, bør det gjøres til slutt.
DAGBLADET: Mulighetene til å skalere hvor viktig spørsmålene er for deg er gode her, mener ekspertene. - Her spør de ikke bare etter alder, kjønn og bosted. De spør til og med etter inntekt og hvilken bydel du bor i. Det er problematisk. Tidligere ble mange velgere skeptiske når man spurte om inntekt under spørreundersøkelser. Hvis man skal spørre om det, bør det gjøres til slutt. Vis mer

- Jeg vet ikke i hvilken grad de lar seg påvirke, men for fire år siden tok nesten 70 prosent av de under 25 år en test, og av dem sa 35 prosent at testen hadde betydning for partivalget, skyter Karlsen inn.

- Det er ikke alle 18-åringer som interesserer seg for politikk enda, som trenger erfaring. Det er en modningsprosess. Da kan disse valgomatene være til hjelp. I og med at de er populære blant ungdom tyder det på at de fyller et informasjonsbehov, sier Haug.

Problematikk
Forskerne peker også på ulike problemer med å la det være opp til valgomatene hva man skal stemme på ved valget.

AFTENPOSTEN: Aftenposten får skryt for god bredde i temaer og spørsmål. Også god bredde i muligheten til å si hvor viktig man syntes noe er trekkes fram.

De får derimot kritikk for flere spørsmål der det spørres om flere ting på en gang. 

Aftenposten er også den eneste valgomaten som offentliggjør utfallene av valgomatene.

- Det er helt unødvendig, sier Haug.
AFTENPOSTEN: Aftenposten får skryt for god bredde i temaer og spørsmål. Også god bredde i muligheten til å si hvor viktig man syntes noe er trekkes fram. De får derimot kritikk for flere spørsmål der det spørres om flere ting på en gang. Aftenposten er også den eneste valgomaten som offentliggjør utfallene av valgomatene. - Det er helt unødvendig, sier Haug. Vis mer

Blant annet tar de lite hensyn til såkalte én-saks velgere.

- Det er viktig at sakene du er opptatt av er de samme som partiene er opptatt av. Hvis du er mest opptatt av for eksempel landbrukspolitikk er det naturlig å stemme på Senterpartiet, selv om du er uenig i mange andre av deres meninger. Det tar ikke valgomatene høyde for, sier Karlsen.

VG - VG har bare statsministerkandidatomat. Den er annerledes. Der legger de opp til at person er viktig, og at det er Jens mot Erna i valgkampen. Det reflekterer hvordan valgkampen har vært til nå. Det er ikke klare regjeringsalternativer, men to klare statsministerkandidater, sier Karlsen.

- Det er lettere å gjøre det når det bare er to partier, da kan man bruke 
spørsmål der disse to er uenige, og det blir lett å skille de to partiene fra hverandre.
VG - VG har bare statsministerkandidatomat. Den er annerledes. Der legger de opp til at person er viktig, og at det er Jens mot Erna i valgkampen. Det reflekterer hvordan valgkampen har vært til nå. Det er ikke klare regjeringsalternativer, men to klare statsministerkandidater, sier Karlsen. - Det er lettere å gjøre det når det bare er to partier, da kan man bruke spørsmål der disse to er uenige, og det blir lett å skille de to partiene fra hverandre. Vis mer

- Et annet aspekt er at ved valg velger man ikke bare parti, man velger også politikere. De skal være representanter for folket. Det er også personlig. Det avspeiler ikke valgomatene i det hele tatt, sier Haug, og utdyper:

- Valgomatene avspeiler ikke den ikke-rasjonelle siden ved et valg. Ting som person og image kan være vel så viktig for mange velgere.

TV 2 TV 2 får skryt for å illustrere hvor viktig man syntes de ulike sakene er med ansikter som illustrerer om man er positiv eller negativ.

De får derimot kritikk for at man ikke bare rangerer viktighet av sakene, men også får velge «hjertesaker.»

- Det er vanskelig å forholde seg til «hjertesakene». Jeg vet ikke hva som kommer, eller hvor mange hjertesaker jeg har. Vi vet ikke hva som ligger bak og hvordan de bruker viktighetsskalaen til å gradere. Det kan være utslagsgivende, sier Karlsen.
TV 2 TV 2 får skryt for å illustrere hvor viktig man syntes de ulike sakene er med ansikter som illustrerer om man er positiv eller negativ. De får derimot kritikk for at man ikke bare rangerer viktighet av sakene, men også får velge «hjertesaker.» - Det er vanskelig å forholde seg til «hjertesakene». Jeg vet ikke hva som kommer, eller hvor mange hjertesaker jeg har. Vi vet ikke hva som ligger bak og hvordan de bruker viktighetsskalaen til å gradere. Det kan være utslagsgivende, sier Karlsen. Vis mer