DAGBLADET-MANN: Jo Randen har vært hele yrkeslivet i Dagbladet, og har hatt ulike lederstillinger i kulturseksjonen de siste sju åra. Foto: Siv Johanne Seglem
DAGBLADET-MANN: Jo Randen har vært hele yrkeslivet i Dagbladet, og har hatt ulike lederstillinger i kulturseksjonen de siste sju åra. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Her er vår nye kultur- og debattredaktør

Jo Randen (51) lover flere nettsatsinger.

|||Randen har vært konstituert i stillingen som kultur- og debattredaktør for Dagbladet og Dagbladet.no siden Peter Raaum sluttet i januar.

— Jeg synes det er fantastisk gøy å overta jobben som kulturredaktør. Samtidig står vi overfor en del utfordringer både på papir og på nett. Vi skal fortsette å utvikle journalistikken og markere oss som kulturavis, sier Randen.

— Så hva blir det viktigste for kulturavisa Dagbladet framover?

— Vi oppfattes som en kulturavis blant våre lesere, og det er en tradisjon som er viktig å føre videre. Det er bredden som kjennetegner Dagbladet. Vi har alt fra kommentarer og debattstoff, via store bakgrunnsartikler på Ideer-plass, til nyhetsstoffet på sidene for kultur- og underholdning. Dennen bredden er viktig for Dagbladet og er med på å gi oss et særpreg, sier Randen.

Skal ikke skrive selv
— Hva slags kulturredaktør skal du være?

— Først og fremst vil jeg jobbe med å utvikle kultur- og kommentaravisa Dagbladet videre på nett og papir.

— Du vil altså ikke skrive selv, slik avisas kulturredaktører har gjort før deg?

— Dagbladet har allerede en rekke spisse penner som preger kommentar- og kultursidene våre. Min rolle blir først og fremst å være coach og lagspiller for dem. Dessuten skal jeg sørge for at vi stadig rekrutterer nye penner som kan ta Dagbladets sterke tradisjon som kommentar- og kulturavis videre. Hvis jeg i tillegg får tid og anledning, kan det være at jeg også selv vil skrive. Men jeg kommer ikke først og fremst til å være en skrivende redaktør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Hvordan er ditt eget forbruk av kultur?

— Med tre unger hjemme bruker jeg kulturlivet i Oslo altfor lite. Men jeg hører en del musikk, og den siste plata jeg hørte på Spotify var Lou Reeds «Berlin». Jeg leser bøker og aviser og hører mye debatt- og kulturprogrammer. Og så mener jeg at fotball også er kultur, sier Randen.

Husvarm
Randen ble ansatt i 1991, men hadde sitt første sommervikariat i 1984. Han har vært innom de fleste avdelingene i avisa, og har blant annet vært konstituert redaktør for Magasinet. De sju siste årene har han hatt ulike lederstillinger i kulturseksjonen.

— Jeg begynte å lese Dagbladet som 14-15-åring og husker jeg leste Arne Skouens spalte hver dag. Siden begynte jeg jo selv i Dagbladet, og dette er omtrent den eneste arbeidsplassen jeg har hatt, sier Randen.

Dagbladets nye kultur- og debattredaktør har allerede markert seg i sin periode som konstituert i stillingen. Nylig startet han en stor kultursatsing på Dagbladet.no. Nå kan vanlige lesere anmelde nye bøker og diskutere anmeldelsene til Dagbladets kritikere.

— Alle leserundersøkelse viser at vi har en veldig sterk posisjon som bokavis. Tanken bak er nå å styrke den posisjonen også på nett. Dessuten har både vi og de fleste andre aviser vært relativt dårlige på bok på nett, sier Randen.

Egen bokbutikk

Dagbladets annonseavdeling samarbeider også nå med Cappelen Damm om en nettbutikk, slik at leserne med et klikk kan kjøpe bøkene via Dagbladet.no.

— En så fullstendig integrering reiser viktige spørsmål om skillelinjene mellom journalistikk og butikk. Dette er en debatt som vil komme, medgir Randen.

— Hvordan skal du da ivareta Dagbladets integritet og uavhengighet?

— Når butikken kommer så tett på journalistikken, må vi være opptatt av at det aldri skal skapes tvil om at det vi skriver er uavhengig journalistikk. Her må det som er butikk avmerkes klart.

— Kommer det flere liknende nettsatsinger for andre kulturfelt?

— Helt sikkert. Leser du en anmeldelse av ei plate, vil leseren også ønske å kunne trykke på en knapp og kjøpe musikken. Det samme gjelder for eksempel film- og teateranmeldelser. Her ligger muligheten til å kunne bestille billettene samtidig, sier Randen.

Får vi terninger?
Men spørsmålet om anmeldelsene av bøker og teater skal utstyres med en terning, synes Dagbladets nye kulturredaktør er vanskelig å svare på. I dag er det bare spill, musikk, film og show som får terning i Dagbladet.

— Dette har vært diskutert i Dagbladet så lenge jeg har jobbet her. Jeg er ingen fundamentalist på terninger, og det kan godt tenkes det kommer terninger på områder vi ikke har hatt tidligere. Det finnes argumenter både for og mot, men det viktigste er at vi har dyktige anmeldere.