ÅRETS STØRSTE BOKSALG: Karl Ove Knausgård er en av flere bestselgende og prisbelønte forfattere som selger bøker til en billig penge på årets Mammutsalg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
ÅRETS STØRSTE BOKSALG: Karl Ove Knausgård er en av flere bestselgende og prisbelønte forfattere som selger bøker til en billig penge på årets Mammutsalg. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Knausgårds «Min kamp» og 800 andre bøker på billigsalg.

(Dagbladet): Over 800 titler og til sammen 1,5 millioner bøker legges ut på billigsalg under Mammutsalget, som åpner i dag, og varer fram til 10. mars.

Bøkene har rabatter inntil 80 prosent, og mange av dem er tidligere prisvinnere og bestselgere. Blant dem er nummer én, fire og fem i Karl Ove Knausgårds «Min kamp»-serie.

Både lydbøker og papirbøker er representert i salget, og både klassikere og nyere bøker. Det eneste kriteriet er at de ikke er så nye at de hører inn under fastprisperioden. Det vil si at de må ha vært utgitt i 2010 eller tidligere.

- Alle bøker som ikke er bundet av fastprisen kan være med i Mammutsalget. Det gjelder sju av ti bøker i salg. Det er opp til forlagene å bestemme hvilke som skal være med, sier Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen, som arrangerer Mammutsalget sammen med Forleggerforeningen.

Tradisjonen bak Mammutsalget går 125 år tilbake i tid, men det var først i 1964 at salget fikk et eget navn. Lenge ble det arrangert annethvert år, men siden 2006 har vi hatt Mammutsalg en gang i året. Bokhandlerforeningens innkjøpstall viser at salget har økt jevnt og trutt, og Stensen har høye forventninger også til årets Mammutsalg.

- Generelt ønsker vi oss like god omsetning som tidligere, gjerne høyere. Dette er et stort og viktig salg, sier hun.

Her er Dagblad-anmeldernes beste tips til Mammutsalget:
Norsk skjønnlitteratur, anbefalt av Cathrine Krøger
Toril Brekke, «Det lovede landet»
Siste bok i Toril Brekkes trilogi som dekker den norske Amerika-utvandringen fra den første båten dro i 1825 og hundre år framover. Kan leses isolert.

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Wencke Mühleisen, «Jeg skulle løftet deg varsomt over»
I denne mor/datter boka gjør Mühleisen som flere av samtidens forfattere. Hun skriver om sin mors dødsleie — og ser tilbake på hennes liv.

Gaute Heivoll, «Før jeg brenner ned»
Gaute Heivolls gjennombrudd som forfatter. Forener Knausgårdsk faksjon med en kriminalhistorie hentet fra virkeligheten.

Jan Roar Leikvoll, «Fiolinane»
Beksvart og brutal dystopi fra et samfunn der menneskene har gått tilbake til dyretilstander - og kun den sterkeste overlever.  

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Carl Frode Tiller, «Innsirkling 2»
Del to i Tillers bebudede trilogi der han gjennom ni ulike skjebner sirkler inn David, som lider av hukommelsestap. Kan leses isolert.

Oversatt skjønnlitteratur, anbefalt av Fredrik Wandrup
Cormac McCarthy, «Blodmeridianen»
Denne forfatteren er en av de heteste amerikanske kandidatene til Nobelprisen i øyeblikket, gjort kjent med romaner som «Ikke noe land for gamle menn» og «Veien». «Blodmeridianen» er hans dystre westernroman om det ondes problem, suverent oversatt av Knut Ofstad. En annen sterk amerikaner på salget er Richard Yates, med romanene «Revolutionary Road» og «Påskeparaden».

Orhan Pamuk, «Uskyldighetens museum»
Den tyriske Nobelprisvinnerens nyeste roman på norsk foregår som så mange andre av hans fortellinger i Istanbul. Pamuk er en frodig forteller, som her går inn i kjærlighetens mysterier for full kraft. Å være dikter i Tyrkia er ellers ikke greit om dagen. En annen mammutforfatter er den utsatte spaltisten og forfatteren Asli Erdogan, med den språklig utfordrende romanen «Den mirakuløse mandarin».

Sofi Oksanen, «Stalins kyr»
Det finske stjerneskuddet Sofi Oksanen fins på salget med sin første roman på norsk, «Stalins kyr», en fantastisk fortalt historie om kvinneliv, om historien og om spennet mellom Estland og Finland. Fra Finland fins også den elleville Arto Paasilinna med to romaner, dessuten den strålende fortelleren Kjell Westö, med en av sine generasjonsromaner fra Helsinki, «Gå ikke alene ut i natten».

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Leo Tolstoi, «Anna Karenina»
Denne romanen er aktuell på to norske teaterscener for tida. Romanen er en av historiens mest kjente kjærlighetsfortellinger, om Anna som forlater mann og barn for kjærlghetens skyld, men som opplever at livet og virkekeligheten ikke nødvendigvis svarer til forventningene. Av store russere er det også mulig å få tak i «Fattige folk» og «Forbrytelse og straff» av Fjodor Dostojevskij.

Ian McEwan, «Solar»
Den britiske forfatteren Ian McEwan kombinerer en utstrakt sans for humor med førsteklasses litterær kvalitet. Mange av hans lett absurde fortellinger er ute på norsk. Dette er hans nyeste, om en nobelprisvinner i fysikk og hans strev både med å redde både sine egne kjærlighetsforhold og en klode som trues av miljøkatastrofe, vevd inn i en medrivende, halvkriminell intrige.

Krim, anbefalt av Torbjørn Ekelund
Hans Olav Lahlum, «Menneskefluene»
Lahlum har skrevet tre klassiske og ordentlig gode kriminalromaner på tre år. «Menneskefluene» er den første.   Leif GW Persson, «Den som dreper dragen» Få krimforfattere har like greie på det de skriver om som GW Persson. Rått og realistisk.

Jørn Lier Horst, «Bunnfall»
Fjorårets vinner av Bokhandlerprisen. I «Bunnfall» skyller fire avkappede føtter inn på stranda i Stavern. Og førstebetjent William Wisting vet plutselig hva han skal bruke sommeren til.  

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Deon Meyer, «Hvit skygge»
Sør-Afrikas fremste thrillerforfatter. Knapt, visuelt og scenisk — og veldig spennende.

Jussi Adler-Olsen, «Fasandreperne»
Kriminalinspektør Carl Mørk ved Københavnpolitiet har som spesialitet å grave i gamle, uoppklarte saker. Bøkene om ham har blitt en betydelig dansk eksportvare.

Barnebøker, anbefalt av Marie L. Kleve
Michael Grant, «Gone — Forsvunnet» og «Gone — Mørke krefter»
De to første bøkene i en av de mest populære sci fi-seriene for ungdom akkurat nå. Dystopisk fortelling om en liten by i California, der alle over 15 år plutselig forsvinner.

Rick Riordan, «Percy Jackson - Lyntyven» og «Percy Jackson - Monsterhavet»
Bok én og to i den kritikerroste og bestselgende fantasyserien om Percy, sønn av havguden Poseidon. Mikser gresk mytologi, action og tenåringsproblematikk.

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Kaia, Bendik og Trond Brænne, Per Dybvig (ill.), «Fremmed»
Brageprisnominert bildebok om annerledeshet. Viser med humor og dybde hvordan gårdsdyra går fra skepsis til aksept når en fremmed bever vil bli med i fellesskapet. For barn fra fire år. Håvard Tjora, «Mattemagi» Superbestselger fra superlæreren, som vil hjelpe barn å bli bedre og mer engasjerte i mattefaget. NB: Skal den gis bort, så pass på at ikke mottakeren har den fra før. Passer for barn fra ti år.

Jakob Martin Strid, «Mimbo Jimbo»
Morsom og fargesterk bildebokElefanten Mimbo Jimbo bygger et helikopter og drar på tur med vennen Mumbo Jumbo. Fra to år.

Sakprosa, anbefalt av Jon Rognlien
Tore Rem, «Født til frihet»
Bind 2 av biografien om Jens Bjørneboe er en detaljert og systematisk framstilling av et voldsomt liv som endte i skibbrudd. Rem holder avstand til stoffet og kan til tider virke litt for oppgitt over sin hovedperson, men som bilde av 60- og 70-åras kulturkamper er boka uovertruffen.

Roger Karsten Aase, «Frimurernes hemmeligheter»
Avsløringsbøker om samfunnstoppers hemmelige innvielsesritualer og lyssky forbindelser i kvasireligiøse losjer er en egen litterær sjanger som alltid fenger leserens kikkerinstinkter: «Jøss, driver voksne folk virkelig på med sånne ting?!»

Her er våre beste tips til Mammutsalget

Svein Bøhn m.fl, «Liv laga»
Her er Rudolf Steiner-pedagogikkens framstilling av seg selv. Hva er det som gjør dette skolesystemet så tiltalende og vellykket, til tross for et mildt sagt luftig utgangspunkt? Det må være folkene som utøver det. Og her er de.

Terje Emberland m.fl, «Fyrster i tåkeland»
Det er alltid moro å lese satiriske framstillinger av kyniske spekulanter som liker å framstå som troskyldige idealister. Her handler det om bedragere i vitenskap, religion og politikk.

Nils Johan Stoa, «Kjødets lyst»
En samling kriminalhistorier fra gamle dager, fisket fram fra arkivene — rystende og spennende skildringer av bestialske drap, ulykkelig sjalusi og antikverte straffemetoder. En fin påminnelse for dem som tror at folk er blitt mye råere og gærnere i vår tid. Nei, de var kåte og sprø før om åra også.

Her er våre beste tips til Mammutsalget