<strong>KLAR VINNER:</strong> Den optimistiske visa «Du skal få en dag i mårå» stakk av med 30 prosent av stemmene under Dagbladets kåring av folkets Prøysen-favoritt. Foto: Billedsentralen
KLAR VINNER: Den optimistiske visa «Du skal få en dag i mårå» stakk av med 30 prosent av stemmene under Dagbladets kåring av folkets Prøysen-favoritt. Foto: Billedsentralen Vis mer

Her er vår Prøysen-favoritt

Blanke ark og fargestifter seiret over hattemakere, syskjenbarn, teddybjørner og julbokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag i forrige uke ba vi leserne om å stemme fram sin favorittsang av Alf Prøysen. Vi nominerte 16 av de mest kjente, kjæreste og muligens også beste Prøysenvisene, og nå er resultatet klart: 

«Du skal få en dag i mårå» er folkets Prøysen-favoritt. 

Låta sopte med seg totalt 30 prosent av stemmene.

Få spillelista med lesernes Prøysen-favoritter her.

- Moralen mudres til - Da jeg hørte hva som var vinneren, tenkte jeg umiddelbart at den egentlig er litt kjedelig, sier ENO-redaktør og prøysenfantast Eirik Kydland.  

- Det er en av de Prøysen-visene man først og fremst synger på barneskolen. Så lyttet jeg på den igjen nå, og da er det sånn det ofte er med Prøysen - det åpenbarer seg flere lag. Visas budskap om tilgivelse og det å få en ny sjanse er verdier det er lett å omfavne, og det er ikke rart en slik protestantisk grunntone resonnerer hos mange, sier Kydland og fortsetter:     
- Men når det siste verset kommer, tar visa en liten vending, moralen mudres til, og du blir plutselig usikker på hva den egentlig handler om.

Sånn sett er den typisk Prøysen, mener han. 

- Den har en gjengjennelig og umiddelbar historie som funker både for barn og voksne, med flere bunner som får deg til å grunne over livet du og folk rundt deg lever.

- Ord for dagen - Jeg har veldig gode minner fra den låta, sier Maj Britt Andersen.

- Jeg var kanskje ni år da den kom ut, jeg sang i et sangkor på Skreia som het unge røster og da fikk jeg lov til å synge solo på den.
Jeg hadde vokst opp med hompetitten og nøtteliten og de humoristiske barnesangene til Prøysen. Det var den første jeg støtte på som var alvorlig. Jeg syntes veldig synd på gutten som ikke fikk tegne.

- Hva legger du i låta nå?

- Jeg syns det er en av de virkelig gode tekstene til Prøysen som også er et flott ord for dagen. «Du skal få en dag i mårå» - kan du tenke deg et mer passende ordtak, egentlig? Det er det man helst skal tenke om kvelden, og det er det man skal være takknemlig for hvis man får det innfridd.
På andreplass i kåringen, med 17 prosent, finner vi «Jørgen Hattemaker» og på tredje plass, midt i en vanvittig hetebølge, har likevel «Romjulsdrøm» karret seg inn med samme prosentantall. De neste låtene på lista er «Teddybjørnens Vise», «Æille Har Et Syskenbån På Gjøvik» og «Så Seile Vi På Mjøsa».  
- Vrir kniven rundt  Fra den litt yngre garde av norske artister tok Frida Ånnevik på seg oppdraget med å sette sammen en liste som viser flere sider av Prøysen, og flere måter han kan tolkes på for Dagbladet. 

- Han åpner opp for fliret, den gode tona og det koselige, også vrir han kniven rundt - til hånflir, ambivalens og ei skyggeside som kan være både rå, lavmælt og destruktiv, skriver Ånnevik i sin hyllest. 

HER ER SPOTIFY-LISTA MED PRØYSENS MEST POPULÆRE SANGER:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer